Lezzetin En Keyifli Adresi`nden merhaba...
Bu hafta sizlere sadece Samsun`umuzda değil, bizimle birlikte tüm Türkiye`mizde ünlenmiş, siyasetçisinden, sanatçısına, sporcusundan, iş adamına, herkes tarafından övgüler ile bahşedilmiş bir diğer lezzetimizi, Meşhur Kabak Tatlımızı anlatacağım.
Latincesi Cucurbita Moschata olan Bal Kabağı; bilimsel sınıflandırmada Bitkiler Alemi`nin Kapalı Tohumlular bölümü içerisinde yer alan, İki Çenekliler sınıfında olan, Kabakgiller Familyası`nın üyesidir.
Mevsimi Eylül ayı olup, döneminde kilogram fiyatı 1,5 TL`dir. Kış aylarında ise stok azlığı ve talep çokluğu nedeniyle kilogram fiyatı 5 TL civarlarına ulaşmaktadır.
Bal Kabağı lifi bol bir meyvedir. Demir, Sodyum, Magnezyum, Kalsiyum, Potasyum ve Fosfor gibi madensel elementler içerir. Sinirleri yatıştırıcı ve vücudu temizleyici özelliği vardır. Bağırsak tembelliğine karşı tavsiye edilir. Aynı zamanda bu bitkinin çekirdekleri yemiş olarak da çok sevilmektedir.
Türk Mutfağında en yaygın kullanım şekli Kabak Tatlısı`dır.
Toprağından mı, yoksa suyundan mı bilmem ama benim tercihim Samsun`umuzun Çarşamba Ovası ve Bafra Ovası`nda yetişen Bal Kabaklarıdır. Memleketim diye söylemiyorum bunu. Kabağı ile meşhur başka yörelerden daha ucuza temin edebilmemize rağmen tadını ve kıvamını tutmuyor.
Yapılışı çok basit gibi görünse de dışarıdan, aslında kuvvet ve büyük sabır ister Kabak Tatlısı. Tabi böyle meşhur oldu kendisi...
Toplu iğneyi batırdığınızda, iğneyi içinde tutan, kolay geri bırakmayan Bal Kabağı`mızı önce ortadan ikiye, sonra her boğumdan dilimlere ayırıyoruz. Daha sonra dış kabuklarını soyuyoruz ve iki üç parmak kalınlığında dilimliyoruz. Böylelikle kuvvet gerektiren ilk aşamasını tamamlamış oluyoruz.
Sonra dilimlenmiş kabaklarımızı, herhangi bir dizme yapmadan, rastgele tenceremize boşaltıyoruz. 1,5 kilogram kabak için 1 kilogram toz şeker ölçüsünde yeteri kadar şekerimizi ilave ediyoruz. Tenceremizin kapağını kapatıp bir gece dinlenmeye bırakıyoruz. Bu süre içerisinde kabak suyunu salmış ve toz şeker bu suda erimiş hale geliyor.
Tenceremizin kapağı kapalı bir halde, orta harlı ateşte başlıyoruz pişirmeye Kabak Tatlımızı. Sabretmemiz gereken ikinci aşama asıl şimdi başlıyor. Kaynıyor, kaynıyor, taşıyor… Kızmak yok… Köpük sönmemeli dikkat…
Yaklaşık 15 kg Bal Kabağı için pişirme süremiz 8 ile 10 saat arasında olup, tabi ki kabak miktarı ve tencere boyutu düştükçe bu süre azalacaktır.
Orta harlı ateşte uzun sürede piştiği ve şekerin karamelize olup şerbetinin bal kıvamını aldığı Bal Kabağı`mız koyu kahverengine bürünür.
Bal Kabağımız rengini ve kıvamını aldıktan sonra ateşten alınır ve soğumaya bırakılır.
Bu arada merak edenlere bir küçük bilgi daha ileteyim. Kesinlikle içerisinde bu koyu rengi ve kıvamı alması için herhangi bir katkı maddesi ve pekmez yoktur. Tek sır, sabırla, ağır ağır ve uzun uzun pişmesindedir.
Kendi halinde soğuma işlemini tamamlayan Meşhur Kabak Tatlımızı servis ederken yanında lezzet katacak vazgeçilmezleri; kaymak, kaymaklı dondurma veya tahini ve üzerine dövülmüş cevizini mutlaka öneriyorum.
Sağlık, mutluluk, başarı ve güzelliklerle geçecek, lezzet dolu bir hafta dileklerimle…
Lezzetin En Keyifli Adresi`nde tekrar buluşmak üzere sağlıcakla kalın efendim...