Av. Cansu Bayramoğlu

Bu dolandırıcılık yöntemlerine dikkat!

Av. Cansu Bayramoğlu

Son zamanlarda dolandırıcılık vakaları hızla artmış olup, dolandırıcılar her geçen gün farklı yöntemler denemektedir.

Dolandırıcıların son dönemde kullandıkları en yaygın yöntemlerden birisi, "kendilerini Uzlaştırmacı Avukat kimliği ile tanıtıp, hakkınızda açılan suç dosyası bulunduğunu, belli bir para yatırmanız durumunda ise dosyanın kapanacağı" şeklinde başvurdukları dolandırıcılık yöntemidir.

Böyle bir durum karşısında pek çok insanın panikle ödeme yapma yolunu tercih ettikleri ve bu dolandırıcılığın ağına düştükleri görülmektedir. Ancak bilinmelidir ki; sizi arayan kişi dosya numarası ya da ilgili savcılığın ismini vermiyorsa dolandırıcıdır. Benzer şekilde dolandırıcılar bazen hukuk bürolarından aradığını söyleyip kendilerini avukat olarak tanıtırlar. Borcunuzun bulunduğunu ve ödeme yapmazsanız icra takibine başlayacaklarını iddia ederler. Genellikle bu şekilde arama alan kişiler, internetten söylenen hukuk bürosunun ya da avukatın var olup olmadığını araştırırlar. Ancak dolandırıcılar faaliyette bulunan gerçek hukuk bürolarının veya meslektaşlarımızın ismini de kullanabilmektedir. Bu durumlarla karşılaştığınızda e-devlet üzerinden UYAP vatandaş portalına girerek hakkınızda açılan dosya olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Dolandırıcıların diğer bir yöntemine ise araç satışlarında rastlıyoruz. Eğer aracınızı satıyorsanız aracı alan kişi ve parayı hesabınıza gönderen kişinin aynı olmasına hatta TC kimlik numaralarını özellikle kontrol etmeye dikkat etmelisiniz. Aksi halde hesabınıza para yattıktan sonra aracınızı teslim edersiniz, ancak size parayı gönderen diğer kişi parayı yollayıp aracı teslim etmediğinizi söyleyerek paranın iadesini talep edebilir. Benzer durum araç satışlarında kapora ödenmesi durumunda da mevcuttur. Dolandırıcılar araçları piyasa değerinin aşağısında ilana koyar, siz de aracı kaçırmamak adına kapora ödemeyi kabul edersiniz. Sonrasında aracın ilanını satıştan kaldırır ve size de kaporayı iade etmezler. Bu durum nitelikli dolandırıcılık suçunu oluştursa da paranızı geri almanız çok zordur. Çünkü ödeme yaptığınız hesap genellikle tahsil kabiliyeti ve ekonomik varlığı olmayan kişilerden kiralanmıştır.