Samsun'a özel sosyal medya gruplarından en büyüğü hangisidir bilmem, ama bunlar içinde en büyük ve düzeyli olanlardan birisi, hiç şüphesiz "Samsun Dünü Bugünü Nostalji" isimli facebook gurubu...
Bugünkü köşemi, bu gurubun kurucusu ve yöneticisi Hüseyin Kösebay'a ayırdım... Kendisiyle yaptığım röportajı sizlerle paylaşıyorum:
ÜNER: Efendim, kimdir Hüseyin Kösebay, kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
KÖSEBAY:Merhum anne-babamın dört çocuğundan üçüncüsü olarak 1957 de dünyaya geldim.İlkokulu Çatalarmut Köyü'nde, Ortaokulu Devrim Ortaokulu'nda, liseyi Endüstri Meslek Lisesi Torna Tesviye bölümünde okuduktan sonra üniversite sınavlarında yeterli puan alamayınca askerlik görevimi yaptım.Geldikten sonrada TEİAŞ'a İşçi olarak işe girdim Zamanla Teknik Hizmetlerde 657' ye bağlı sözleşmeli memur olarak burada 38 yıllık bir hizmet ile Ağustos 2019'da emekli oldum. Açık öğretim mezunuyum, Eşim Emine ile 1982 de evlendim. 1983 doğumlu Özkan isimli maden mühendisi bir çocuk sahibiyim. Eşi öğretmendir. Gelinimden çok kızım saydığım Kübra... Birde dünya tatlısı birkız torunum,Duru'm var..
ÜNER: Maşallah, Allah mutluluğunuzu daim etsin. Peki, "Samsun dünü bugünü nostalji" grubuna gelelim müsaadenizle. Bu sosyal medya grubu, hem nezih hem de kalabalık bir kitleye hitap ediyor. Bu grubu ne zaman kuruldu? Buna siz mi öncülük ettiniz?
KÖSEBAY:"Samsun Dünü Bugünü Nostalji" Grubu Ocak 2017 de tarafımdan kuruldu. Samsun'umuz ile ilgili Sosyal platformlarda özellikle Facebook yaygınlaştıktan sonra gruplar, sayfalar oluşmuştu. Bunlardan başlıcaları "Samsun Yerel Tarih Grubu" ve "Samsun Evleri" gibi gruplardı. Grupları sayfalarında Samsun'umuzun tarihi olan merhum Kenan Hazneci'inin (Allah rahmet eylesin) ve araştırmacı sayın Baki Sarısakal'ın paylaşımlarından örnek alarak bu sayfalarda paylaşımlar yapmaya başladım.
Bu paylaşımları yaparken yine bu gruplarda paylaşım yapan iki arkadaş, Ekim 2018 de "Eski/Yeni Samsun" adı ile grup kurdu. Bana,"senide aramızda görmek isteriz" dediler. Uygun gördük. "Oturalım, neler yapabiliriz, konuşalım." dedim. Sonrasında paylaşımlar yapmaya başladık. Amacımız ilk etapta eski yeni resimleri/fotoğrafları karşılıklı grubun adına yakışır eski/yeni hali diye göstermekti. Ancak sonrasında arkadaşlarım kendilerine göre kurallar koyup paylaşımlar yapmaya başlayınca, ben de "kusura bakmayın, ben bu şekilde grupta kalıp paylaşım yapamam, konuştuklarımıza uygun değil" deyip gruptan ayrılacağımı söyledim ve Aralık 2018 den beri söz konusu gruptan ayrıldım. Şu anda bu guruptan engellenmiş durumdayım.
ÜNER: Allah, Allah... Bu kadar iyi niyetli başlayan bir sosyal medya çalışmasında bile ayrılıklar olabiliyor demek... Peki, sonra nasıl oldu da yeni bir gurup oluşturdunuz?
KÖSEBAY: Doğrusu bende kendimi sorguladım. Sonra, neden Samsun ile ilgili,"Dünü Bugünü" adında grup kurmayayım diye düşündüm... Ocak 2017 de grubu gizli olarak kurup altyapısını yapınca herkes için paylaşıma açtım. Öncelikle kendi özel sayfamdaki Samsun ile ilgili paylaşımlara ilgi duyabilecek arkadaşlarımı davet ettim. Sonra arkadaşın arkadaşı derken, bugün 34 binden fazla üyemiz var...
ÜNER:Peki, tarih merakınız nerden geliyor? Yoksa sadece Samsun tarihine mi ilgi duyuyorsunuz?
