Bundan sonra Samsunsonhaber.com sitesinde haberlerimin yanı sıra köşe yazıları ile de birlikte olacağız.
Umarım bu birliktelik uzun soluklu olarak devam eder ve sizler ile hasbihal ederiz.
Mesleğimizin gereği Samsun’da her siyasi partinin, her kurumuna ve dahası her sokağına girip çıkmak durumundayız.
O nedenle vatandaşın en çok üzerinde durduğu konular hakkında yazmak istiyorum.
Bu dönemde malum Samsun’da siyaseten hareketli günlerin içerisindeyiz. O nedenle köşelerime siyasi içerikle başlamam gerekirdi. Ama şuan bildiğim duyduğum şeyleri yazmaktan ise bekle ve gör politikasını tercih edenlerdenim. Samsun siyasetine dair sağlam cümleler kurmak için bence birkaç gün daha beklenilmesi gerekiyor.
Bu nedenle ilk yazımda hepimizin mizah sınırlarını zorlayan paylaşımlara gülerek karşıladığımız 1 Ocak itibari ile hayatımıza giren market poşetlerinin ücretli olması konusuna ayırmak istedim.
Gerçekten Türk Milleti olarak mizah konusunda çok yetenekliyiz. El arabası ile markete gidip alışveriş yapanlardan fişi ile birlikte poşeti kullandıktan sonra markete geri getirenlere kadar onlarca örnek gördük sosyal medyada.
Oysa ki konu çok ciddi.
Günümüzde poşetler doğada binlerce yılda değil içine konan maddeler sayesinde toprakta 6 ay ile 1 yıl arasında eriyor. Buna rağmen fosil kaynaklı ve dünyanın kaynaklarını tüketerek üretilen plastiklere çevre adına karşı olmalıyız elbette.
Ama her yanımız plastik dolarken niye market poşetleri günah keçisi ilan edildi?
Bunun sebebi elbette kapitalizm. Hayır, marketlerin sizden aldığı 25 kuruştan bahsetmiyorum. Hesap daha büyük. Gerçi o 25 kuruşun 15 kuruşu vergi 10 kuruşu da maliyet. Evet, doğru poşetten vergi ödüyoruz. Poşet başına 15 kuruş.
Şimdi çevresel bir kanun ile bir uygulama koyuyorsunuz 15 kuruşu da vergi.
Neyse biz vergiye alışkın milletiz deyip işin bu bölümünü şimdilik geçelim.
Türkiye’de yıllık 30-35 milyar adet poşet kullanımı var ve kişi başı bu 440 adete denk geliyor. Bu rakamlara bakıldığından poşetlerin marketlere yıllık maliyetini hesaplayabilirsiniz. Dolayısı ile kapitalizm boyutu burada. Uygulama başta marketler olmak üzere çok sayıda iş yerini de büyük bir poşet yükünden kurtarmış olacak.
Diyeceksiniz ki çevre düşmanı mısın?
Olur mu çevreci olmak için çevre ile ilgili bütünsel yaklaşımı savunuyorum. Yani sen cennet koylarımızı imara açıp market poşetini 25 kuruştan satarak çevreyi koruyacağını düşünürsen işin içinden çıkamayız.
Avrupa’da da poşet ücretli doğru. Ama orada anasınıfından başlayarak verilen en önemli eğitim çevrenin korunması üzerine. Bu konuda hem çok ciddi yaptırımları var hem de göstermelik değil.
Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre, uygulamanın ilk gününde, poşet kullanımı yüzde 70 oranında azaldı. Ama 24 Haziran seçimlerinin ardından Turizm Bakanı olarak kabineye giren ETS Tur'un sahibi Mehmet Ersoy’un kendi otel inşaatı için Doğal ve Arkeolojik SİT alanı olan Kissebükü imara açtığı iddia edildi.
Sağlıcakla kalın