Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentin marka caddesi Çiftlik'in tekrar trafiğe açılması doğrultusunda bir anket çalışması yürütüyor. Henüz kapatılalı birkaç sene olan ve bu maksatla ciddi bir harcama yapılan Çiftlik Caddesi'nin tekrar trafiğe açılması konusunda esnaftan ve bazı mahalle sakinlerinden talepler olması, bu anketin gerekçesi olarak kamuoyuyla paylaşıldı.
Yeni Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Demir, kurucu il başkanlığı yapmış, üç dönem milletvekilliğinin ardından bakanlık makamına kadar yükselmiş kariyerli bir siyasetçi... Bürokrasiden gelen ya da akademisyen kimlikli siyasetçilerin aksine karar alırken doğrudan vatandaşın taleplerini dinlemeyi tercih ediyor. Ayrıca başarılı bir iş insanı olarak ekonominin önemini biliyor şüphesiz. Haliyle Çiftlik esnafından yükselen seslere itibar göstermesi hiç de yanlış değil.
***
Çiftlik'te yapılan anketin sonuçları, bu yazı kaleme alındığı saatlerde belli değildi. Ancak son dönemde artan ekonomik sorunların yanı sıra kentin cazibe merkezlerinin AVM'lere ve Atakum sahiline doğru kayması nedeniyle kan kaybeden Çiftlik caddesinde esnaf ve mülk sahiplerinin bir umut, 'Cadde tekrar trafiğe açılsın' deme ihtimali yüksek... Tersine, eğer bu anketler kent genelinde yapılsa ve hatta caddede gezen vatandaşlara sorulsa açık farkla 'hayır' çıkacağı gözleniyor.
***
Her neyse... Çıkacak sonuç Büyükşehir Belediyesi'nce açıklanır ve ona göre bir uygulamaya gidilir. Olur ya, anketten caddenin trafiğe kapalı kalmaya devam etmesi iradesi çıkarsa, tekrar cazibe merkezi olması için neler yapılabileceği konusunda kalem oynatalım istedim. Düşüncelerimizi paylaşırsak belki yararlanan çıkar, biz de faydamız oldu diye seviniriz.
***
Önce teşhis: Caddede esnafın yaşadığı ekonomik sıkıntıların sebebi trafiğe kapanması değil, satın alma gücü yüksek kesimleri yeterince cezbetmemesi...
Eskiden kentin orta ve üst gelir gurubu bu civarda otururken onların yerini Ortadoğulu sığınmacılar aldı. Satın alma gücü yüksek ailelerin gençleri, uzaklardaki özel okullara taşındı. Marka mağazalar Piazza, Lovelet, Yeşilyurt, Tekel gibi AVM'lere kaydı. Yeme içme mekanları yazın Atakum Sahiline, kışın Duruşehir, Türkiş, Atakent, 56'lar gibi muhitlere yöneldi. Sinema salonları, tiyatrolar, sahneler Çiftlik'i terk etti. Tavuk dönerciler, imitasyon takı satan yerler, cep telefonu aksesuarcıları gibi bütçesi küçük vatandaşlara hizmet üreten esnaflar boy göstermeye başladı.
Allah'ı var, eski başkan Sayın Yusuf Ziya Yılmaz, belki de bu gelişmeleri gördüğü için trafiğe kapatarak 'cadde AVM konsepti' üzerinden sorunu çözmek üzere bir yatırım yaptı. Lakin standart bir AVM'nin olmazsa olmazları unutuldu... Özel güvenlik yok, toplu taşıma yetersiz, otopark konusunda adım atılmamış... Tuvaletler, çocuk oyun alanları, mescitler gibi ortak alanlar düşünülmemiş.
Buna ilaveten dış cephede seçilen pastel renkler, betonlaşma ve zevksiz tasarım da eklenince Çiftlik Caddesindeki Cadde AVM fikri çöktü. İster istemez hem esnaflar hem de belediye yeni bir yol arama ihtiyacı duydu.
