Merih Demiral'ın Bozkurtu ve Türk Solunun Mitolojiyle İmtihanı

Merih Demiral'ın Bozkurtu ve Türk Solunun Mitolojiyle İmtihanı

Yazıları ilgiyle okunup takip edilen köşe yazarımız Akın Üner, 'Merih Demiral'ın Bozkurtu ve Türk Solunun Mitolojiyle İmtihanı' yeni yazısını samsun son haber okuyucuları için kaleme aldı.

Merih Demiral'ın Bozkurtu ve Türk Solunun Mitolojiyle İmtihanı

Milli futbol takımımızın Avusturya önünde aldığı 2-1'lik galibiyetin kahramanlarından Merih Demiral'ın maç sonunda yaptığı "bozkurt işareti" sayesinde yepyeni bir polemiğimiz daha oldu.

Bu işaretin Türk siyasetinde ülkücüler tarafından kullanılan bir siyasi sembol olması nedeniyle özellikle sol görüşlü vatandaşlar arasında bir tepki dalgası oluşuverdi.

Elbette tepki, tepkiyi doğurmakta gecikmedi. Bu sembolü ideolojik olmaktan öte Türk olmanın bir alâmetifarikası kabul eden bir başka kesim, karşı cenahtakilere tepki yağdırdı.

*

Sonda söylenecek lafları başta söylersem çok dostum incinebilir. Bu nedenle okuyucularımın sabrını sınamak pahasına biraz geniş bir giriş yapacağım.

Türk mitolojisi üzerine yazılmış az sayıda edebiyat romanlarından olan Sarı Saltık üçlemesinde Umay Analardan, Bay Ülgenlerden, Cazulardan, Cinlerden, Bakşılardan, Şamanlardan ve elbette Göktengri'den uzun uzadıya söz etmiştim.

Bu romanı yazarken Türk milletinin kendi mitolojisinden ne kadar uzaklaştığını görmüş ve çok üzülmüştüm.

Gerçekten de Bozkurttan çoğalan Türk boyları, Ergenekon'dan çıkış efsanesi ve Dede Korkut Masallarına burun kıvıran, hatta alay eden geniş bir kitle karşıma çıkmıştı.

Türkler, garip biçimde Tepegöz isimli devi, Kaf Dağının ardındaki yedi başlı canavarı veya başkasının şekline bürünebilen cazuları duyunca "olur mu hiç öyle şey" deyip aşağılıyordu.

Oysa aynı Türkler, kendi çocuklarına Pamuk Prenses ve yedi cücelerdeki aynayla konuşan cadı kraliçeyi veya kırmızı başlıklı masalında nineyi yiyip onun kılığına giren kurt öyküsünü ballandırarak kendi çocuklarına anlatmakta bir sakınca görmüyordu.

Göktürk yazıtlarındaki kendi alfabelerini sökme ve Göktürkçe "Ey Türk, titre ve kendine gel" ifadelerini tercüme etme işini elin Danimarkalılarına havale etmiş olmamıza hiç girmiyorum bile!

*

Açık konuşmak gerekirse Türk milletinin kendi mitolojisinden kopmasında kabahatin büyük ölçüde Ümmetçilerden olduğunu düşünenlerdenim.

Arap Mitolojisini İslamiyet zanneden kafanın Türk Mitolojisini din zannetmesine şaşırmamak lazım.

Cenabı Allah'ın sıfatı olarak "Yaradan" manasında Farsça, İngilizce, Arapça ve İbranice dillerinde kullanılan kelimelerle hiçbir sorun yaşamayan kafanın söz konusu olan Öz Türkçe'deki Tengri ya da Çalap sözcüklerini kullananlara "kâfir" etiketi vurmaları gibi!

*

İtiraf edeyim ki Türk Mitolojisiyle kavgalı olanların sadece Ümmetçiler olduğunu düşünürken yanılmışım. Merih Demiral'ın attığı iki golü ve çeyrek final sevincini bozkurt işaretiyle selamlamasına sol görüşlü vatandaşlarımızın büyük bölümünden yükselen tepkiyi görünce meselenin kökünde bilgisizlik olduğu gerçeği ile yüzleşmiş oldum.

Ümmetçi cenahın Türk Mitolojisiyle kavgalı olmasını eleştirirken Türk solunun onlardan pek farklı olmadığını gösteren Merih Demiral'a belki de teşekkür borçluyum.

