Karadeniz'de Kahverengi Kokarca Alarmı: Kabus Geri Döndü

Karadeniz'de Kahverengi Kokarca Alarmı: Kabus Geri Döndü

Kahverengi kokarca böceği tüm Karadeniz'de görülmeye başladı. Fındık başta olmak üzere birçok üründe verim kaybına yol açan böcek, üreticileri endişelendirdi.

Türkiye'de ilk olarak 2017 yılında görülen kahverengi kokarca böceği yeniden ortaya çıktı. Karadeniz Bölgesi'nde binaları ve tarım alanlarını saran böcek, fındık başta olmak üzere birçok ürüne zarar veriyor.


Türkiye'de ilk olarak 2017 yılında Artvin ve İstanbul'da görülenkahverengi kokarca böceği, yeniden alarm verdi.
Son günlerde Karadeniz Bölgesi'nin farklı illerinden gelen görüntüler, vatandaşlarda büyük tedirginliğe neden oldu.

Evlerin dış cephelerini ve balkonlarını saran kahverengi kokarca böcekleri, sadece rahatsızlık vermekle kalmıyor;fındık, mısır ve meyve ağaçları gibi yüzlerce bitki türünde ciddi zarara yol açıyor.
Uzmanlara göre bu zararlı böcek, bitkilerin özsuyunu emerek hemverim kaybı hem dekalite düşüşü oluşturuyor.

AnavatanıÇin, Japonya ve Tayvan olan kahverengi kokarca, önceAmerika kıtasına, ardındanAvrupa'nın büyük bölümüne yayıldı. Türkiye'de ise 2017'den bu yanaen az 17 ilde varlığını sürdürüyor.

Tarım sektörü temsilcileri, kokarcanın özelliklefındık üretimi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgularken, üreticilerdenzararlıyla mücadele çalışmalarına destek verilmesi isteniyor.