Büyükşehir Belediyesine yasalar tarafından verilen görevlerden birisi bir bütün halinde il sınırlarının planlamasıdır.
2024 - 2029 yıllarında seçilecek Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve meclisinin en önemli sorumluluklarından birisi kısa, orta ve uzun vadeli planlama işi olacak.
Samsun'un doğal yapısı ve insanların denize yakın bölgelerde yaşama arzusunun doğal bir sonucu olarak Atatürk Bulvarı boyunca uzanan bir merkez dokusu oluşmuş durumda.
Samsun kent lekesi, Tekkeköy - Canik - İlkadım - Atakum ve kısmen de Ondokuzmayıs ilçesi boyunca ince uzun bir şekilde uzanıyor. Bu alanda kabaca 750 bin civarında insanımız yaşıyor.
Atatürk Bulvarının en fazla 5 km kadar içlerine uzanan ve bazı yerlerde 1 km'den daha dar olan bu kentsel doku, ulaşımdan altyapıya, eğitimden sağlığa, güvenlikten sosyal hizmetlere kadar hemen her alanda zorlukları beraberinde getiriyor.
Eğer Belediyelerimiz kentin doğal yapısına ve insanların deniz kenarına yerleşme arzularına teslim olan bir anlayışla imar planlaması yapmaya devam ederse 30 yıl sonra 2053'te kent lekesi adeta iki ucundan tutulup çekilen bir lastik gibi doğuda Çarşamba ve Terme'ye kadar, batıda ise Bafra'ya kadar uzayacak.
Bu ince çizgi boyunca muhtemelen 2 milyona yakın insanın yaşadığı tuhaf bir şehir olacağız.
O tarihte aramızdan kaç kişi hayatta olur bilemem, ancak yaşayanlar görecek:
İtfaiye planlamasından toplu taşımaya, altyapıdan internet erişimine, okulların ve hastanelerin yerleşiminden spor tesislerine, alışveriş merkezlerinden acil durum müdahale ekiplerine, konser salonlarından küçük sanayii sitelerine kadar aklınıza gelecek her konuda kentin bu olağan dışı yapısına teslim olan, sorunlu bir şehir yapısı karşımıza çıkacak.
Bunun çaresi kentsel planlamayı yaparken insanların taleplerine ve topografik yapının zorluklarına teslim olmamaktır.
2024'te göreve gelecek yönetim, Samsun'un güneyinde en az iki yeni uydu şehir planlamalıdır.
Bu uydu kentlerin birisi eski Ankara yolu istikametinde İlkadım'ın güneyinde, diğeri ise Kavak yolu istikametinde Atakum'un güneyinde, merkezden on kilometre kadar arkada odaklanacak biçimde düşünülmelidir.
Bu uydu kentlerin toplu taşıma koridorları, altyapı güzergahları, kamu binaları, okulları ve hastaneleri kendisine yetecek biçimde planlanmalıdır.
Ayrıca bu kentlerin yeni sanayi siteleri, alışveriş merkezleri, esnaflar gibi iş alanlarına da erişimi sağlanmalı; yeşil alanları ve parkları ile cazibe merkezi haline gelmesi hedeflenmelidir.
Bu şekilde kentin dokusunun güneye açılması ve zamanla uydu kentle merkezin birleşmesini sağlayacak planlama politikaları sayesinde 2053'ün Samsun'u üçüncü resimdekine benzer bir hale getirilebilir.
En az 2 milyon insana hizmet edecek, daha yaşanabilir ve yönetilebilir bir şehir planlaması, 2024 yerel seçimleri sonrası Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizin önündeki en büyük işlerden birisi olacak.