Av. Cansu Bayramoğlu

Kira Uyuşmazlıklarına Güncel Bakış

Av. Cansu Bayramoğlu

Son zamanlarda kiralardaki %25'lik yasal zam oranı nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasındaki uyuşmazlıklar sıkça karşımıza çıkmaktadır.

Ev sahipleri artan enflasyon nedeniyle yasal zam oranından fazla zam yapmak isteseler de kiracılar bu zam oranlarını kabul etmek istememektedirler.

Yasal zam oranından fazla, fahiş kira artışı talep eden ev sahiplerinin 1-3 yıl hapis istemiyle yargılanması gündemdedir.

Dikkat çekilecek noktalardan biri, kiracıların kira ödemelerini elden yapması durumunda çok dikkatli olması. Kiracılar elde ödeme yapmaları halinde mutlaka makbuz istemeli ya da ödemenin banka aracılığıyla yapılmasını tercih etmelidirler.

Aksi halde düzenli kiranızı düzenli ödemenize rağmen tahliye davasıyla karşılaşabilirsiniz.

Son dönemde banka yoluyla yapılan ödemelerde ev sahipleri tarafından havale yapılan banka hesabı kapatılarak veya telefonlara cevap verilmeyerek kira bedelini almaktan kaçınılıp, düzenli şekilde kira ödeyen kiracılara karşı kirayı ödemediğine dayanılarak tahliye davası açma yoluna gitmektedirler. Bu nedenle ev sahibinize kira bedelinizi ödemeye hazır olmanız sizi haklı çıkarmaz.

Mahkemeye başvurup tevdi yerinin belirlenmesini talep etmelisiniz. Kira bedelini almaktan kaçınan ev sahibiniz karşı vekalet ücreti ödeme durumunda kalır, size karşı bu nedene dayanarak tahliye davası açamaz.

Önemli olan diğer noktalardan biri kira sözleşmesinin şekli konusudur. Kira sözleşmeniz yazılı ya da sözlü olabilir. Ancak sözleşmenin yazılı olması kiracıya büyük avantaj sağlar.

Tahliye davası açmak istemeyen bazı ev sahipleri kiracıyı tahliyeye zorlamak için elektrik su abonelikleri kendi üzerineyse bunları kapattırma yoluna gidebilirler. Eğer elinizde yazılı kira sözleşmeniz varsa kendi adınıza abonelikleri açtırabilirsiniz.

Ev sahipleri bazen evi satacağını söyleyerek evi gezdirme ve gösterme noktasında baskı kurmak suretiyle tahliyeye zorlayabilirler.

Bu noktada kiracının ev sahibinin her aradığında evi gezdirme ya da gösterme yükümlüğü yoktur. Ancak bunun tamamen engellemesi de mümkün değildir. Ev sahibi taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh mahkemesinden evi gezdirme ve göstermesine izin verilmesini talep edebilir. Haksız çıkmanız durumunda vekalet ücreti ödemek durumunda kalabilirsiniz.