Yazıları ilgiyle okunup takip edilen köşe yazarımız Fevzi Gül, 'Oyunlarınızı Bozmaya Geliyoruz!' başlıklı yeni yazısını Samsun Son Haber okuyucuları için kaleme aldı.
Oyunlarınızı Bozmaya Geliyoruz!
Değerli Kamu Çalışanları; Memurlar için 2025 ilk altı ayı için verilen zam oranı %6 idi. Oysa sadece Ocak ayında oluşan enflasyon %5,03! Yani sadece ilk aydan maaşlarımız %5,03 değer kaybetti. Şuan aldığımız bu maaşlar ile yedinci aya, diğer bir ifade ile temmuz ayına kadar aynı miktarda maaş almaya hep beraber devam edeceğiz. Yani geri kalan 5 ayda maaşlarımız enflasyon karşısında hep eksiye doğru gidecek gibi görünüyor. Peki, soruyorum sizlere; toplu sözleşme masasına memur adına oturan Yetkili Sendikanın başarısı %6'lık zam mı? Henüz ilk ayında %5,03 değer kaybeden bir zam? Yetkili sendikaya sorsanız; "biz bu rakamların altına imza atmadık, bu kararı hakem kurulu verdi" diyerek işin içinden çıkacaklar.
Peki, Yetkili Sendika olarak siz ne yaptınız?
Memurdan yetkiyi alıp, memurun haklarını savunamayacaksanız, madem öyle neden yetkiyi elinize aldınız? Bırakın artık bu işi başkaları yapsın. Bırakın artık yetki el değiştirsin! Yaklaşık olarak 18 yıldır yetkili sendikasınız, bugüne kadar memurlar adına ciddi anlamda hangi kazanımlarınız elde ettiniz? 1.Derece gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmesi konusunda tek bir adım bile yol alınamazken, diğer taraftan memurlara bayram ikramiyesi mi verildi? Memura kira yardımımı alındı? Ya da yol, yemek yardımları nakdi olarak tüm memurların cebine girecek şekilde sağlandı mı? Görevde yükselme sınavlarında tabiri caizse, liyakatin katili mülakatların kaldırılması ve adaletin sağlanması konusunda hangi adımları attınız? Hangilerini kazanım olarak elde ettiniz? Giyim yardımları konusuna gelince, tam bir komedi yaşıyoruz. Bugün yapılan giyim yardımları ile bitpazarından ikinci el giyim eşyası alınması bile imkânsız hale gelmişken, hangi kazanımlardan bahsettiğinizi bizler kamu çalışanları olarak bir türlü anlayabilmiş değiliz. Yukarıda bahsettiğim konularda bir iyileşme veya bir kazanım elde ettiniz de, bundan bizim mi haberimiz olmadı? Kısacası memurların özlük ve sosyal hakları konusunda elle tutulur, gözle görülür bir başarı elde edemediğinizi tüm memurlar olarak yakinen şahitlik ederek gördük.
Değerli kamu çalışanları, buradan sizlere Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Furkan Ali Çiftçioğlu'nun memurların durumunu ve içler acısı halini, yetkili sendikanın başarısızlığını açık bir şekilde özetleyen konuşmalarını sizlerle buradan paylaşmak istiyorum. Furkan Ali Çiftçioğlu; "Yetki Sendika ve Konfederasyonun toplu sözleşme masasında anlaşmaya vardığı Ocak 2025 memur ve memur emeklisi zam oranları %11.545 olarak belirlenmiştir. Üstelik bu oranın %5.54'ü enflasyon farkı olup, Yetkili Konfederasyonunun zam olarak aldığı oran sadece %6'dır. Herhangi bir sendikası ya da konfederasyonu bulunmayan, hiçbir şekilde sendikal temsiliyeti olmayan, hakları için toplu sözleşme masası dahi kurulmayan, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için Ocak 2025 zammı %15.74'tür. Bugün sendikası olmayan herhangi bir konfederasyon temsiliyeti bulunmayan, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinden dahi daha düşük bir zam oranına imza atan yetkili sendika ve konfederasyonları sorgulamamız gerekiyor. Bugün yetki verdiğimiz sendikalara şu soruyu yönetmemiz gerekiyor; "Boş koltuktan bile daha düşük bir zam almayı nasıl başardınız?" 1050 lirayı geçen elektrik faturaları %100 ve kiralar ortalama %60 zamlandı. Yeniden değerleme oranı ise %43.93 olarak belirlendi. Marketlerde verilen poşet bile %100 zamlandı. Yani anlayacağınız yetkili konfederasyon, Marketlerde verilen poşetinin onda biri kadar zam alamadı. Buradan yetkili konfederasyona seslenmek istiyorum; memurun, %100 zam alan market poşeti kadar değeri yok mu? Bugün tüm kamu çalışanları adına muhasebe günüdür. Bir market poşetinin onda biri kadar zam alamayanlarla yola devam mı edeceğiz? Yoksa artık yetkiyi onlardan alacak mıyız?
Hiçbir temsiliyeti ya da sendikası bulunmayan SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinden daha düşük zam almış sendikaları mı tercih edeceğiz yoksa artık yeter mi diyeceğiz? Her toplu sözleşme döneminde suçu hakem heyetine atanlarla mı yürüyeceğiz, yoksa artık toplu sözleşme masasına o zammı söke, söke alırım diyenleri mi göndereceğiz? Değerli kamu çalışanları, sendikal tercihiniz sadece kişisel tercih değil, sendikal seçiminiz tüm kamu çalışanlarının bekası, çocuklarınızın ve ailenizin geleceğidir" diyor.
Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Furkan Ali Çiftçioğlu bugünkü durumu o kadar güzel özetlemiş ki, üzerine söylenecek söz bulamıyor, söylediklerine de harfiyen sonuna kadar katılıyorum.
Ve yazımı Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya'nın, adeta nokta vuruş yaptığı cümlelerle yazımı tamamlamak istiyorum.
Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya; "sendikacılığı bürokrasiye peşkeş çekerek rant elde edenler, iyi dinlesin! A Partisi ya da B Partisi, memurun alın teri ile siyasi partilerin arka bahçelerini sulamaya çalışanlar, oyunlarınızı bozmaya, algılarınızı yıkmaya geliyoruz. Orta oyunu misali kurgulanan toplu sözleşme masalarındaki senaryoları yırtıp atmaya, kamu sendikacılığında kartları yeniden dağıtmaya geliyoruz. Buradan tüm kamu çalışanlarına sesleniyorum; kıymetli abim, ablam, kardeşim, yorulmadın mı enflasyon altında ezilmekten? Bıkmadın mı, 20 senedir yetkili konfederasyonun koltuğunda aynı kişilerin seni temsil etmesinden? Sıkılmadın mı, her sene toplu sözleşme adı altında oynanan tiyatrodan? Kızmadın mı sendikana, bir parti seçip peşinden koşmasından? Senin işin bu değil demedin mi, seçim dönemlerinde mesaisini siyasi partilerde geçirenlere? Ey meslektaşım, ey en kıymetlim, ey başımın tacı memurum, gelin bu oyunu beraber bozalım?" diyor.
Değerli kamu çalışanları sizlere buradan son olarak şunu söylemek istiyorum; Furkan Ali Çiftçioğlu'nun da dediği gibi sendikal tercihiniz sadece sizin kişisel tercihiniz değil, sendikal seçiminiz tüm kamu çalışanlarının bekası, çocuklarımızın ve ailelerimizin geleceğidir. Bu nedenle bulunduğunuz yer sizi memnun etmiyorsa, yerinizi değiştirin. Ağaç değilsiniz!
Esen kalın?