KÖSEBAY:Bilgisayar ile ilk olarak 1988 de tanıştım. Sonra internet çıktı. Wowturkeyportalınden veya benzer portallardan Samsun ile ilgili sayfaları takip ediyordum. Akıllı telefonlara da İnternet girince ve facebooka da heryerden internetle ulaşınca, tarih merakımız daha çok nostalji biçimine dönüştü. Öncelikle de Samsun ile ilgili nostalji tabiki..
ÜNER: Bu grubu kurarken çok takipçiye ulaşacağınızı düşünmüş müydünüz?
KÖSEBAY:"Samsun Dünü Bugünü Nostalji" Grubunu kurarken takipçi sayısı ile ilgili hiçbir hedefim olmadı, tek düşüncem grubun saygınlığı olmasıydı. İçerik, resim/fotoğraf paylaşımlarında Samsun ili ve ilçeleri dışını çıkmamaya özen gösterdik. Sanırım kalite ve içerik zenginliği ilgi çekti. Bu sayılara ulaştık.
ÜNER: Takipçiler Samsunda oturan Samsunlular mı, yoksa ağırlık Samsun dışında oturan Samsunlular mı?
KÖSEBAY:Grubumuzun takipçilerinin %80 den fazlası Samsun'da doğup büyüyüp işleri ile ilgili veya çocukları ile ilgili Samsun dışında yaşayanlardan oluşuyor. Herhalde Samsun özlemi duyanlar bu sayfanın müdavimi oldular.
ÜNER: Grubun yönetici, moderatörkadrosu kimler? Bu kişilerle sosyal medyada mı tanıştınız? Özel hayatınızda görüşüyor musunuz? İletişimi nasıl sağlıyorsunuz?
KÖSEBAY:Grubumuzun ilk kurucu ve yöneticisi benim. Sonrası ilk etapta yakınen tanıdığım bildiğim kişilere yönetici ve moderatörlük verdim ki bir sorun olduğunda irtibata geçerek hemen müdahale edebilmek içindi.
Grupta paylaşımlar dolu dolu oldukça takibim sonrası olumlu paylaşımlar yorumlar yapanlara moderatörlük verdim. Daha iyi tanıdıklarımı da yönetici yaptım. Hiçbir zaman grubun olmazsa olmazı tek yöneticisi idarecisi kendimi görmedim.
Her zaman söylediğim gibi grupları bir kişi kurar, üyeler çoğaldıkça o grup artık üyelerin olur.
Grupta yetki verdiğim üyeler ile Facebook Messengerdentemas kuruyorum. Ancak daha samimiyet kurduklarımla telefon üzerinden de iletişim sağlıyorum.
ÜNER: Grupta günlük ortalama kaç paylaşım geliyor? Etkileşim ne durumda, paylaşım, beğeni vs.
KÖSEBAY: Değişiyor... Bazen birkaç tane, bazen ondan fazla... Grupta paylaşım sınırı koymadık. Yeterki Samsun ili ve ilçeleri ile ilgili olsun... Kimsenin şevki kırılmasın istiyorum.
Yapılan paylaşımlardan tarihi ve nostalji kokan resim/fotoğraflara daha çok beğeni oluyor. Bazen yüzlerce... Yaşanmışlar anılar, anlatımlı yorumlar geliyor. Bazı paylaşımlara yüzlerce yorum geldiği oluyor. Hatıralar paylaşılıyor, sohbetler ediliyor.
ÜNER: Grubun belli kuralları var mı? Bu kurallara neden ihtiyaç duyuluyor?
KÖSEBAY:Grubumuzun olmazsa olmaz kuralı, yapılan paylaşımların içerik olarak Samsun ili ve ilçeleri ile ilgili nostalji olmuş resim ya da fotoğraflar, bilgi ve belge olmasıdır. Bunun dışında da Nostalji olmuş siyah beyaz kişi, aile resim/fotoğrafları da bolca paylaşılıyor tabii. Yine bunların yanında üyelerimizden kendilerinin ölümünü duyduğumuzda veya tanıyan bilen cenaze ilamı olarak da Paylaşıma sunuyoruz. Samsunumuzla ilgili üyelerimizi herkesi ilgilendiren güncel önemli haberleride "Sosyal içerikli bir paylaşımdır" adı altında paylaşıyoruz. Güncel konular, kent gündemi, Samsunspor gibi içeriklere de onay veriyoruz. "Günaydın, iyi geceler, iyi akşamlar, hoş geldin, hoş bulduk tarzı paylaşımları onaylamıyoruz. Dini, siyasi, magazin türü paylaşımlara mümkün olduğunca yer vermemeye özen gösteriyoruz. Bu kurallar, gurubun kalitesi ve cazibesini arttırıyor.
