Samsun'da Lise öğrencileri yüzyıl çözülememiş matematik problemini dijital oyun haline getirdi

Samsun'da Lise öğrencileri yüzyıl çözülememiş matematik problemini dijital oyun haline getirdi

Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, yaklaşık yüz yıl çözülememiş problemler listesinde yer alan ve 2015 yılında çözülen matematik problemini dijital oyun olarak tasarlayıp, eğitim materyali olarak geliştirdi.


Yakın zamana kadar çözülememiş problemler listesinde yer alan tutarsızlık problemi, eğitsel dijital oyun haline geldi. Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Bilge Yağmur Yılmaz, Nisa Nur Yılmaz ve Abdullah Öztürk, matematik alanında 'Erdös'ün Tutarsızlık Probleminin İncelenmesi ve Oyunlaştırılması' ismini verdikleri proje hazırladı. Proje çerçevesinde öğrenciler, yaklaşık yüz yıl çözülememiş problemler listesinde yer alan ve 2015 yılında çözülen yüksek matematik konuları içeren problemi dijital oyun olarak tasarlayıp, eğitim materyali geliştirdiler.

Proje hakkında bilgi veren Bilge Yağmur Yılmaz, 'Projemizde matematik dünyasının en üretken isimlerinden biri olan Paul Erdös'ün 1930 yılında ortaya attığı ve çocuk yaşta Erdös ile matematik sohbeti yapabilme şansı yakalamış olan Terence Tao tarafından 2015 yılında çözüme kavuşan tutarsızlık problemi, yenilikçi bir yaklaşımla ele alındı. Yapılan çalışmada bu karmaşık matematiksel problem hem akademik açıdan incelendi hem de öğrencilerin daha kolay anlamasını sağlamak amacıyla mBlock programında kodlanarak eğitsel dijital oyun haline getirildi. Tutarlılık kavramı, sadece +1 ve -1 elemanlarından oluşan, olabildiğince elemanların eşit şekilde dağılmasını istediğiniz bir diziyi tüm adımlarda ve adımların katlarında ne kadar dengeli hale getirebileceğiniz ile ilgilidir. Bu oyun, Erdös'ün tutarsızlık problemini temel alarak dizi elemanlarının dengeli dağılımını analiz eden bir yazılım kullanır' dedi.

Samsun'da Lise öğrencileri yüzyıl çözülememiş matematik problemini dijital oyun haline getirdi

'Oyun matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini gösterdi'
Oyunla küçük yaştaki öğrenciler dahil yüksek matematik konusunun öğrenebileceğini ifade eden Yılmaz, 'Blok tabanlı kodlar ile sanal dünyada harekete geçirdiğimiz oyunu Werbach Piramidi oyunlaştırma modeline göre tasarladık. 'mBlock' platformu kullanılarak geliştirilen bu eğitsel oyun, Bilim ve Sanat Merkezleri'nde (BİLSEM) eğitim gören 7. ve 8. sınıf özel yetenekli öğrencilere uygulandı. 30 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, öğrencilerin bu soyut matematiksel problemi oyun ile somutlaştırarak daha kolay kavramalarına yardımcı oldu. Araştırmada tasarım tabanlı yöntem kullanılarak etkinlik sonrası öğrencilerden hem nicel hem de nitel veri toplandı. Öğrencilere tutarsızlık problemi ile ilgili bir test uygulanırken, yarı yapılandırılmış görüşmelerle katılımcıların düşünceleri ve öğrenme süreçleri analiz edildi. Elde edilen bulgular, oyunlaştırmanın karmaşık matematiksel kavramların anlaşılmasını kolaylaştırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini gösterdi. Sergi alanında projemiz çok ilgi görmektedir. Oyunu deneyerek tutarlı dizi yazabilenlere 'Tutarlı Öğrenci' rozeti takdim etmekteyiz' diye konuştu.

Danışman Öğretmen Esra İnan ise, 'Sevgili öğrencilerim genç araştırmacıların geliştirdiği eğitsel dijital oyunu, eğitime katkı sunması için EBA'da açık kaynak kodlu şekilde paylaşacağız. Matematik alanında konular üst düzey düşünme becerilerini öğrenmeyi sağlayan birer araç görevindedir. Bu sebeple geliştirilen dijital oyun yüksek matematik konularında hazırlanmış özgün ve nadir bir oyundur' şeklinde konuştu.
Geliştirilen oyun, 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'nda ikincilik ödülü aldı.

EMİNE AHMET YENİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ BÖLGE BİRİNCİSİ OLDU

Emine Ahmet Yeni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden Bülent Köksal danışmanlığında 11. Sınıf öğrencileri Zeynep Asya Sezer ve Elmas Arslan'ın Sosyoloji alanında hazırladıkları proje de bölge birinciliğine layık görüldü. 

Okul Müdürü Muhammet Aykan "Kızlarımızla gurur duyuyoruz ve finalde de birinci olacaklarına inanıyoruz." dedi.

Projeye imza atan Zeynep Asya Sezer ve Elmas Arslan "Bu başarıyı okulumuz bizlere verdiği eğitime, sağladıkları imkanlara ve ailelerimizin desteğine borçluyuz. Danışman hocamıza da ayrıca teşekkür ediyoruz." dediler.

Emine Ahmet Yeni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje okulu olarak 2014 yılından bu yana İlkadım'da eğitim öğretime devam ediyor. Okul bir çok alanda çeşitli faaliyetlere katılım sağlayarak öğrencilerin hem akademik hem de sosyal alanda Türkiye çapında isimlerini duyurmalarını amaçlıyor.

Samsun'da Lise öğrencileri yüzyıl çözülememiş matematik problemini dijital oyun haline getirdi