Bir kadına dal verirsen o sana ağaç verir.
Un verirsen o sana ekmek verir.
Ev verirsen o sana yuva verir.
Sevgi verirsen o seni başının tacı eder.
Ne diyor büyük usta Neşet Ertaş, "Kadınlar insandır, erkekler insanoğlu."
Bizleri bin bir zahmetle yetiştiren elleri öpülesi annelerimizin hakkı hiç bir zaman ödenmez.
Peygamberimiz, "Cennet anaların ayaklarının altındadır" diye boşuna söylememiş.
Onlar ki yaşadığımız dünyayı sihirli elleri ile güzelleştirip, gül bahçesine çeviren anamız, kadınımız, aşkımız, arkadaşımız, göz bebeğimiz, en kıymetli varlığımızdır.
Dünya onların sayesinde daha güzel hale gelir. Onlarsız bir hayat asla olamaz. Hayatın her alanında mücadele verirler. Kendilerine olan güvenleri tamdır. Her zorluğun üstesinden kolaylıkla gelebilirler. Sadece 8 Mart değil, her yaşanılan gün onlara sağlık, mutluluk ve huzur getirsin.
Böylesi değerli bir varlık olan kadınlara, ülkemizde yapılan şiddet son bulmalı, kadın cinayetleri ivedilikle önlenmelidir.
Bu anlamlı günün çıkış sebebi ise Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde 8 Mart 1857 tarihinde 40.000 dokuma işçisi kadının, daha iyi çalışma koşullarına kavuşmak için greve gitmesi sonucu, polisin kadınlara müdahale ederek fabrika önüne barikat kurması, bunun neticesinde fabrikada kilitli kalan kadınlardan 129 tanesinin çıkan yangında can vermesi.
Haklarını aradıkları için alevlerin arasında mahsur kalan kadınların acı dolu çığlıkları, bu günün kadın direniş mücadelesinin ilk meşalesini de yakmış oldu.
Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan kişi ise Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin'dir. 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde yapılan Uluslararası "Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda, Clara Zetkin'in, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi kabul edilmiştir.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Ülkemizin de kabul ettiği, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış her yıl kutlanan uluslararası bir anma günüdür.
Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.
8 Mart 2024
Doğan Kan