Sosyal medyada yeni dolandırıcılık yöntemi

Sosyal medyada yeni dolandırıcılık yöntemi

Dolandırıcıların bulduğu yöntemlere her defasında hayret etmemize karşın onlar yeni yöntemler bulmakta zorlanmıyor.

Dolandırıcılar terör örgütleri hesabınızı ele geçirmiş senaryosundan artık istedikleri gibi kazanç sağlayamayınca yeni yöntemlere başvurmaya başladılar. Dolandırıcılar kurbanlarını artık sosyal medyadan seçiyor. Sosyal medya hesaplarından erkek kullanıcı profillerine ulaşarak 18 yaş üzerinde olduğunu söyleyen bir kadın profili ile erkekleri ağına düşürüyorlar. Sosyal medyadan bir süre sahte profil ile DM yazışması yapan dolandırıclar daha sonra whatsapp konuşmasına geçerek daha fazla güven sağlıyorlar. Buradan kurbanlarına cinsiyeti belli olmayan sahte müstehcen fotoğraflar da gönderiyorlar. Tuzak da tam bu noktada başlıyor.

FOTOĞRAF ALTINDA PROFİL BİLGİLERİ VAR

Kurbana gönderilen fotoğraflarda sosyal medyada kullanılan bir dil yer alıyor. Kullanıcı bunu ya anlamıyor ya da fark edemiyor. Örneğin fotoğrafların altında 17 168 60 gibi ifadeler ile birlikte p ya da ap gibi ifadeler de yer alıyor. Bunlar 17 yaş 168 boy 60 kilo ifadelerine ve kişinin eşcinsel bir erkek olduğuna karşılık geliyor. Kurbanlar bunu ya fark edemiyor yada ne anlama geldiğini bilmediğinden konuşma devam ediyor. Bu sayede kurban whatsaptta 17 yaşında bir erkek çocuğu ile konuşuyormuş duruma düşüyor.

AVUKAT İSMİ KULLANILARAK ARANIYOR

Kurbanı bir kaç gün sonra ise uzlaştırmacı avukat olduğunu söyleyen bir kişi arıyor. Kurbana telefonda psikolojik baskı kuracak şekilde bile bile 17 yaşındaki erkek bir çocukla sosyal medyada cinsel içerikli konuşmalar yaptığı ithamında bulunuyor. Üstelik konuşmaların yapıldığı whatsapp numarası üzerinden TC kimlik numarasına da erişen dolandırıcılar sahte bir evrak hazırlayarak kurbana gönderiyorlar. Avukat olduğunu düşündüğü kişi tarafından böyle ağır bir suç ithamı ile aranan kurban sahte evrağı da gördüğünde dolandırıcılara teslim oluyor. 17 yaşındaki çocuğun ondan şikayetçi olduğunu sanarak dolandırıcıların söylediği herşeye inanıyor. Üstelik kurban internetten kendisine söylenen avukat ismini kontrol etse bile karşısında gerçek avukatın bilgilerini görüyor.


SENARYO FİLMLERİ ARATMAZ

Kurbana gönderilen sahte ifadede yazanlar ise film senaryolarını aratmayacak şekilde. " Ben sosyal medya üzerinden tanıştığım şahsa yaşımın 17 olduğunu belirttim. Ama o bunun sorun olmadığını düşünerek benle sohbet etmeye devam etti. Ailem telefonumda mesajları görünce beni darp etti. Burnum kırıldı hastane masraflarımın karşılanmasını istiyorum, şikayetçiyim"

Bu ifadelerin yer aldığı sahte evrakta savcılık mührüne varıncaya kadar her şey titizlik ile hazırlanmış. Uzlaştırmacı avukat olduğunu söyleyen şahıs para karşılığı şikayetçi taraf ile uzlaşma sağlanabileceğini ve ceza işlemi yapılmayacağını söylediği kurbandan bu parayı kiralık bir İBAN numarasına yatırmasını istiyor.

Bu psikolojik baskı içerisinde de kurban dolandırıcıların istediklerini harfiyen yapıyor.

AVUKATLAR DA DERTLİ

Son dönemlerde isimleri kullanılarak yapılan dolandırıcılığın mağduru olan avukatlar da, vatandaşlara, böyle bir olayla karşılaşmaları durumunda adı geçen avukata baro üzerinden ulaşmaları ve birebir görüşmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Avukatlar "Dosya numarasını alın, adliyeden araştırın. Ayrıca e-Devlet denen bir şey var. Hakkınızda takibat veya bir şey varsa zaten e-Devletinizde görünür. Dolayısıyla telefonla veya başka şekilde gelen bu tarz taleplere, tehditlere kapalı olun. Mümkün mertebe işinizi yüz yüze ismi geçen avukatla veya adliyeyle, karakolla, polisle birebir halletmeye çalışın" uyarısında bulundular.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER