Av. Cansu Bayramoğlu

Çekişmeli Boşanma Davasında Merak Edilenler

Av. Cansu Bayramoğlu

Boşanma sürecine giren çiftler için anlaşmalı boşanma ihtimali ortadan kalktığından çekişmeli boşanma sürecinde neler yaşanacağı merak konusudur. Öncelikle boşanma davası açıldığında bu davanın içerisinde maddi manevi tazminat talebi, müşterek çocuk varsa velayeti, nafaka gibi konular yer alır.

Eşler arasındaki mal paylaşımı ayrı bir davanın konusunu oluşturur. Boşanma noktasına gelindiğinde malların paylaşımı noktasında kişiler arasında ihtilaflar meydana gelmektedir.

Tarafların nikahtan sonra kendi emek ve çalışmaları sonucu elde ettikleri mallar ortaktır. Kişilerin evlenmeden önce elde ettiği mal veya para kişisel mal olarak sayılır ve mal tasfiyesine dahil değildir. Ancak kişisel mal olarak kabul edilseler de bunların getirileri ortak olarak kabul edilir.

Örneğin evlenmeden önce alınan evden elde edilen kira ya da evlenmeden önce bankada bulunan paranın faizi mal tasfiyesine konu edilebilir. Taraflardan birinin elde ettiği maddi tazminat ortak olarak kabul edilse de manevi tazminat kişisel mal olarak kabul edilir.

Miras yoluyla eşlerden birine kalan mallar eşin kişisel malı olarak kabul edildiğinden mal paylaşımına tabi değildir. Kişilerin zina nedeniyle boşanmasına karar verilmişse mal rejimi tasfiyesinde zina yapan eşin hakkının, hakimin takdiri ile azaltılmasına ya da tamamen ortadan kaldırılmasına karar verilebilir.

Taraflar arasında boşanma gündeme geldiğinde,birbirlerinden mal kaçırma amacıyla boşaltılan banka hesapları ve satılan evler en sık karşılaştığımız durumların başında yer almaktadır.

Ancak ilgili işlemler kayıtlardan mahkeme vasıtasıyla tespit edildiğinde mevcutmuş gibi değerleri hesaplanarak mal tasfiyesi yapılır.

Boşanma sürecinde satılan bir ev düşünüldüğünde mal paylaşımı davası, tapu iptali davası açılmasına gerek olmadan mal kaçırma amaçlı devir yapılan kişiye de ileri sürülebilir.

Bu nedenle boşanma aşamasında olan arkadaşınız sizden mallarını bir süreliğine devralmanızı isterse bunu kabul etmemeniz sizin yararınıza olacaktır; aksi halde malın değerinin %10'u civarında karşı vekalet ücreti ödemeniz gerekebilir. Mal rejiminin sona ermesinden önceki 1 yıl içinde diğer eşin rızası olmayan, olağan hediyeler dışında yapılan karşılıksız kazandırmalar eşin payını azaltmak kastıyla yapıldığı varsayılır ve bu işlemin yapıldığı tarafa da mevcut davanın ihbar edilmiş olması koşuluyla öne sürülebilir.

Boşanma sürecinde diğer dikkat çekilecek nokta ise düğünde takılan altınlardır. Genellikle bunun boşanma davasında talep edilebileceği düşünülse de ayrı bir dava konusudur. Boşanma davası sırasında ya da sonrasında kişisel eşyanın iadesi adı altında düğünde takılan altınlar dava konusu edilebilir.

Düğünde takılan takılar ve para hangi eşe takılmış olursa olsun kadının kişisel malı niteliğindedir. Kendisinden alındığını iddia eden eş mahkemeden iadesini talep edebilir. Burada ispata elverişli olgular düğün sırasında çekilen fotoğraf, kamera kaydı ya da altınların miktarı ve türü ile ilgili bilgi verebilecek tanıklardır. Fotoğraf ya da kamera kaydının bulunmaması durumunda bilirkişi marifeti ile altın ve paraların değeri belirlenir.