Yaz aylarından binlerce insanı çeken Samsun'un sahili, Karadeniz'in en uzun sahiline sahipken riskli RİP akıntısı insanların iyi bir deniz keyfi yapmalarına izin vermiyor. Peki, Karadeniz'de denize girmenin bu kadar riskli olan yanı nedir?
Her yıl yaz mevsiminin ve sıcak havaların etkisiyle Samsun sahil şeridi hem Samsunlu hem de çevre illerden gelen vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor. Sıcak havalardan bunalan binlerce insanın denizle buluştuğu Samsun sahilinde denize girmek neden bu kadar tehlikeli? Birçok boğulma vakalarıyla birlikte herkesi derinden etkileyen can kayıplarının yaşanmasına neden olan olayın aslı nedir?
Karadeniz'de son 10 yılda akıntı yüzünden 300'den fazla kişi hayatını kaybetti!
Resmi kaynaklara göre Karadeniz'de son 10 yılda akıntı yüzünden 300'den fazla kişi hayatını kaybetti ve bu sayı yıldan yıla artarak devam ediyor. Karadeniz'deki 12 kıyı şehrinde son 10 yılda RİP akıntısı nedeniyle 300'den fazla kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler de dahil olmak üzere toplamda 648 kişi, akıntı ile sürüklendikten sonra boğulma tehlikesi geçirdi. En fazla boğulma vakasının yaşandığı il ise Karadeniz'in en uzun kumlu sahiline salip olan Samsun.
RİP akıntısı nedir?
Samsun sahillerinde birçok bölgenin rüzgar, dalga yapısı, kıyı hattında oluşan kum tepeciği ve yarıklar gibi nedenlerden kaynaklı çeken akıntı (RİP) yönünden tehlikeli olduğu biliniyor. Ve bu akıntı profesyonel veya amatör fark etmeksizin tüm yüzücüleri tehdit ediyor.
Denizden gelen sinsi tehlike çeken akıntı, diğer bir adıyla rip akıntısı her yıl yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi atlatmasına ya da hayatını kaybetmesine neden oluyor. Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçte olan RİP akıntısı, Türkiye'de özellikle Karadeniz sahillerinde yüzücüleri tehdit ediyor.
Bu akıntı rüzgârlı, dalgalı ve fırtınalı havalarda görülür, sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar. Halk arasındaki yaygın söylentinin aksine bu akıntılar insanları dibe çekmez, akıntıya kapılanları kıyadan uzaklaştırıp açığa doğru taşır. Boğulma olayları nispeten güvenli sığ sularda açığa doğru çekildiğini fark eden insanların korku ve panikle çabalamaları ve sonucunda yorgun düşerek kendilerini su yüzeyinde tutamamaları sonucunda gerçekleşir.
Bu sebeple sevinçlerinizin hüzne dönüşmemesi için dalgalı havalarda denize girmeyin, denize girmek için cankurtaran bulunan plajları tercih edin, su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak ekipmanlar kullanın, çocukları ise denizdeyken bir an bile gözünüzden ayırmayın ve tek başınıza denize girmeyin.