'On Maddede Noel ve Yılbaşı Mevzusu'

'On Maddede Noel ve Yılbaşı Mevzusu'

Yazıları ilgiyle okunup takip edilen köşe yazarımız Akın Üner, 'On Maddede Noel ve Yılbaşı Mevzusu' başlıklı son yazısını Samsun Son Haber okuyucuları için kaleme aldı.

ON MADDEDE NOEL VE YILBAŞI MEVZUSU

BİR

Aslında Hz. İsa'nın doğum tarihinin 25 Aralık olduğuna dair elde kesin bir kanıt yoktur. Hıristiyanlığın MS 313'te İtalya'ya gelmesinden sonra Romalılar, halk paganizminde Güneş Tanrısının doğum günü olarak kutlanan 25 Aralık tarihi ile Hz. İsa'nın doğum gününü çakıştırarak yeni inancın benimsenmesini kolaylaştırmak istemiş gibi görünüyor.

İKİ

Batı Kiliseleri, Doğu Katolik Kiliseleri ve Süryani Kilisesi 25 Aralık tarihinde Hz. İsa'nın doğum günü olarak kutluyor. Bazı Ortodoks kiliseleri ise 6 Ocak tarihini Noel sayarlar. Bunun nedeni, Julyen Takvimi ile Miladi Takvim arasındaki küçük farklardır. Zira Julyen takvimine göre 6 Ocak, aslında 25 Aralık'a denk geliyor. Öte yandan Noel Kutlamaları Çin'de yasaktır.

ÜÇ

Noel Kutlamalarının ne zaman başladığı bilinmiyor. Ancak Noel Baba figürünün Hz. İsa'dan 300 yıl kadar sonra Antalya'da yaşamış Aziz Nikola isimli bir din adamına atfedildiği görülüyor. Ancak kutuplarda yaşayan, çocuklara hediye dağıtan ve geyiklerin çektiği bir kızakla dolaşan Noel Baba figürü, Kuzey Avrupa Mitolojisinin bir ürünüdür. Noel'in ticarileşmesine paralel olarak popüler kültüre son 200 yıl içinde girmiştir.

DÖRT

Çam Ağacı süsleme geleneğinin ise Hıristiyanlıkla bir ilgisi bulunmuyor. Kışın yaprak dökmediği için ölümsüzlük figürü olarak dünya mitolojilerinde yer edinen bu geleneğin çıkış noktası, Sibirya ve Asya Mitolojileridir.

BEŞ

İslam Dünyasında Noel ile Yılbaşı yoğun biçimde karıştırılmaktadır. Yılbaşı kutlamalarının Hıristiyanlıkla ve Hz. İsa'nın doğumuyla hiç ilgisi yoktur. Yeni bir takvim yılının başladığı gün olarak Hz. İsa'nın doğumundan 46 yıl önce ilk kez ortaya çıktı. Son yüzyıllar içerisinde ticarileşen yılbaşı kutlamalarının bu anlamda Sevgililer Günü, Babalar Günü, Anneler Günü gibi evrensel gün kutlamalarından birisi olduğu söylenebilir.

ALTI

İslam Dünyasında Yılbaşı Kutlamalarına karşı geliştirilen reaksiyonun görünen yüzü Noel ile karıştırılması olmakla birlikte arka planında yılbaşı kutlamalarındaki alkol kullanımı gibi haram kabul edilen eğlence anlayışı olduğu bir gerçektir.

YEDİ

Yılbaşı kutlamalarını bir anlamda bastırmak gayesiyle ortaya atılan 31 Aralık ya da 1 Ocak gününün Mekke'nin Fetih günü olduğu iddiası ise yanlıştır. Mekke 10 Ocak 630 günü fethedilmiştir.

SEKİZ

Mehmet Akif'in yılbaşı kutlamalarını tenkit eden bir şiirinin olduğu iddiaları da asılsızdır. Safahat'ta ve Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezinin yayınlarında böyle bir şiir yoktur. Kendisine atfedilen şiir, 1981 yılında ilk kez yayınlanan Şair Ömer Berber'e aittir. Sonradan bir sosyal medya balonu olarak Mehmet Akif'e yakıştırılmıştır.

DOKUZ

Sonuç olarak yılbaşı kutlayıp kutlamamak herkesin kişisel tercihidir. Ancak yılbaşı kutlamaları ile Noel'i birbirine karıştırmaya kalkmak yanlış olduğu kadar İslamiyet'in doğruluk, dürüstlük ve ilmi üstün tutma gibi temel ilkeleriyle çelişir. Çünkü ikisi de birbirinden farklı tarih ve amaçlarla kutlanan günlerdir.

ON

Kişisel düşünceme göre İslam Dünyasının Yılbaşı hakkındaki gereksiz ön yargılardan sıyrılarak "Yılbaşını kutlamak isteyen kutlasın, ancak haramlar sakınarak ve Hıristiyanlığa ait figürlere kutlamalarda yer vermeyerek kutlasın. Hatta yeni yılın hayırlar getirmesi için Allah'tan niyazda bulunmakta sakınca yoktur." denebilir.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER