TMO fındık alımına başladı mı? TMO geçen yıllara göre fındık alımına geç mi başladı? TMO'nun fındık alımına başlamaması bazı tüccarların fındığa Kahverengi Kokarca böceğinin verdiği zararları bahane ederek değerinin çok altında aldığı bilgisi ne kadar gerçeği yansıtıyor? Bir kokarca uğruna yitirilen emekler ve gelecek? İşte detaylar ...
FINDIK, KOKARCA, TMO, ÜRETİCİ, TÜCCAR VE BÜYÜK EKONOMİK KAYIP!
Fındığın pazarlanmasında büyük bir karmaşa ve büyük bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Randıman ve rekolte yönüyle fındığa ne ölçüde zarar verdiği bilinmeyen Kahverengi Kokarca böceği nedeniyle üreticinin fındığına 30-25 lira fiyat biçen tüccarların bu miktarı neye göre belirledikleri bilinmezken, fındığın pazarlanmasındaki bu karmaşaya ve belirsizliğe devletin el atması bekleniyor.
Samsun'da ve bütün Karadeniz'de önemli bir tarım ürünü olan fındığın hasadının yaşandığı bugünlerde fındığını toplayıp borcunu harcını ödeyecek olan, çocuğunun okulunun masraflarını karşılayacak olan binlerce üretici büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Bir kokarca bütün emekleri harcadı...
Kokarcanın fındığa ne ölçüde zarar verdiği bilinmemesine ve bu zararın bilimsel bir sonucu olmamasına rağmen tüccarların alım fiyatı 135 TL olarak açıklanan fındığı hangi bilimsel veriye göre 30-35 lira fiyat biçmeleri büyük bir karmaşaya neden oldu. Fındığın pazarlanmasında büyük bir karmaşa ve büyük bir hayal kırıklığı ile karşı karşıya kalan üreticiler devletin bur karmaşaya karşı devreye girmesini istiyor.
FINDIĞI TOPLAMAYACAKLAR!
Gelinen noktada birçok üretici tüccarların üreticiye olan yaklaşımı nedeniyle fındığını bu yıl toplamayacağını da belirtiliyor. Maliyetini kurtarmayan fındığı toplamak için yevmiye olarak vereceği parayı dahi karşılamayacağını düşünen bazı fındık üreticileri fındığını bu yıl toplamama kararı aldı.
TÜCCAR FIRSATÇILIK MI YAPIYOR? TMO NEDEN FINDIK ALMIYOR?
Bölgede henüz 2024 yılı hasadını almaya başlamayan TMO'nun ne zaman fındık alımına başlayacağı merak edilirken, bazı fındık tüccarlarının bu durumu fırsata çevirerek, fındığı değerinin çok altında üreticiden almaya çalıştıkları belirtiliyor. Üretici Kahverengi Kokarcanın fındığa zarar verdiğini ancak bu zararın, tüccarın 30-35 TL fiyatla alması ile ne kadar alakalı bir durum olup olmadığını merak ediyor.
TÜCCARLAR HANGİ KRİTERE GÖRE FİYAT BELİRLİYOR?
Bilindiği gibi önceki gün Çarşambalı Muhtarlar adına açıklama yapan Yusuf Özkan da, kiimi vatandaşlarımız fındıklarını toplamaktan vazgeçtiklerini, toplayan ise karşılaştıkları yaklaşımlar nedeniyle bin pişman olduklarını dile getirmişti. Fındığın belirli bir piyasasının bulunmadığına değinen Yusuf Özkan, bir fındığa aynı gün içerisinde bir tüccarın 27 TL fiyat verirken, diğerini 35 TL verdiğini, bir başkasının ise 55 TL verdiğini dile getirirken, 35 TL fiyat veren tüccarın ise neye göre bu fiyatı belirlediğinin büyük bir muamma olduğuna dikkati çekmişti.
ÖZEL HABER : HABER MERKEZİ