Simitçilik mesleği bizim toplumuzca iyi bir kariyer olarak görülmez. Aslında ahali bu işin kendisi için ne denli önemli olduğunun farkında olmadığı için böyle düşünür.
Mesela asgari ücretle çalışan bir kişi öğlen en fazla tavuk döner yiyip kendini şımartsa 10 TL para çıkacak cebinden. Kaba bir hesapla bu paraya bir hafta simit yiyerek karnını doyuracak. O nedenle fakir fukaranın etidir, yemeğidir simit.
Sabahları köy kahvaltısı yapacak değil ya fakir fukara simitle karnını doyuracak.
Gördüğünüz gibi aslında simit demek fakir fukaranın hayatta kalabilmesi demek. Hatta elin gavuru bile simitin bizim için ne denli mühim bir gıda olduğunu anladı. Oxford İngilizce Sözlüğü'ne ekim ayı güncellemesinde farklı ülkelerden birçok kelime eklendi. Türkiye'den sözlüğe giren kelime ise 'simit' oldu.
Ancak dedik ya ülkemizde simitçilerin kıymeti pek de bilinmez. Köşe başlarında birkaç simit satarak evine ekmek götürmek isteyenler belediyeler tarafından hoş karşılanmaz. Zaman zaman görüntü kirliliği, halkın sağlığı veya rant gibi gerekçelerle simitçi tezgahları mütemadiyen zabıtalar tarafından kaldırılır. Belediyeler, rantı ortadan kaldırmak amacıyla simitçi tezgahlarının kaldırılmasına yönelik düzenlemeler de yapar. 1 TL’lik simit deyip geçmeyin demek ki bu işte rant yani para var.
Ama Allah zeval vermesin devletimiz belediyelerden ve vatandaşın bakış açısından farklı bir anlayışta. O simitçilerin ülkemiz için ne denli önemli olduğunun farkında.
Ziraat Bankası'na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, Simit Sarayı'nın yüzde 51'ini devralmak için Rekabet Kurulu'na başvurdu.
Yapılan açıklamada şöyle denildi:
'Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş., Simit Sarayı Yatırım A.Ş., Kavukçu Yapı San. İnşaat Turizm ve Tic. A.Ş.İşlem kapsamında mevcut hissedarlar arasında yapılacak hisse devirleri ile Hedef Şirket olan Simit Sarayı Yatırım A.Ş.'nin sermayesini temsil eden payların yaklaşık 20.706.000 adedi Kavukçu Yapı San. İnşaat Turizm ve Tic. A.Ş. tarafından Alıcı konumunda bulunan Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ye devrine ve eşzamanlı olarak sermaye artırımına ilişkin yapılacak olan genel kurul neticesinde Alıcı'nın ihraç edilecek emisyon primli payları iktisap etmesi suretiyle Hedef Şirket'in sermayesini temsil eden payların toplam yüzde 51'ini elde etmesine ilişkindir.'
Simit Sarayı'nın yüzde 51'ini almak isteyen Ziraat Girişim Sermayesi, Ziraat Bankası'nın da çatısı altında olduğu Ziraat Finans Grubu'na üye olan ve 2018'de kurulmuş bir şirket. Bu şirket milli mal varlığımız olan SEKA kağıt fabrikaları, tank palet fabrikası, Türk Telekom, şeker fabrikaları satılırken adını duymadığımız bir şirket.
Bu özelleştirilen kurumlarla Simit Sarayı’nın maliyet bakımından aynı kefeye konulamayacağını düşünenler için yazıyorum: Borcu 500 milyon dolar ve Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı yüzde 51 hissesini alacak. Yani zarar ediyor diye özelleştirilen milli kurumlar yenine daha milli ama zarar eden ve stratejik öneme sahip bir marka alınacak.
Bu kadar fakir fukaranın olduğu ülkeyi 500 milyon dolarcık borç için simitsiz bırakacak yani aç bırakacak değiller ya.
Bir de mesela köşe başlarında tezgahları toplanan simitçileri düşünüyorum onlar CIA ajanı olabilirler. Ya milli varlığımız Simit Sarayı’nın zarar etmesine neden olarak bu borca onlar sokmuşsa. Bu ihtimali düşünmek lazım.
O nedenle Simit Sarayı’nı anlıyorum. Ama Ali Ağaoğlu ile ilgili konuları anlayacak kadar stratejik düşünemiyorum.