Samsun Son Haber'de Yusuf Demircioğlu'nun konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sultan Ayaz oldu. Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Hekimlerinden Op. Dr. Sultan Ayaz, safra kesesi ameliyatlarına duyulan ihtiyacın nedenleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Safra kesesi ameliyatının genel cerrahi pratiğinde en sık yapılan ameliyat türlerinden birisi olduğunu belirten Op. Dr. Sultan Ayaz, "Safra kesesinin kapalı yöntemlerle laparoskopik olarak dört küçük delikten safra kesesinin tamamın alınması ameliyatıdır. En sık safra kesesi ameliyatı yapma nedenimiz safra kesesi taşıdır. Safra kesesi taşları özellikle kilolu hastalarda, yağlı beslenen, diyabeti olan hastalarda ya da hızlı ve bilinçsiz bir şekilde kilo veren hastalarda karşımıza çıkan bir problemdir" dedi.
TANI VE AMELİYAT
Safra kesesi ameliyatı ile ilgili tanı koyma sürece hakkında bilgi veren Op. Dr. Sultan Ayaz, "Safra kesesi taşları genellikle yağlı yiyeceklerden sonra bulantı, kusma, hazımsızlık, şişkinlik, sırta vuran karın ağrısı şikayetleri ile başvurulan, yapılan tetkiklerde safra kesesi taşı tanısı alan ve şikayeti olan hastalara biz ameliyat önermekteyiz. Bu hastalar genellikle 40 yaşın üstünde olmaları nedeniyle, ameliyat öncesi mide şikayetleri ile benzer özellikleri olması nedeniyle endoskopi sonrasında hastalarımıza bu ameliyatı yapmaktayız. Ameliyatı 4 ufak delikten kapalı olarak yapmaktayız. Safra kesesi taşı dışında bazen safra kesesi polipleri nedeniyle de safra kesesi ameliyat yapmaktayız. Bu da birden fazla polibi olan veya poliplere bağlı safra kesesi şikayetleri oluşan ya da polibi bir santimetreden büyük olan hastalarımız için gerçekleştirdiğimiz bir ameliyattır" diye konuştu.
BESLENME VE SAFRA KESESİ TAŞI İLİŞKİSİ
Beslenme alışkanlıklarının safra kesesi taşının oluşması ile olan ilişkisine de değinen Op. Dr. Sultan Ayaz şunları söyledi: "Bazen de özellikle yaşlı grupta gördüğümüz hiçbir safra kesesi veya polibi bulmadan safra kesesi iltihaplanması olan hastalarda safra kesesinin tamamını almaktayız. Safra kesesi taşı varlığı ve beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmemesi sonucunda safra kesesi iltihaplanabilir. Bu safra kesesi iltihaplanması hem ameliyatı zorlaştırıyor hem de hastaları yemeklerden sonra ağrılı bir süreç geçirmelerine neden olmaktadır. Bu nedenle safra kesesi taşları eğer şikayete neden oluyorsa hasta mutlaka ameliyat edilmelidir. Bazen de şikayet olmadan yapılan tetkiklerde safra kesesi taşı tanısı alan hastalara medikal tedavi vermekteyiz. Ama boyutu 2 santimetrenin üstünde olup hiçbir şikayeti olan hastalarda da taş boyutunun büyüklüğü nedeniyle de ameliyat önermekteyiz."