Yazıları ilgiyle okunup takip edilen köşe yazarımız Akın Üner, 'Samsun Trafiği Umutsuz Vaka Mı?' başlıklı yeni yazısını samsun son haber okuyucuları için kaleme aldı.
SAMSUN TRAFİĞİ UMUTSUZ VAKA MI?
Şehir haritalarını incelemeyi sever misiniz? Ben çok severim, hatta Google Earth uygulamasından şehir haritalarını uzun uzadıya incelemeye bayılırım.
*
Dünyada birçok metropolün, yağ lekesi gibi yayılan bir haritası vardır.
Ülkemizde Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa hep böyledir.
Bizim Samsun, diğerlerinden ayrılır: Kentimizin gökyüzü haritasını açın bakın, yağ lekesi gibi yayılmaz. Tam aksine sahil boyunca uzayan bir lastiğe benzer.
*
Son 50 yıl içinde adım adım oluşan bu özel şehir haritası, Samsunluların yaşam kalitelerini etkileyen ve çözülmesi zor bir sorun yumağı olarak günümüzdeki idarecilerin başını ağrıtıyor.
Bu sorunların en belirgin olanlarından birisi trafik ve ulaşım sorunu olarak önümüzde duruyor.
*
Geleneksel şehir merkezinin yer aldığı ve günümüzde İlkadım ve Canik ilçelerinin bulunduğu çanak, batısında büyük bir hızla gelişen Atakum ilçesi, doğusunda Tekkeköy ve Çarşamba ilçesi!
Batıda Baruthane ve Kalkanca tepeleri, Doğuda Toptepe, Hasköy ve Asarağaç Tepeleri doğal bir engel olarak kent merkezini iki yandaki gelişme havzalarından ayırmış durumda.
*
Bu üç bölgeyi birbirine bağlayan güzergahlarla ilgili yakın geçmişte, birer kritik adım atıldı:
BİR: Sahil boyunca uzanan Atatürk Bulvarı, kapasite olarak yetersiz olduğu halde şapkadan çıkartılan akıllı kavşaklarla mesele çözülür zannedildi. Olmadı, daha beter hale geldi.
İKİ: Canik ve Tekkeköy ilçelerini güneyden dolaşacak Doğu Çevre Yolu yapılması gerekirken Belediyeevlerine inen bir viyadükten mucize beklendi. Trabzon tarafına giden ekspres trafik biraz rahatlamış olsa da viyadük altında kalan dahili trafik her geçen gün daha büyük bir sorun haline geldi.
ÜÇ: Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı, Çevre yolu ve Ankara Yolunu birbirine bağlayan Derecik'teki kavşak, birçok mühendislik hatası nedeniyle Samsunluları çileden çıkardı. Bugünlerde kavşağın revizyonu nedeniyle insanlar çile çekmeye devam ediyor. Kavşağın yeni haliyle ilgili eleştirilerimizi ise bir başka yazının konusu olarak erteleyelim.
*
Bu üçlüye ilave olarak yapılan tramvay hattı, kentin ihtiyaçları doğrultusunda atılmış en doğru adımlardan birisiydi, ancak oradaki işletme sorunları ve tramvay sayısının kapasitenin altında kalması nedeniyle tam verimli olduğu söylenemez.
*
Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Halit Doğan'ın giderek artan trafik sorununa karşı atmaya çalıştığı yeni tramvay hattı projesinin doğru bir karar olduğunu dile getirmiştik.
Ancak şunu da yeri gelmişken ilave edelim, yeni hat İlkadım İlçesini güneye doğru tam merkezinden kesiyor; dolayısıyla hem yapım aşaması çileli olacak hem de kent trafiğinde radikal değişikliklere yol açacak.
Yukarıda bahsettiğimiz "ince uzun lastik biçimindeki şehir lekesi" sebebiyle ortaya çıkan sorunların çözümü konusunda ise bir adım bu aşamada gündemde değil. Bunun için Batı ? Doğu Çevre Yolları ve çok katlı kavşaklar gibi pahalı yatırımlar gerekiyor.
*
Bütün bu gerçekler ortada dururken sosyal medya paylaşımları ve özel sohbetlere konu edilen Samsunluların trafik ve ulaşım sorunlarının, yakın gelecekte Samsun'un bir numaralı sorunu haline geleceğini göz görüyor.
*
Bu sorunlar çözümsüz değil. Trafik ve Ulaşım Mühendisliği içinde kısa, orta ve uzun vadeli çareleri var.
Ancak bunun için Büyükşehir Belediyemizin konuya bilimsel bir bakışla eğilmesi gerekiyor.
Eş dost, akraba, hemşehri, partili ve her denileni şak yapan kadrolarla Samsun'un trafik meselesi çözülecek gibi değil.
Konuya ulaşım ve trafik mühendisliği mesleğinin bilimsel kriterlerine saygı duyarak, örgütlenme modelini bu saygı çerçevesine oturtarak yeni bir vizyonla bakmanın zamanı geldi de geçti bile.