Samsun'da fındık üreticisinin kokarca ile mücadelesi sürüyor

Samsun'da fındık üreticisinin kokarca ile mücadelesi sürüyor

Özellikle son hasat döneminde geçen yıl kabusu yaşayan fındık üreticisi kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşadı ve Karadeniz'de fındık üreticilerinin neredeyse tamamı büyük zarara uğradı. Ne zaman ve nasıl son bulacağı belli olmayan Kokarca zararlısı kabusu ile çitçinin bireysel mücadeleleri ise devam ediyor.

Hasat aşamasına kadar neden olduğu zararlar ile fındıkta iç çürüklüğüne, tadında acımaya, küflenmeye ve depolamada firenin artmasına kadar pek çok ekonomik kayba yol açabilen Kahverengi Kokarca zararlısı çiftçilerin kabusu olmaya devam ediyor.

Bölgedeki üreticilerinin büyük bir bölümü bu zararlı böcek ile mücadelede yöntem olarak öncelikle bu ve yok et yöntemini tercih ediyor. 

KIŞI GEÇİRDİĞİ YERDE YOK EDİLMELİ

Nasıl ve zaman son bulacağı tam olarak bilinmeyen Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadelesini sürdüren fındık üreticileri kokarcayı nasıl yok edeceklerini kara kara düşünüyor. Baraka, sera, kulübe, teras, çatılar ve odunluk gibi alanları kışı geçirmek için tercih eden Kokarca zararlısı üreticilerden tarafından birer birer yok ediliyor.  

Samsun'da çiftçinin kokarca zararlısı ile tek başına mücadelesi?

Bir barakada, kulübede ya da Sera'da unuttuğunuz bir kıyafetiniz, poşet, torba, kutular, vs. varsa bütün bu noktalar Kahverengi Kokarcanın kışı geçirmek için kendisini korumaya aldığı yerler olarak biliniliyor. Çarşamba'da çiftçiler, zaman zaman kontrol ettikleri noktalarda, zararlı kahverengi kokarca için mücadelelerini büyük ölçüde bu şekilde sürdürmeye devam ediyor?

  • Kahverengi kokarca zararlısı stratejik öneme sahip fındıkta son yılların en önemli sorunu haline geldi
  • Kahverengi kokarcanın verdiği zarar üreticilerimizi mağdur ediyor. Bu durumla topyekun mücadele edilmelidir
  • Kahverengi kokarca ekonomik tehdit haline geldi
  • Çiftçilerimiz ilaç fiyatlarının yüksekliği nedeniyle mücadele edemiyor
  • Kahverengi kokarca sadece fındıkta değil 300'den fazla üründe zarara neden oluyor
  • Kahverengi kokarca yok olana kadar bu mücadele devam etmelidir
  • Kokarca zararlısı bahane edilerek piyasada fındık fiyatları aşağı çekildi
  • Dünya fındık üretiminden aldığımız pay giderek azalsa da ülkemiz dünya fındık üretiminin yüzde 64'ünü gerçekleştirerek hala liderliğini sürdürüyor
  • Fındık ürününde dünyada tekel konumundayız. Ürettiğimiz fındığın yüzde 85'ini ihraç ederek küresel fındık ihracatının yüzde 50'sini karşılıyoruz. Bu durum ülkemizi dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk sıralara taşıyor. Ancak üreticilerimizin çilesi bitmiyor.

Kahverengi kokarca zararlısı stratejik öneme sahip fındıkta son yılların en önemli sorunu haline geldi. 2017 yılında Gürcistan'dan yayılarak Borçka ilçesinde görülen kahverengi kokarca zararlısı bugün tüm Karadeniz bölgesinde tarımsal üretimi tehdit ediyor.

Samsun'da fındık üreticisinin kokarca ile mücadelesi sürüyor

Yeşil aksama sahip 300'den fazla ürüne zarar veren bu zararlı geçim kaynağı fındık olan çiftçilerimizin gelirini doğrudan etkilemeye başladı. Dünyada muadili olmayan ve küresel pazarda eşsiz bir konuma sahip olan Türk fındığının geleceği bu zararlının kontrol altına alınmaması halinde tehlikeye girecektir. Bu durumdan sadece üreticilerimiz değil sanayicilerimiz, ihracatçılarımız kısacası ülke ekonomimiz etkilenecek, ağır bir bedel ödeyecektir.

 

 KAHVERENGİ KOKARCA EKONOMİK TEHDİT HALİNE GELDİ

Kahverengi kokarca yalnızca tarımsal üretimi değil, aynı zamanda Türk tarımının ekonomik istikrarını da tehdit eder hale geldi. Nisan ayında kışladıkları yerden çıkarak yayılan bu zararlı karanfil oluşumundan başlayarak fındığa zarar veriyor, çürümeye ve dökülmelere neden oluyor.

Hasat aşamasına kadar yaptığı zararlar ile fındıkta iç çürüklüğüne, tadında acımaya, küflenmeye ve depolamada firenin artmasına kadar pek çok ekonomik kayba neden oluyor.