19 Mayıs Pazar günü Samsun'da Eflatun Kitap'ta çok özel ve anlamlı bir etkinlik için toplanacağız. Uzun süredir üzerinde çalıştığım bir kitap olan "Samsunspor Tarihinden 55 Portre" kitabının tanıtım etkinliğine Samsunspor'da futbol oynamış ya da yöneticilik yapmış pek çok eski ismin de katılması bekleniyor.
Bir portre yazmak, sanıldığından daha zordur. Çünkü o kişiyi duygusal tarafınızla anlatırken, yazıyı bilgiyle de desteklemek zorundasınız. Ansiklopedi maddesi gibi yazamazsınız, o yazıya ruh ve edebiyat katmalısınız. Kişisel hatıraların dışında herkesin ilgilendiği konu ve olayları etraflıca anlatabilmelisiniz.
Böyle bir kitabı yazmak fikri bende çok uzun yıllardır vardı. Ancak zamanı bu vakitmiş, hatta iyi ki daha önce yazmamışım diyorum. Kitabın fikri bende hep vardı dedim ama bu fikri açığa çıkaran Belçika'da yaşayan renktaşım ve dostum Yüksel Tok oldu. "Hocam, çocuklarımıza Samsunspor'un büyüklüğünü anlatan, onları Samsunsporlu yapabilecek ve onlara Samsunspor sevgisi katabilecek bir kitap yazmalısın. Ben her türlü desteği vereceğim. Bu kitapları okullara, çocuklara dağıtmalıyız." ifadeleri, bu fikri eyleme döken başlangıç noktası oldu.
Tabii, ben öncesinde, artık baskısı olmayan Kırmızı, Beyaz, Siyah Samsunspor adlı bir kitabı derlemiştim. Son beş yılda ise İstanbul Samsunsporlular Derneği için dört farklı Samsunspor kitabı hazırlamıştım. Ama bu, biraz farklı olmalıydı. Yüksel kardeşim haklıydı, çünkü "İnsan, en güzel, çocukken Samsunsporlu olabiliyordu!"
Bu doğrultuda elimde bulunan, geçmiş yıllarda çeşitli dergi ve kitaplar için yazdığım beş altı biyografi yazısını gözden geçirip, düzenleyerek işe başladım. Ardından içinde Samsunspor geçen ne kadar kitap, dergi, arşiv haberi varsa taramaya çalıştım: Youtube videoları, yerel basında çıkmış röportajlar, Samsunspor.biz arşivi ve bir dönem benim de çok katkı verdiğim Samsunspor Resmi Dergileri? Tabii Yüksel'le birlikte bir liste hazırlamıştık. Şimdi bu listenin özelliklerinden söz edeyim.
Her şeyden önce, bu bir "Samsunspor Efsaneleri" kitabı değil. Efsane, görece bir kavram ve kimine göre 55 tane efsane olmaz, kimine göreyse 55'ten fazla efsane olabilir. O nedenle altını çizerek söylüyorum: Bu kitabın adı "Samsunspor Tarihinden 55 Portre." Bu nedenle Samsunspor tarihinde yer bulan ama Samsunspor efsanesi sayılmayacak önemli isimler de var bu kitapta.
Peki hangi isimlerin portreleri mi var? Başkanlardan; Yılmaz Ulusoy, Hasbi Menteşoğlu ve İsmail Uyanık. Teknik Direktörlerden; Fethi Demircan, Milorad Mitroviç, Gigi Multescu. Taraftarlardan; Yılmaz Çolpan, M. Teoman Taş. Bazıları başkanlık ve teknik direktörlüğümüz de yapan futbolculardan ise; Yılmaz Yurttaş, Temel Keskindemir, Yalçın Aytüner, Hakkı Tomaç, Coşkun Sapmaz, Halil Rıfat Usta, Yusuf Şimşek, Nuri Asan, Abidin Akmanol, Adem Kurukaya, Tekin Üstündağ, Kemal Dikmen, Tanju Çolak, Emin Kar, Fatih Uraz, Rıfat Benli, Zafer Çabalar, Muzaffer Badalıoğlu, Erol Dinler, Orhan Kapucu, Giorgi Jovanovski, Kasım Çıkla, Ercan Koloğlu, Mustafa Sinecek, Mete Adanır, Ertuğrul Sağlam, İmdat Arslan, Osman Akyol, Bünyamin Kubat, İsa Turan, Müjdat Gürsu, Serkan Aykut, Daniel Timofte, Vural Korkmaz, Celil Sağır, Bogdan Stelea, Cenk İşler, Göksel Gencer, Alioum Buker, Sinan Yeşil, Ali Akdeniz, Tümer Metin, İlhan Mansız, Adnan Güngör, Musa Aydın, Kenan Yelek, Murat Yıldırım?
Tabii, olanlar kadar olmayanlar da sorulabilir. Adlarını sayamayacağım pek çok kişi de pekâlâ burada olabilirdi, hatta olmalıydı. Bazılarının portresini yazdım bile ancak, sayı sınırlamamız vardı ve 55 portre olacaktı. Bu nedenle üzülerek onlara yer veremedik.
Portrelerle ilgili söyleyebileceğim bir başka konu ise "tarih" vurgusu. Dediğim gibi, bu portreler Samsunspor tarihine mal olmuş kişiler üzerineydi. Nitekim en yakın tarih olarak 2008 yılında Samsunspor'a gelen Murat Yıldırım'ı kullandık. Yani, yakın zamanlarda Samsunspor'da yer bulan kişiler henüz tarih olmadıkları için onlara da yer vermedik. Ama umudumuz odur ki, yaşatacakları başarıların her biri başlı başına bir kitaba konu olsun.
Sonuç olarak Samsunspor Tarihinden 55 Portre kitabı hazırlanmış oldu. Ben bir yazardan ziyade, Samsunsporlu bir okur olarak çok beğendim. Çünkü hepsinin hikayesi adı konmamış bir efsaneydi aslında.
Etkinlik günü Eflatun Kitap'a gelen herkese birer tane kitap hediye edilecek. Ayrıca bildiğim kadarıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Samsun'daki her okulun kütüphanesine birer tane konulması için bin civarında kitap verilecek.
Ve karneler verildikten sonra "Karneni Getir, Samsunspor Kitabını Götür" sloganıyla Eflatun Kitap'a karnesiyle birlikte gelen her evladımıza kitap hediye edilecek.
Özetle, biz Türkler için çok önemli ama biz Samsunlular için daha önemli olan 19 Mayıs günü, armasında Atatürk'ümüzü taşıyan takımın taraftarları olarak güzel bir şeyler yapacağız; üstelik birkaç nesil bir arada?