Malum salgının bütün dünyada etkilemediği alan kalmadı... Bunlardan birisi de spor karşılaşmaları...
Şimdi diyeceksiniz ki millet can derdinde, ekonomi çökmüş, milyonlar evlerine ekmek götüremiyor. Sen kalkmış, top peşindesin!
Ama kazın ayağı öyle değil... Spor, bilhassa futbol dünyanın bacasız sanayilerinden birisi...
***
Misal, sadece şampiyonlar liginde mücadele eden 32 takımda oynayan futbolcuların toplam piyasa değeri, sezon başında yaklaşık 14 milyar Euro idi...
Bu para ile Türkiye'nin 2019 yılı bütçe açığının yaklaşık yüzde 75'inin kapatılması mümkün!
Öte yandan Süper Ligde mücadele eden takımların toplam borçları, bazı bakanlıkların ve Büyükşehir Belediyelerinin yıllık bütçelerini katlayacak kadar fazla!
Hal böyle olunca hem Türkiye'de hem de Dünyada futbolun koronavirüs nedeniyle oynanmaması nedeniyle oluşan mali yük, bankacılık sektöründen televizyon yayıncılığına kadar bir çok sektörü vurabilecek kadar büyük...
***
Salgın nedeniyle Avrupa Futbol Şampiyonası ve 2020 Tokyo Olimpiyatları bir yıl ertelendi.
Uluslararası spor karşılaşmalarının akıbeti belirsiz...
Her ülkenin kendi milli ligleri durdurulmuş durumda. Ne zaman başlayacağı belli değil...
***
Bu kaos tablosundan herkes gibi Samsunspor'un da etkileneceğini söylemeye lüzum yok.
Karamboldan farksız bu ortam, Samsunspor için büyük risklerle beraber bazı fırsatları da beraberinde taşıyor.
***
Bunları değerlendirmeden önce, UEFA'nın liglerin geleceğine ilişkin kafasından geçenleri hatırlamakta fayda var.
Son yapılan değerlendirmelere göre UEFA'nın tercihi, liglerin devam ederek sezonun tamamlanması imiş...
Ön görülen o ki, A planı olarak mayıs ayında sezonun kaldığı yerden devam edebileceği koşulların oluşturulması amaçlanıyor. Seyircisiz olmak kaydıyla sıkıştırılmış bir takvimle futbol sezonunun haziran sonuna kadar bütün üye ülkelerde oynanması isteniyor.
Kolay değil tabii... Futbolcuların bir buçuk aydan fazla süre maç yapmamasından sonra yeniden oynayacak seviyeye gelmesi için zaman lazım. Çarşamba - pazar oynayacak tempoya nasıl ulaşılır, sporcu sağlığı bundan nasıl etkilenir, bu uzmanların işi...
Temmuz ayı içinde de ertelenen Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kulüpler Ligi maçları oynansın deniyor ama futbolcuların çok önemli bölümünün sözleşmeleri 30 Haziran itibarı ile biteceğine göre bu nasıl mümkün olacak, bilinmez.
Yine bazı Avrupa ülkelerinde futbol sezonu ağustos ortası açılıyor. Bu durumda futbolcuların dinlenmesi, sezon öncesi hazırlıklar, transfer takvimi gibi muhtemel sorunlar çözüm bekliyor.
***
Salgın yatıştırılamaz ise veya yukarıda özetlediğimiz sorunlar çözülemez ise bu defa B ve C planları konuşulmaya başlanacak.
B seçeneğine göre son oynandığı hafta itibarı ile sezonun sona ermiş sayılacak. Lig sıralaması son biçimiyle tescil edilecek. Ancak buna bir çok kulüp razı değil... Gelecek sezon şampiyonlar ligine katılacak kulüplerin belirlenmesi, küme düşme ve üst kümeye çıkış gibi konularda hukuken tartışmalı ve mahkemelik olmaya namzet birçok sorunun nasıl çözüleceği belirsiz...
C seçeneği ise bu ligi hiç oynanmamış sayıp iptal etmek... 2020-21 sezonunu, iptal edilen sezonun başladığı şartlarla yeniden oynamak... Bu ihtimale de çok itirazlar geliyor tabii... Sezonun durduğu anda avantajlı olan kulüpler, razı değil... Hele alt liglerden üst lige çıkmak için avantaj yakalamış (Samsunspor gibi) kulüpler ağır biçimde mağdur olabilir.
***
Gelelim Samsunspor'a...
Risk var mı? A ve B seçeneklerine göre Samsunspor, salgından minimum düzeyde etkilenir. Gelecek sezon TFF 1. Ligde oynamaya başlar ve hedefe yürümeye devam eder.
Ancak C seçeneği büyük bir risk teşkil ediyor. Eğer sezon oynanmamış sayılırsa Ligin bitimine 6 hafta kala 10 puan farkla neredeyse şampiyonluğu garantilemiş Samsunspor, durup dururken yeniden TT 2. Ligte bir sezon daha geçirmek zorunda kalabilir.
Eminim ki başkan Yüksel Yıldırım ve yönetim kurulu bu ihtimale karşı gerekli görüşmeleri Federasyon ve Bakanlık düzeyinde yapıyordur. Lakin eğer hiç istenmediği halde C seçeneği doğrultusunda karar çıkarsa, bütün olanaklar kullanılarak alt kümelerde lider durumda olan kulüplerin üst lige kabulü ve gerekirse gelecek sezon daha fazla takımla liglerin başlatılması için mücadele etmek zorunda kalacağız.
Yeşil sahada olsa kolay... Bahattin atar, Nurullah tutar kazanırız... Ama masa başında kazanmak bu kadar kolay olmayabilir...
Bu durumda Samsunlu siyasetçilere büyük sorumluluk düşecektir. Şimdiden herkesin kulağına kar suyunu kaçırmış olalım.
***
Risk var ama fırsatları da yazmasak olmaz...
Bu ortam, hem TFF 1. Lig hem de Süper Lig kulüplerinin bozuk finansal yapıları dikkate alındığında, A veya B seçeneklerinin uygulanması halinde Samsunspor'un işini kolaylaştırabilir...
Tüm dünyada değer kaybeden futbol piyasasında yetenekli oyuncuları daha uygun bedellerle takıma kazandırmak mümkün olabilir.
Haliyle, koronavirüs sonrası futbol dünyası normal hayata döndüğünde Samsunspor, ortaya koyduğu büyük hedeflere hazır bir kadro yapısına kavuşturulabilir...