Samsunspor hakkında yazdıkları ilgiyle okunup takip edilen köşe yazarımız Mehmet Yılmaz, 'Yalçın Aytüner (Çeto Yalçın)' başlıklı yeni yazısını samsun son haber okuyucuları için kaleme aldı.
YALÇIN AYTÜNER (ÇETO YALÇIN)
Profesyonel Samsunspor 1965'te kurulduğu zaman genellikle şehrin çocuklarından oluşan bir kadro yapılmıştı. O kadronun önemli isimlerinden birisi de Yalçın Aytüner'di. Çeto Yalçın olarak tanınan Aytüner'i 1968 yılında çıkarılan bir Samsunspor dergisinde şöyle anlatmışlar:
"Yalçın Aytunç ( Nedense soyadı Aytüner yerine Aytunç olarak yazılmış ) Çeto Yalçın. Bu hemşerimiz Bafralı ve 1943 doğumludur. Takımda icabına göre sol haf veya santrahaf oynar. Bekar ve orta tahsilli olan Çeto, evvelce Bafra Gençlik, Samsun Fener, Bafra Adalet, Denizli Karagücü takımlarında başarı ile oynamıştır. Yalçın'ın gayesi Birinci Lig'de oynamak ve milli takımda yer almaktır. Artistlerden rahmetli Turan Seyfioğlu'nu ve Nilüfer Koçyiğit'i beğenir. Siyah ve beyaz renkler sevdiği renklerdir. Yemeklerden patlıcan kızartmasını tercih eder. Güvercinlere özel bir ilgi gösteren Çeto'nun unutamadığı hatırası ise İzmir genç karması ile yapılan bir gece maçında attığı goldür. Çeto, Samsunspor'un bu yıl şampiyon olacağına bütün kalbiyle inanıyor. Yalçın bu sene Samsunlulara bir şampiyonluk hediye edileceğini ifade ediyor. Fakat taraftarın desteğini esirgememelerini ve maçlarda çirkin hareketlere asla tenezzül etmemelerini bilhassa rica ediyor."
2017 yılında İsmail Başkan'la bulunduğumuz bir ortamda başkan bana "bu amcayı tanıyor musun?" dedi. Tanımıyordum. "Hatırlayamadım" dediğim zaman bana onun Çeto Yalçın olduğunu söyledi. Yıllarca arşivlerdeki fotoğraflarında gencecik halini gördüğüm Yalçın Aytüner karşımda duruyordu ve yetmiş dört yaşındaydı.
Oturup biraz sohbet ettik; eski yılları anlattı.
Samsunspor'un ilk kadrosunda yer aldığı dönemden bahsederken gözlerinin içi gülüyordu. Yalçın amcaya, "bana Lazigo Yılmaz amcanın anlattığı o hikayeyi" sordum. "Gerçekten, taraftarlar onun Beşiktaş'a gitmemesi için yürüyüş düzenlemişler miydi?"
"Evet," dedi. "Biz bir sözleşme imzalayacaktık ancak taraftarlar "Çeto'yu sattırmayız" diyerek Mecidiye Caddesi'nde yürüyüş düzenlediler. Bu nedenle Beşiktaş'a transferim gerçekleşmedi" diyor.
Ardından bana ismini verdiği ama burada yazmak istemediğim çok önemli bir deplasmandaki hatırasını anlattı. Samsunspor, rakibiyle şampiyonluk için çekişirken bu deplasmana gidiyor. Kalanını Yalçın amcanın sözleri ile okuyalım:
"Çok önemli maçtı. Şampiyonluk yolunda zor bir deplasmandı. Biz otelden çıkıp antrenmana gittik. Sonra geri geldik. Ben odama girdiğim zaman bir de ne göreyim? Bir kadın? Anadan üryan orada duruyor. Rakip takımın adamları onu özellikle bana göndermişler ki maçtan önce bazı yanlış işler yapayım ve maça hazır halde çıkmayayım diye. Hemen kovmuştum onu odadan. O zaman futbolda bu tür şeyler vardı. Zaten amatör ruhla oynanıyordu ve yapılan işler de amatörceydi!"
Yalçın Aytüner, bizde 1965 ile 1970 yılları arasında forma giydi. İlk üç yılda bir türlü gelmeyen ve her defasında kapısından dönülen şampiyonluğun geldiği 1968-69 sezonunda 1968-1969 sezonunda Samsunspor'umuz 2. Futbol Ligi Beyaz Grup'ta ilk sırayı alarak 1.Lig'de mücadele etme hakkını elde eden ilk Karadeniz ekibi olurken, Çeto Yalçın da Kamuran Soykıray'ın çalıştırdığı o takımda Gozgoz Yılmaz, Coşkun Sapmaz, Cengiz Güngör, Rıfat Usta, Yusuf Şimşek, Abidin Akmanol, Temel Keskindemir, Şener Vural, Yücel Acun ve Nuri Asan gibi oyuncularla birlikte Atatürklü armamızı taşıyordu.
Aytüner, beş yıl boyunca Samsunspor formasıyla 100'den fazla maça çıktı. O yıllarda haf denilen orta saha mevkiinde oynuyordu.
*
Üstteki yazı mayıs ayında piyasaya çıkan Samsunspor Tarihinden 55 Portre adlı kitabımda yer alıyordu. Dün, hayli üzücü bir haber aldım. Maalesef, aramızdan ayrılan o güzel insanlara Yalçın Amca da eklendi. Kendisine Allah'tan rahmet, sevenlerine ise sabırlar diliyorum. Camiamızın başı sağ olsun?