***
Cadde trafiğe açılırsa, mevcut sorunlara trafik yoğunluğu, gürültü, mal indiren araçların yarattığı hengame gibi faktörler de eklenecek. Yol kenarında park kapasitesinin sadece 120-130 araç olduğunu unutmamak lazım. Piazza'nın 750 ve Tekel AVM'nin 600 araçlık kapasitesi olduğunu da bir kenara kaydedelim...
***
Peki çare ne? Önerilerimizi sıralayalım:
BİR: Caddedeki dış cephe uygulamasını pastel renklerden kurtaralım. Kırmızı, turuncu, lacivert, mor ve sarı gibi canlı renklerden şeritler ekleyerek canlandıralım.
İKİ: Büyükşehir Belediyesinin yaşlı küçük otobüslerinden birisini giydirip nostaljik tramvay görüntüsü vererek Saathane - 56'lar arasında ring yapacak biçimde gezdirelim.
ÜÇ: Büyükşehir Belediye konservatuvarı, Güzel Sanatlar Lisesi, OMÜ Müzik bölümü gibi kurumların öğrencileri tarafından burada konserler ve bando gösterileri gibi etkinlikler yapılmasını organize edelim.
DÖRT: Uygun bir mekanda bir cep tiyatrosu olsun. Burada bir sinema salonu ve resim - heykel sergi alanı bulunsun. Yazarların imza günü, okulların ve STK'ların etkinlikler tertip edebileceği bir mekan kazanılsın.
BEŞ: Cumhuriyet Meydanı ve Mecidiye civarındaki yaya bölgeleri ile Çiftlik arasında irtibatı sağlayan bir - iki sokak daha yayalaştırılsın. Bunlardan birineÇiçekçiler sokağı ve diğerine sanat sokağı fonksiyonu kazandırılsın. Cadde boyunca bisiklet park yerleri planlansın.
ALTI: Tramvay ringlerinden birisi Çiftlik odaklı olsun. Toplu taşıma sisteminde Çiftlik merkezli düzenleme yapılsın. Mesela eski emniyetin olduğu Saadet Caddesi toplu taşıma araçlarının hareket noktası olabilir. Buradan Duruşehir - Derebahçe, Canik, Tekkeköy, Atakum gibi bölgelere kalkan Çiftlik odaklı otobüs hatları kurulsun.
YEDİ: Çiftlik Caddesine güvenlik görevlileri ya da özel giyimli zabıtalar görevlendirilsin.
SEKİZ: Uygun bir mekanmescit, tuvalet ve benzeri insani ihtiyaçlara göre düzenlensin.
DOKUZ: Tekel Otoparkı ya da uygun bir otoparktan bir kapasite, Çiftlik girişinde vale hizmeti verecek biçimde ayrılsın.
ON:Caddenin iki yandaki girişlerine süslü TAK'lar ile Çiftlik Cadde AVM ifadeleri yazılsın. Büyük saksılar ile ağaçlar dikilsin. Su oyunları olan bir alan ve havuzlar planlansın.
ON BİR: Bahar ve güz döneminde iki defa Çiftlik Alışveriş Şenliği adı altında indirim günleri yapılsın. Bu çevre illerde ve ilçelerde duyurulsun. Hafta boyunca yakın illerden ve bazı ilçelerden günlük otobüsler kaldırılsın. Belli miktarda alışveriş çeki satın alan herkese gidiş dönüş ücretsiz olsun.
ON İKİ: Samsun simidi, nokul, pide gibi yerel yiyeceklerin, Samsun köy ürünlerinin ve hediyelik eşyaların pazarlandığı turizm odaklı bir mekanın açılması sağlansın.
***
Çiftlik Caddesi Samsun'un bir değeri... Alınacak karar ne olursa olsun, inşallah hayırlısıyla caddemiz eski parlak günlerine geri döner.