Çok az sayıda Samsunlu sporcunun katılımı ile gerçekleştirilen bir 19 Mayıs Yarı Maratonu etkinliği daha sönük bir şekilde heyecansız, tatsız tuzsuz bir biçimde geride kaldı.
19 Mayıs Yarı Maratonunu sadece bir spor etkinliği olarak görmek, her şeyden önce Milli Mücadele, 19 Mayıs 1919 tarihi, Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ve Samsun'u tercih etmesi gibi bir birinden önemli tarihi olaylar hakkında yeterince düşünmemek olur.
19 Mayıs Yarı Maratonu sadece bir koşu, sadece bir spor faaliyeti asla değildir. 19 Mayıs Yarı Maratonu felsefesi olan tarihi bir etkinliktir. Bu tarihin içinde Milli Mücadele, Kuvayi milliye, Atatürk, bağımsızlık, gençlik ve Türkiye Cumhuriyeti vardır.
Yok oluşa giden sürecin altın gibi parlayan inançlarla tersine döndüğü bir tarihin başlangıcını temsil eden bir etkinliğin adıdır 19 Mayıs Yarı Maratonu.
Genç yaşlı, kadın erkek, kurtuluşa adanmış bir milletin yeniden doğuşunu simgeleyen ve asla tükenmeyecek bu heyecanının, yürüyüşünün ve koşusunun felsefesidir 19 Mayıs Yarı Maratonu.
Lakin, bireysel ve toplu spor etkinlikleri, toplumsal bütünleşmeyi, kendine değer verme ve ifade etme anlayışı, kültürel ve sosyal anlamda rehberlik edebilecek entelektüellerin de yetişeceği imkânlar sunar. Bu bakımdan 19 Mayıs ruhu ve 19 Mayıs Yarı Maratonu felsefesi, günümüzde Türk Milletinin fiziki ve psikolojik açıdan güçlenmesi için sürdürülen bir faaliyetler bütünü olmaktan, çok daha ileriye gitmiş ve millet olma ve Atatürk'ün ve ona inanmış atalarımızın emanetlerini temsil eden bir ruhu nitelendirilmektedir.
Buradan hareketle; Bir davranış değişikliği için örneklem en dikkat çekici eşiktir. Hepimiz biliriz ki, öğreğin bir çocukta istediğimiz davranış değişikliklerinin ortaya çıkması ve pekişebilmesi için öncelikle ebeveyn davranışlarının da bu yöndeki refleksleri büyük önem taşır. Kitap okunmayan bir ailede, çocuğun kitap okumasını beklemek oldukça güç nedeyse imkansızdır.
Olimpiyat ruhunu ortaya çıktığı Yunanistan'da her yıl ebeveynlerin çocukları ile birlikte katıldıkları halk koşusu geleneğinin sporun toplumsal bir kültür biçimi haline dönüştüğünü gösteren örneğini hatırladıkça, 19 Mayıs Yarı Maratonu felsefesini bir kez daha düşünmek ve bu ruhu Samsun ve bütün Türkiye ile paylaşmak heyecanı ile doluyor insan.
Ve, milli mücadelenin simge kenti Samsun'un Valisinin, Belediye Başkanlarının, Gençlik Spor İl Müdürünün, Genel Müdürünün, Bakanının, öğretmenlerinin vs. koşmadığı ve etkinliğe katılarak örnek olmadıkları bir durumda halkın, gençlerin bu etkinliğe ve felsefeye olan yaklaşımında bir beklentiye girmek hayal olacaktır.
Hemen güzünüz korkmasın!
Önemli olan maratonu bitirmek değil, bu etkinliğe katılmak ve kültürel olarak bunu yaşatabilmektir.
70 yaşındaki katılımcıları, engelli olduğu halde bu etkinliğe katılma ruhunu kaybetmemiş insanları milli mücadelenin bu simge koşusunda görünce insan ister istemiz bu şekilde bir çıkarımda bulunmak istiyor?
Türkiye Atletizm Federasyonu Eski Başkanı ve atletizmin unutulmayan isimlerinden olan Mehmet Terzi'nin, dünyaca ünlü bir diğer sporcumuz İsmail Akçay, Veli Ballı ve bu isimlerle birlikte aynı tarihlerde milli takımda koşan birçok sporcu isimlerin koştukları Samsun 19 Mayıs Yarı Maratonu bugün olduğundan çok daha güzel bir şekilde katılımın yaşandığı bir etkinlik haline dönüştürülebilir.
Bu şehir, bütün halkıyla Samsun sadece 19 Yarı Maratonu etkinliğine yönelik bir festival havasını hak ediyor?
Elbet bunu bir gün başarabilecek ve bu ruhun ve felsefenin yaşattığı içindeki heyecanı bütün şehirle paylaşmak isteyen yerel yöneticiler olacaktır.
Bunun için sadece bu ruha inanmış tek bir yerel yöneticinin dahi altından kolaylıkla kalkabileceği bir başlangıç hiç de zor değildir.
Üstelik de olimpiyat etkinlikleri tecrübesi bulanan Samsun'da.