STADYUM TRAFİĞİ

STADYUM TRAFİĞİ

Şehrin göbeğinde bir stadımız vardı. birçok insan için yürüme mesafesinde, hadi bilemedin bir dolmuş ötedeydi. Biraz tadilattan geçse, on numara beş yıldız olurdu.

Muhteşem (!) bir planlama ile stadımızı şehrin on kilometre dışına götürdük. Etrafında sanayi bacaları tüten, maç saatleri hariç stad bekçileri dışında in cin top oynayan bir yere, otuz üç bin kişilik bir stad yerleştirdik.

Tüm dünyada "365 gün 24 saat yaşayan, gelir getiren, şehirle iç içe tarihi stadlar" kıymetliyken, biz elimizdekinin değerini bilemediğimiz gibi "Neşe'nin kepek sorunu" misali her maç çıkışı "bunca adamı nasıl getirip götüreceğiz" diye özetleyebileceğimiz bir belayı şehrimize musallat ettik.

Daha önce de yazdım, yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Halit Doğan'ı ben iyi niyetli buluyorum. Stadyumdaki bu sorunların farkına varmış olmalı ki sezon öncesi buraya da bir el attı. Özelikle otopark kapasitesini arttırması ve çevre düzenlemeleri faydalı olmuş.

Ancak tüm iyi niyete rağmen yapılanlar stadyumun trafik ve ulaşım meselelerini çözmek için kifayet etmiyor. Nitekim bu hafta Göztepe maçı çıkışı maç bittikten 2 saat sonra bile kent trafiği henüz yatışmamıştı.

Göztepe karşılaşması saat 18 gibi bitmişti. Biz 19.30'a kadar Tüyap Kitap Fuarında takıldık. Kapanış anonsuyla birlikte fuardan dışarı çıktığımızda otoparklar tamamen boşalmıştı.
Rahatça eve gideriz diye düşünürken yanıldığımızı kısa bir süre sonra gördük.

Polisler bizi sanayi içine yönlendirdiğinde itiraz edecek olduk, "Anayol tıkalı, burdan daha çabuk gidersiniz" dediler. Biz de söyledikleri gibi yaptık. Kerimbey Mahallesine yaklaşırken rüzgardan dönmüş bir "Samsun" yönlendirme levhasının azizliğine uğradık. Bizim gibi yanılan on beş - yirmi araçla beraber daracık bir çıkmaz yolda mahsur kaldık. Allah'tan bizim gibi yanılan bir trafik polis arabası vardı da onların işe el atmasıyla kargaşadan kurtulup yolumuzu bulabildik.

Derken Samsun'a yaklaştığımızda dur kalk trafiğiyle karşılaştık. Muhtemelen şehir merkezindeki Kılıçdede ve Ali Rıza Bey Bulvarı kavşaklarındaki akıllı kavşaklarımız, iki saattir devam eden tek yönlü trafik akımı nedeniyle kafayı yemişti!

Neyse, neticede Duruşehir'deki evimize vardığımızda saat 21'e geliyordu.
*
Bu kadar şikayet ettik.
Önerilerimizi de ekleyelim ki belki yetkililer biraz nasiplenir.
İlk yapılması gereken iş, Atatürk Bulvarı'nın alternatifi olarak kullanılan Sanayi içindeki yolların standardının yükseltilmesi olmalı. Burada üst yapı iyileştirilmeli, aydınlatma ve trafik işaretlemesi bulvar yolu standardına getirilmeli, gerekirse bazı kavşaklar sinyalize edilmeli.
İkinci yapılacak iş, deniz kenarından gelen yolun standardının yükseltilerek Tüyap Fuar Merkezi yanındaki yol üzerinden Tekkeköy ile kavuşturmak olmalı. Böylece stadın deşarjında alternetif yollar üçe çıkartılmış olacaktır.

Öte yandan stadyuma geliş gidişte toplu taşıma imkanları arttırılarak özel araçların sayısını azaltmaya çalışmak için çalışmalar yapılabilir.

Uzun vadeli plan isteyenlere, stadyumun eski yerine taşınmasını ve Doğu Çevre Yolunun tamamlanmasını, bir başka deyişle Tekkeköy'ün arkasından Şehir Hastanesinin güneyine inen ve buradan şehir merkezine bağlanan bir otoyol yapılmasını önerebilirim.
*
Hadi bir de yeri gelmişken Samsunsporluluğumuzu göstermiş olalım:
Tekkeköy Kavşağından Tüyap'a inen ve stad trafiğinin yoğun kullandığı caddeye efsane başkan Emin Kar'ın adını vermeye ne dersiniz?

Renkdaşım Başkan Halit Doğan bu önerimi görürse duyarsız kalacağını zannetmiyorum.
*
Sevgiyle kalın.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER