CHP'den Yeni OSB'ye 'Şartlı Evet'

CHP'den Yeni OSB'ye 'Şartlı Evet'

Samsun'a yeni bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasına ilişkin kanun düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Samsun yeni OSB'yi desteklediklerini belirten CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, TBMM'de yaptığı konuşmada, çevre tahribatı konusunda şerh düştüklerini açıkladı.

Görüşmeler sırasında Samsun Milletvekillerinden yalnızca CHP'li Murat Çan söz alarak, çevresel tahribat oluşturulmaması noktasında düzenlemeye şerh düştüklerini vurguladı; nitelikli yatırım, istihdam, şehir ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını düşündükleri Yeni OSB'yi desteklediklerini ifade etti.

Kısa bir süre önce, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na kaynak sağlamak içi hazırlanan ve kredi kartı limitleri üzerinden kesinti yapılmasını öngören ancak kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine geri çekilen teklifin içinde yer alan Samsun'a Yeni OSB kurulmasına ilişkin düzenleme, TBMM Genel Kurulu gündemindeki bir başka torba yasanın içine eklenerek yasalaştı. Düzenleme uyarınca, Kıyı Kanunu'nda yapılan değişiklik doğrultusunda Samsun'da sınır ve koordinatları belirlenen alanda, yer seçim kararına uygun olarak imar planı kararıyla Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulabilmesine imkan sağlandı.

CHP'den Yeni OSB'ye 'Şartlı Evet'

CHP'Lİ ÇAN ŞERH DÜŞEREK 'EVET' DEDİ

Teklifin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında, Samsun milletvekillerinden yalnızca CHP'li Murat Çan söz alarak hem Samsun'a kurulacak Yeni OSB hem de Samsun'a ilişkin görüşlerini aktardı.

TUSAŞ'a yönelik olarak gerçekleştirilen terör saldırısını lanetleyerek sözlerine başlayan ve devamında Samsun'a dair değerlendirmelerde bulunan CHP'li Çan özetle şunları dile getirdi:

"Samsun, özel bir şehirdir. İlk adımın, kuruluşun, kurtuluşun şehridir. Atatürk'ün, Ulu Önder'imizin güvendiği bir şehirdir. Ama maalesef son 22 yılını büyük kayıplarla ardında bırakmış bir şehirdir. Nüfus sıralamasında 4 sıra gerilemiş, genç nüfus azalırken 65 yaş üzeri nüfus Türkiye ortalamasının üzerinde artmış yani çalışan değil, emekli, istirahat eden bir şehir. Kategorik olarak Samsun lojistik şehri, sanayi için cazibe merkezî, bölgesinin en avantajlı konumuna sahip ama toplam ihracat rakamında 19'uncu sırada. Bunlar Samsun için kayıp hanesine yazılmış rakamlardır. Bu kayıpların telafisi AKP iktidarıyla, onun izlediği politikalarla mümkün değildir.

Sıraladığım bütün bu nedenlerden hareketle, kentimizin istihdam kapasitesini artıracak, sanayi yatırımı ve katma değer yaratacak olan Yeni OSB'yi de önemsiyoruz. Fakat hassasiyetlerimiz var; buraya not ediyoruz. Genişletilmek istenen alan Kıyı Kanunu'ndaki genel hükümlere uygun değildir. OSB'nin genişleme sahası tarım alanlarını potansiyel olarak riske ediyor. Bu bölge, çevre ve hava kirliliği konusunda zaten büyük sorunlarla uğraşıyor. Sonuç olarak, yeni OSB'yi Samsun'un ihtiyacı olarak görmek ve desteklemekle birlikte atık yönetimi, altyapı, çevre etki değerlendirme prosedürlerinin atlanmaması, usulsüzlüklerin aklanmaması konusundaki hassasiyetlerimizin altını çiziyoruz."

EN ÇOK OKUNAN HABERLER