Sadece ülkemizi değil dünyayı kasıp kavuran bir afet söz konusu. Çin virüsü, koronavirüs,covit19 vs. Adının ne olduğunu acı gerçekleri değiştirmiyor. Sonuçta dünya büyük bir felaketle karşı karşıya.
Dünyada ve ülkemizde olduğu gibi Samsun’da da insanlar evlerine çekildiler. Ya da en azından mecbur olmayanların evlerde kalmaları bekleniyor. İki haftayı geçen bu karantina günlerinin, maalesef daha da uzaması bekleniyor.
Hayatın olağan akışının dışına çıkılmış olmasının sosyo-ekonomik yansımaları var. Elbette psikolojik etkileri de olacak. İnsanlar evlerinde de olsa bir nevi kısmi hapis hayatı yaşıyorlar ve zamanı değerlendirme konusunda da belki daha önce hiç yaşamadıkları tecrübeler ediniyorlar.
Hiç kuşku yok ki, evde olmanın en güzel yanlarından birisi kitap okuyabilmek. En azından kitap okuma arzusu olup da zaman bulamayanlar için böyle bir durum var. Zaten sosyal medyada ya da basında kitap okuma listeleri veriliyor. Biz de Samsun için böyle bir liste verelim istedik. İçinde Samsun olan kitapları paylaşalım. Buyurunuz:
1- Çalı Harmanı 2 – Karadeniz’in Eski Çocukları / Akın Üner: Samsunlu bir yazar olan Akın Üner’in 2010 yılında piyasaya çıkan kitabı, 1919-20’lerin Samsun’undan kesitler sunuyor. Mübadele öncesi dönemde Samsun’da yaşayan Türk, Ermeni ve Rum halkların durumunu işliyor.
2- Mümin Bulut – Evrenos Gazi’nin Sırrı / Akın Üner: Bu defa 2000’li yılların Samsun’undayız. Define peşinde koşan ve atalarının eski topraklarına gelen Rumlar ile Yunanistan’da kaldığı sanılan Evrenos Gazi’nin kılıcına ulaşmak isteyen Türk bilim adamlarının hikâyesini anlatıyor.
3- Bir Gün / Mehmet Yılmaz: 1999 yılının yaz mevsiminde yaşanan bir tek gün üzerinden, sıra dışı bir aşk hikâyesini anlatan Mehmet Yılmaz, roman boyunca Samsun’u mekân olarak kullanmış.
4- Yola Düşen Gölgeler / Mehmet Yılmaz: İstanbul’dan Ankara’ya giden bir yolcu otobüsünün içindekilerin hikâyelerinin anlatıldığı romanın bir bölümünde gazeteci karakteri, Samsun’a geliyor ve buradaki mülteci bir Iraklı kadın ile bir röportaj yapıyor. Bu esnada içinde bir Çerkes hikâyesi de olan çok sayıda Samsun manzarası karşımıza çıkıyor.
5- Savaş ve Açlar / Hasan İzzettin Dinamo: Türk edebiyatının kıymeti az bilinen romanlarından birisidir. Dinamo, kendi hayatından kesitler taşıyan bu romanda Birinci Dünya Savaşı yıllarının Samsun’una götürür bizi. Açlık, yokluk ve acılarla dolu, sarsıcı bir roman.
6- Islak Kentin İnsanları / Zerrin Koç: Samsunlu bir yazar olan Zerrin Koç’un bu romanı 1910’lardan başlayıp 70’li yıllara kadar uzanan bir aile hikâyesini anlatıyor. Bütün roman Samsun’da geçiyor ve biz bir bakıma Samsun’un da romanını okumuş oluyoruz.
7- Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi / Ayfer Tunç: Türk edebiyatının en güçlü kalemlerinden birisi olan Ayfer Tunç’un Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin merkezde tutarak anlattığı, şahane insan hikâyelerinin olduğu, çok farklı bir romandır.
8- Kırmızı, Beyaz, Siyah Samsunspor / Mehmet Yılmaz: Mehmet Yılmaz’ın derlediği ve içinde farklı yazarların yazı ve röportajlarının bulunduğu Samsunspor kitabı İletişim Yayınları’nın futbol kitapları serisinden çıkmıştı. Samsunspor’u bir kitapta okuma zevkini yaşayacağınız tek kitap olma özelliğini sürdürüyor.
9- Hatıran Yeter Samsun 19 Mayıs Stadyumu / Yusuf Demircioğlu: Yıkılan 19 Mayıs Stadyumu’nu anlatan bir derleme bu. Yusuf Demircioğlu’nun derlediği kitapta pek çok Samsunsporlu yazarın stat ile ilgili yazıları bulunuyor. Türkiye’de bir ilk ve tek olma farklılığı olan kitap 19 Mayıs 1919’un 100. yılında piyasaya çıkmıştı.
10- Reji’nin Kadınları / Cem Kükey: Samsunlu bir başka yazar olan Cem Kükey’in 2019’da piyasaya çıkan romanı Reji’nin Kadınları, 1912-15 yılları arasındaki Samsun’da geçen bir roman. Kükey, Tütün Fabrikası’nda çalışan farklı dinlerden işçi kadınlar, onların aileleri ve kolcular arasında yaşananları anlatıyor.
Listemiz bu şekilde. Belki içlerinden okuduklarınız olmuştur, bilmiyoruz. Lakin kitaplarda Samsun’u görmek, okumak isterseniz karantina günleri için Samsun kitaplarının bir kısmı bunlardır.