Seçimler anket kuruluşlarının bayram günleridir.
İrili ufaklı birçok anket şirketi tarafından birçok farklı yörede yapıldığı söylenen anketler ortalıkta uçuşur.
Sosyal medya denen gayya kuyusuna servis edilen her on anketin sekiz tanesi filan sahtedir veya üzerinde oynanmıştır.
Kısacası pek azı gerçekten bilimsel yöntemlerle yapılmış anketlerdir.
*
Hakkını vererek anket yapmak pahalı bir iş olduğu için gerçek bilgiler içeren anketler, çoğunlukla kamuoyuyla paylaşılmaz.
Anket sonuçları kıymetli bilgiler içerir ve sadece parasını verenlere ayrıntılı rakamlar ve bazen tavsiyeler içeren raporlar gönderilir.
Bu işlerle meşgul olan bir tanıdığım söylemişti: Siyasi partiler, anket kuruluşlarıyla anlaşma yaparken, genellikle sistem şöyle çalışırmış:
Gerçek anket sonuçlarını sadece müşteri bilecek, üzerinde oynanan rakamlar üzerinde anlaşıldıktan sonra açık kaynaklara maniple edilmiş sonuçlar servis edilecek.
Üzerinde oynanan rakamlar, hata payı içinde gibi gösterilirmiş ki anket kuruluşu çuvallamış olmasın!
*
Samsun'la ilgili de bazı anketler var.
Bunların bir kısmı sosyal medya hesaplarından ya da haber siteleri üzerinden yapılıyor ki, bunların bilimsel yanı yok.
Büyük kısmı ise maniple edilmiş anketler.
Gerçek sonuçlar ise sadece anketleri sipariş eden, yani parasını verenlerin elindedir. Bunları da çok az kişi bilir.
Bu nedenle ben yayınlanan ya da fısıldanan balon anketlere itibar etmiyorum.
*
Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anketlere önem verdiğini bilmeyen yok. Birkaç farklı firmaya çok detaylı anketler yaptırıldığı ve çıkan sonuçları analiz ederek yol haritasını belirlediği anket şirketleri tarafından defalarca dile getirildi.
İstatistik bir bilim dalı ve siyasete uyarlandığında faydalı olduğuna şüphe yok.
*
Benim elimde anket sonuçları yok ama Ak Parti'nin Samsun'da izlediği yol haritasına bakıldığında bazı tahminler yapılabilir.
Örneğin Atakum'da İyi Parti seçmeninin kritik rol oynadığı görülmüş olacak ki aday yapılmadığı için kırgın olduğu bilinen eski ilçe başkanı Selen Gülhan Çam, meclis üyesi adayı olarak transfer edildi.
Bence Çarşamba ve Tekkeköy'de Ak Partili adayların köy köy, hatta ev ev sahada olması, bu iki ilçenin özel dengelerinin anketlere yansımış olmasıyla ilgili...
Diğer ilçelerde Ak Parti adaylarının soğukkanlı ve düşük yoğunluklu bir seçim kampanyası götürmeleri de "hata yapmadıkları takdirde seçimi kazanacak rahatlıkta" olmalarına yorulabilir.
Bu nedenle parti teşkilatı, önde oldukları her yerde adaylarını adeta pamuklara sarmalayıp mayınlı sahalara sokmuyorlar. Polemiklerden uzak tutuyorlar ki boşuna yıpranmasınlar.
Seçim çalışmalarını zaten partili olduğu bilinen sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, parti SKM'leri ve Samsunspor, engelli kuruluşları, hemşeri derneklerinin organizasyonları, sabah namazı sonrası kahvaltı gibi sempati uyandıracak ortak değerler çerçevesinde yürütüyor.
Bu kampanya yoğunluğuna bakılarak Ak Parti'nin elindeki anket sonuçları hakkında bir fikir edinebiliriz.
*
Öte yandan bu anketlerde vatandaşın en çok rahatsız olduğu sorunlar da tespit edilir. Bu şikayetler, partinin söylemine ince ayar vermekte kullanılır.
Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanının Samsun'a gelmesi ve bazı vaatlerde bulunması da büyük olasılıkla anketlere yansıyan sonuçlarla ilgili olmalı!
Demek ki anketçilerin düzenlediği formlara Samsun halkının trafik ve ulaşım problemleri öncelikli sorun olarak işlenmiş.
Yine Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sayın Halit Doğan'ın "su faturaları" içerikli açıklamalarını da böyle okumak lazım.
*
Seçimleri kim kazanacak, bunu bir nisan sabahı göreceğiz.
Ancak kim kazanırsa kazansın ülkenin ekonomik sorunlarıyla mücadelesi devam edecek.
Samsun özelinde ise ulaşım, içme suyu fiyatları ve altyapı problemleri çözüm bekleyen sorunlar olarak yeni yerel yöneticilerimizin başını ağrıtmaya devam edecek.
Dileriz kazanacak isimler, bilimsel yöntemler uygulayacak liyakatli kadrolarla sorunlara çözüm ararlar.
Aksi halde beş sene çabucak bitiyor!
Samsunlular partilerini kolayca terk etmiyor, ama partiler kendilerine ağırlık eden isimlerle yollarını hemen ayırıveriyorlar.