ÜNER: Grubun facebook dışında tweter, youtube, instagram gibi diğer sosyal medya ağlarında hesapları var mı? Varsa oradaki etkileşim nedir? Yoksa hesap açmayı düşünüyor musunuz?
KÖSEBAY:Grubumuzun Facebook dışında bir hesabı yok. Facebookdaki grubu takip etmek kolay olmuyor ve çok vaktimizi alıyor. Onun için başka portallarda hesap açmayı şu an düşünmüyorum.
ÜNER: Grupta yapılan paylaşımlardan bir sergi açmayı düşündünüz mü?
KÖSEBAY:Grubumuz daki yapılan paylaşımlardan sergi açılması ya da kitap oluşması ile ilgili öneriler oldu. Ancak grubun oturması için biraz daha zamana ihtiyaç var. Belki ileriki bir zamanda bir girişimde bulunuruz.
Grubumuzdan değerli bir arkadaşımız, Sayın Ali Rıza Malkoç güzel, saygın paylaşımlar ve yapılan yorumlardan yola çıkarak bir kitap oluşturulabilir diye önermişti. Bizler de yönetimde bulunan arkadaşlar, Samsun'da olup katılabilecekler olanlarla iletişim kurarak 30 Aralık 2019 tarihinde Samsun Sevgi Kafede tanışma kaynaşma toplantısı yaptık. Bilgi alışverişinde bulunduk. Grubumuzda yapılan paylaşımlardan Samsun ili ve ilçelerinde yaşanmış paylaşım ve olumlu yorumları toparlamak için bir çalışma başlattık. Biraz mesafe alınca paylaşım ve yorum sahiplerinin rızasını alarak son şeklini vermeye çalışacağız.
ÜNER: Kent müzesi, kültür müdürlüğü gibi resmi ya da yerel tarih grubu gibi sivil kuruluşlarla irtibatınız var mı?
KÖSEBAY:Sivil toplum kuruluşlarından "Samsun Yerel Tarih Grubu" ile irtibatım var ve faaliyetlerinin içerisindeyim. Diğerleriyle organik bir bağımız yok.
ÜNER: Grubun hedefleri neler? Bir STK çatısında toplanmayı düşündünüz mü?
KÖSEBAY:Grubumuz ilk etapta Facebook da saygın bir grup olarak varlığını devam ettirmek istiyor. Samsun ili ve ilçeleri ile ilgili nostalji olmuş paylaşım ve yorumlar ile kentimize, üyelerimize hizmet verebiliyorsak ne mutlu bize. İlerleyen zamanda ne gösterir bilmiyorum. Belki bir talep oluşur, şartlar uygun olursa buna göre bir yol izleriz herhalde...
ÜNER: Gruptaki paylaşımlardan sizi en çok etkileyenler hangileri?
KÖSEBAY: Grubumuzdaki paylaşımlar arasında hiçbir zaman bir ayrım yapmadım. Üyelerin saygılı, seviyeli, gurup kurallarına uygun yaptığı paylaşım ve yorumların hepsi benim için aynı değerde...
ÜNER: Son olarak eklemek, söylemek istediğiniz bir şey var mı?
KÖSEBAY: Belki şu eklemeyi yapmakta yarar var... Grubumuzda siyasi dini yorum ve paylaşımlara yer vermiyoruz. Bazen ihlal edenler oluyor, "lütfen bu kurala uygun hareket edin" diye üyelerimizi, daha başta, üye olurken, uyarı yazısı ile karşılıyoruz.Herne kadar uyarsakda bazen olumsuzluklar oluyor.Böyle durumlarda gurubumuz öyle oturdu ki üyelerimiz birbirlerini uyarıyor.
Bizlerinde bilgisi olunca söz konusu paylaşımı hemen yoruma kapatıyoruz, kimi zaman a yorumu siliyoruz yada paylaşımı tamamen kaldırıyoruz. Israr eden olursa gruptan engellediklerimiz de olabiliyor. Bu konuda anlayış bekliyoruz.
ÜNER:Hüseyin bey, bize röportaj için zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.
KÖSEBAY: Bilmukabele, ben de bize köşenizde yer verme nezaketi gösterdiğiniz için şahsım ve grup üyeleri adına teşekkür ediyorum.