Bozkurt işaretini MHP'liler tarafından icat edilmiş siyasi bir sembol zanneden ne kadar büyük bir kitle varmış meğer!

Kaldı ki MHP'den siyasi olarak kopan çok sayıda Milliyetçi partinin yanı sıra CHP'nin milliyetçi kanadındaki Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Afyon Belediye Başkanı Burcu Köksal, Bursa Belediye başkanı Mustafa Bozbey gibi isimlerin samimiyetle bozkurt işareti yaptıklarını ve bunun seçmen tarafından sandıkta mükafatlandırıldığını hatırlayınca buna daha da şaşırıyorum.

CHP'nin altı okundan birisinin milliyetçilik olduğunu, CHP'nin kurucusu Mustafa Kemal Paşa'nın "Atatürk" soyadını kabul ettiğini, kendi döneminde bozkurt figürü taşıyan parlar ve pullar bastırdığını, en yakın arkadaşlarından Mahmut Esat Beye bizzat kendisi tarafından "Bozkurt" soyadının verildiğini tekrar etmeye lüzum var mı?

*

Bir de "Spora siyaset karışmasın" korosu var ki bu konuda ideolojiler ötesi büyük bir ittifak var.

Arkadaş, bir Türk çocuğu kendi Mitolojik işareti olan bozkurt işaretini kullanınca siyaset oluyor da?

Fransız milli takımının formasında horoz logosu olunca hayvanseverlik mi oluyor?

Arnavut ve Kosovalı futbolcular gol attıklarında elleriyle çift başlı kartal işareti yapınca (Sırplar hariç) kimse rahatsızlık duymuyor?

Rusya'nın sembolü ayı, Çin'in ejderha, İran'ın aslan, Amerika'nın kel kartal!

Bu sembollerden niye hiçbiriniz huylanmıyorsunuz da bozkurt olunca kıyamet kopuyor?

*

Efendiler, Göktürk yazıtlarında Bilge Kağan'ın söylediği gibi titreyiniz ve kendinize geliniz.

MHP 1969'da kuruldu.

Oysa Türklerin yaradılış efsanesi olan Bozkurt Destanı en az 3000 yıllıktır.

Yine en az onun kadar eski olan Ergenekon destanındaki mavi donlu bozkurt, atalarımıza yol gösterirken kim hangi fikirden diye sormadı.

2200 yıl önce Hun İmparatorluğunu kuran hanedan ailesi Aşinalar'ın tamgası bozkurttu ve bugün bile kızlarımıza "Asena" adını veriyoruz.

Onun içindir ki Hun Kurultayındaki Macar kızla İran'ın Tebriz takımının taraftarları birbirinden habersiz bozkurt işareti ile kendilerini ifade ediyor.

Gagavuzya'nın Hıristiyan başbakanının küpesindeki bozkurt işaretiyle Kazakistan'daki kurganlardan çıkan takılardaki bozkurt sembollerinin aynı olması gibi!

*

İki boynuzlu başlık Vikinglerinse kızıl börklü başlık da bizimdir.

Gayda nasıl İskoçlarınsa kopuz da bizimdir.

Taşa saplanan kılıç nasıl İngilizlerinse Alpertunga'nın gümüş palası da bizimdir.

Vals nasıl Fransızların, Tango Latin Amerikalılarınsa cem dönmek, zeybek oynamak, kaşık vurmak da bizimdir.

*

Zeus nasıl Yunanlıların, Odin nasıl İsveçlilerinse Göktengri de bizimdir.

Hiç kimse kokmasın, bundan sonra hiçbir Yunanlı Oimpos Dağının Tanrılarına tapmayacağı gibi aklı başında hiçbir Türk de İslam'dan dönmez!

Mitoloji bir din değil, milletleri millet yapan kültürel değerlerin binlerce yıl öncesinden duyulan çığlığıdır.

*

Türk Solunun kendi Mitolojimizle barışması ve Atatürk'ün kurucu değerlerine sımsıkı sarılması lazım.

İzmir'in dağlarında açan çiçekler, İşte o zaman Samsun'da, Gaziantep'te, Kocaeli'nde, Kayseri'de, Konya'da ve Anadolu'nun diğer birçok kentinin dağlarında açmaya başlayacak.

*

CHP'li ve Ak Partili dostlarıma çağrımdır: Gönül rahatlığı içinde "bozkurt" işareti yapın.

Türk Mitolojisi hepimizindir.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER