Akın Üner

Çevre Yolunda Öncelik Doğu Mu, Batı Mı?

Akın Üner

Samsun'un mevcut çevre yolu, şehrin tarihsel merkezi olan İlkadım ilçesinin meskun bölümünü güneyden kuşattıktan sonra Canik ilçesinin yamaç bölümünün eteğinden Belediyeevlerine iniyor.

Bu çevre yolu yapıldığında Atakum ilçesi, şimdiki gibi devasa bir yerleşim bölgesini kapsamıyordu. Kentin batısında raylı sistemle birlikte hızlı bir gelişme olunca "batı çevre yolu" fikri gündeme geldi. Hatta kentin sermaye sahipleri, potansiyel çevre yolu güzergahındaki arazileri toplayıp rant sevdasına bile düştüler.

Ancak memleketin ekonomisi batı çevre yolunu yapmaya yeterli olmayınca bu defa yarı çevre yolu hüviyeti taşıyan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı inşa edildi.

Bütün bunlar olurken şehrin doğu cenahında sanayi bölgeleri büyüdü. Havalimanı gelişti. Stadyum taşındı. Bir yandan Çarşamba'dan itibaren Doğu Karadeniz istikametine giden şehirler de büyümeye başlayınca bu defa Doğu Çevre Yolu bir ihtiyaç haline geldi.

Ancak Doğu tarafında arazi dağlık olduğu için tünel ve viyadüklerle dolu bir çevre yolu yapımı çok tuzlu geldi. Bu bölgede arazi, batıdaki kadar ranta elverişli değildi.

Bu defa, çevre yolu ihtiyacını ertelemek için mevcut çevre yoluna viyadükler, Belediyeevlerinden itibaren Tekkeköy çıkışına kadar köprüler yapıldı. Böylece beş on sene zaman kazanıldı.

Gel gör ki memleket yerinde durmuyor. Şehirler geliştikçe ihtiyaçlar artıyor. Zaman hızlı akıyor.

Şu anki tablo, Samsun'un doğusundaki şehirlerarası karayolunun Tekkeköy'den itibaren kapasitesini doldurduğunu gösteriyor. İş giriş çıkış saatlerinde şehir içi trafik yükü, şehirlerarası trafikle birleşince kilitleniyor. Hele bir kaza, iddialı bir futbol müsabakası, uzunca bir bayram trafiği söz konusu olursa tamamen durma noktasına geliyor.

Batıda bir ihtiyaç var mı? Elbette orada da sorun var. Velakin kentin batısına giden şehirlerarası trafik yoğun değil. Bafra'dan sonra büyük bir ilçe yok. Sinop istikametine giden trafik ise Ordu - Giresun - Trabzon - Rize ve oradan da Gürcistan istikametine gidenlere göre oldukça zayıf kalıyor.

Memleketimizin ekonomik koşulları, yatırımları ihtiyaca göre bir programa alma mecburiyeti doğuruyor.

"Devletimiz alicenaplık göstererek kentimize bir çevre yolu yatırımı yapacaksa, öncelik batıda değil doğu çevre yolunda olmalıdır" diyerek fikrimizi kayıtlara düşürelim.