Av. Cansu Bayramoğlu

Anlaşmalı boşanma sürecinde nelere dikkat edilmeli?

Av. Cansu Bayramoğlu

Anlaşmalı boşanma her çift için uygun olmasa da boşanma sürecinin kısa sürmesini isteyen ve boşanmaya ilişkin unsurlarda anlaşabilen çiftler için tercih edilebilecek bir yöntemdir. Anlaşmalı boşanma için tarafların 1 yıldan uzun süredir evli olmaları gerekmektedir. Peki bu süreçte tarafları neler bekliyor?

Öncelikle tarafların anlaşmalı boşanma protokolünde müşterek çocukları varsa velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı ve yargılama masrafları gibi konularda anlaşmaya varmış olmaları gereklidir. Taraflar bu konularda anlaşıp protokolü imzalamış olsalar da boşanma duruşmasına katılmak zorundadır. Taraflar duruşmada anlaşmalı boşanma protokolündeki maddelere onayları olup olmadığını hâkim önünde beyan etmelidir. Mahkeme boşanma kararı vermişse 1 ay içinde gerekçeli karar yazılır. Taraflar mahkeme kaleminde kararı tebliğ almalıdır. Taraflar tebliğden itibaren kararı 15 gün içinde üst mahkemeye taşımazlarsa karar kesinleşir.

Anlaşmalı boşanma protokolünde bazen taraflardan biri sırf boşanma gerçekleşsin diye nafakayı fahiş olarak belirleyip boşanma kararı kesinleştikten sonra ödememeyi düşünebilir. Ancak bu durumda nafakanın ödenmesi için tazyik hapsi gündeme gelebilir. Taraflar anlaşmalı boşanma protokolünde imzaladıkları tüm maddelerden sorumludur.

Anlaşmalı boşanma protokolünde nafaka talep edilmediyse taraflar boşanma kesinleştikten sonra kendileri için yoksulluk nafakası talep edemezler. Ancak müşterek çocukları için iştirak nafakası talep etmeleri için engel yoktur.