Geçen Cuma çıkışı eski Milli Görüşçülerden bir Hacı Abi ile camiinin yanındaki çay ocağında az lafladım.
Bilenler bilir, böyle yerler Muhafazakar cenahın nabzının attığı yerlerdir.
Müteddeyyin vatandaşlar evden camiiye, camiiden işe, işten eve belli bir çevrede hayatlarını sürdükleri için sosyalleştikleri alanlar da haliyle bu üçgenin içinde kalıyor.
***
Hacı Abi, geçmişte hızlı Erbakancıydı.
Ak Parti kurulunca önceleri mesafeli durduysa da zamanla kanı ısınmaya başladı.
Gerçi partinin koridorlarında rastlaştığı modern giyimli hanımları ve ihale avcısı eski Anaplıları gördükçe Refah'tan kalma alışkanlıkla "tövbe" çektiği de oluyordu.
Ama seçim zamanı gelince okçular tepesini boş bırakmayan mücahitler gibi vazifesini sonuna kadar yerine getirmekten de geri durmuyordu.
Son yıllarda memlekette tırmanan ekonomik sıkıntılar ve yirmi yıllık iktidarın verdiği yıpranmışlık karşısında "yanlış giden işler de var ama şimdi kalkıp reyimizi dinsiz imansız teröristlerle yürüyenlere mi vereceğiz, mecburen yola devam" moduna girmişti.
Nihayet Erbakan Hoca'nın oğlu Hacı Abi'ye aradığı formülü sundu. Gönül rahatlığıyla Cumhurbaşkanlığı seçiminde Reise, vekillikte Fatih Bey'in Yeniden Refahı'na "cümbür cemaat" oylarını verdiler.
***
Hacı Abi'yle Cuma saatlerinde demlendikçe acılaşmış çay eşliğinde "yerel seçim" muhabbeti yaptık.
Özet geçeyim:
"Yeniden" Refah, Milli Görüşçüler için "yeniden" adres olmaya başlamış. Parti kimliğini yerleştirmek için seçimlerde kendi adaylarını çıkarma fikri güç kazanıyor.
Ancak bazı yerlerde belediye reislikleri ve bolca Meclis Üyesi kontenjanı kopartabilirlerse Cumhur İttifakı ile bir süre daha yola devam edebilirler.
Samsun özelinde eğer kendi adaylarını çıkartmaya karar verirlerse Büyükşehir için kulaklaraSuat Kılıç adı fısıldanıyor. Hacı Abi, Ak Parti'nin yıpranmış bir ismi aday yapması halinde Suat Beyin gençliği ve tecrübesi ile yüzde 30'ları aşıp seçimi kazanacağını düşünüyor.
Ancak Hacı Abi'nin dilinin altında başka bir senaryo daha var: Eğer Ak Parti, Büyükşehir için Yeniden Refah tabanına sıcak gelecek bir adaya "he" derse "ortak aday" söylemiyle seçime hep beraber asılabilirlermiş.
***
Bazen dışarda kalmaktansa içeriyi ıslah etmek evla imiş!
***
"Kim olabilir bu ortak adaylar" deyince,Cemal Yılmaz Demir, Ahmet Demircan, Ali Akyüz gibi isimleri bir çırpıda saydı.
***
Hacı Abi'ye Cumhur İttifakı'nın öteki partilerini de sordum. Öyle ya, bunun MHP'si var, Büyük Birliği var...
Türkeşçiler (MHP'ye öyle diyor) zaten Asarcık ve Alaçam'ı almış. Hem Tekkeköy Belediye reisi Hasan Togar da yarı Türkeşçi sayılırmış.
"MHP alacağını aldı, bize de yer açmaları lazım" dedi, çaydan bir fırt çekerek.
***
Peki ya Saadetçiler, Devacılar filan?
"Geç onları" dedi. "Onlar yoldan çıktı, beşer onar kaptılar vekillikleri, girdiler altı okun kanatlarının altına."
***
(Fatih) Erbakancıların dünyasından yerel seçimler öncesi memleketin ahvali böyle görünüyor. Hafta sonu biraz da ülkücülerin takıldığı mekanlara uğradım. Onların konuştuğu birkaç ismi de hafızama kaydettim.
Lakin Samsun Son Haber Genel yayın Yönetmeni Yusuf Demircioğlu'nun bana tanıdığı yazı uzunluğu bu kadar.
Devamını da başka yazıya bırakalım da!