Akın Üner

Dünya Enişteler Günü ya da Kültür Yolu Festivali

Akın Üner

Efendim, eşim Melek Hanım'ın aile efradı bir hayli geniş. Ailenin Hanımköy adında bir whatsapp grubu var, enişteler, yeğenler, kuzenler, gelinler, damatlar maaile oradan haberleşiyoruz.

Geçtiğimiz gün, Kayınçonun hanımı Nurşen Yengemiz, Hanımköy ahalisine "Pazar akşamı dünya enişteler günü kutlaması için herkesi bize bekliyoruz!" diye yazınca anladım ki aileden birisinin doğum günü var.

Aslında "dünya enişteler günü" aramızdaki eski bir şaka!

Çocuklar küçükken doğum günü kutlamalarında onlardan rol çalmak için "bugün dünya enişteler günü, hadi görelim bakalım bana ne hediye aldınız?" diye sorunca çocuklar hep beraber itiraz ederler, "hayır Akın Enişte! Bugün doğum günü var, dünya enişteler günü yok!" diye ayaklanırlardı. Biz de çocukların bu haliyle bayağı eğlenirdik.

Kurt kocayınca maskara olurmuş ya hani, o misal!

Şimdi çocuklar büyüdü, hepsi boyum kadar maşallah.

Ancak hala sülalede kimin doğum günü varsa "dünya enişteler günü" esprisi ile davet ediliyor.

*

Bu seferki dünya enişteler günü (!) hazırlıkları yapılırken Yengemgiller "Akın Enişte, sen al çocukları akşama kadar gezdir." dediler.

Ben de tayfayı topladım, Kültür Yolu Festivali Etkinlikleri için Doğu Park'a gittik.

Balon oyuncaklar, Astronot Gezeravcı'nın maketi, DJ eşliğinde dans, robot futbolu derken çocuklar eğlendi.

Ben çocukların yalancısıyım: Hafta boyunca konserler varmış, ünlü şarkıcılar türkücüler gelecekmiş. Sergiler, müze gezileri derken Türkan Şoray bile kentimize gelecekmiş.

*

Derken çocuklardan birisi damarıma bastı: "Eh, görüyorsunuz değil mi, dünya enişteler gününde koskoca Kültür Bakanlığı Akın Enişte için memleketin bütün imkanlarını seferber etmiş!"

*

Konuyu değiştirmek için rüşvet olarak çocuklara dondurma teklif etsem de işe yaramadı.

Yeni nesil muhalif ruhlu yetişiyor kardeşim!

Birisi dedi ki "Bu şehirde 15 gün önce 19 Mayıs Şenlikleri vardı, niye kültür yolu festivali o haftaya denk getirilmedi?"

Diğeri ilave etti: "Hani tasarruf tedbirleri vardı?"

"İtibardan ve şenlikten tasarruf edilmez kanka!"

"O değil de, Filistin'de katliam yapılırken..."

*

Baktım konu tehlikeli sulara sürükleniyor, "Boş verin şimdi bunları da eğlenmenize bakın, bak ne güzel şehirde festival var, tadını çıkartın!" diye atıldım.

Bizim kayınçonun üç numarası elini sallayarak yetiştirdi cevabı: "O-ho-oo! Amma yaptın Akın Enişte! Bizim burda ne enişteler günü biteeer, ne de festivaller, şenlikler!"