Tarihi 1990'lı yılların başlarına dayanan, Samsun Atakum İlçesi Elmaçukuru Mahallesi'nde 35 yıldır gerçekleştirilen Kadırga geleneği son bulmak üzere.
Samsun Atakum İlçesi Elmaçukuru Mahallesi'nde köy merası olan Gökçepınar Yaylası, kentin önemli mesire yerlerinden bir tanesi idi. Üstelik bu yaylada 35 yıldır Kadırga Şenlikleri düzenlenerek senede bir defa gurbetteki köy halkı ve akrabalar bir araya gelerek hasret giderirler ve kadırga geleneğini yaşatırlardı.
Toplumları bir arada tutan, birlikte yaşama arzusu kültürel değerleri, komşuluk ve akrabalık ilişkilerinin güçlendiği yayla şenlikleri bu açıdan oldukça önemlidir. Birlik ve beraberlik ruhunun pekiştiği, örf adet ve kültürümüzün gençlerimize yeni nesillere aktarıldığı bu gibi alanlar toplum için önemli ve değerli alanlardır. Bu gibi yerler normal şartlarda koruma altına alınan ve kültürel miras olarak ilan edilen alanlar olmalıdır.
Halkın yaylası satılır mı?
Bu güzel doğaya sahip yaylaya maalesef sahip çıkılamadı yada çıkılmak istenmedi. 2014 Yılı Büyükşehir yasası kapsamında köylerin mahalle olmasıyla Gökçepınar Yaylası Atakum Belediyesi'ne geçti.
Sonraki yıllar boyunca da Atakum Belediyesi bünyesinde yine burada şenlikler köy derneğinin öncülüğünde ve Atakum Belediyesi desteğiyle yapıldı. Ancak 2020 yılına gelindiğinde Cemil Deveci döneminde Atakum Belediyesi'nin borçlarından ötürü taşınmazlarına icra gönderilmesi maalesef ki bu doğa harikası yaylayı da kurban etti.
Dönemin Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in basiretsizliği sonucu bu büyük kültür mirasına doğal yaşam alanına sahip çıkılamadı.
İcradan satılan alanın ihalesine iki katılımcı oldu. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve AK Partili bir ismin oğlu M.A. İhaleyi ise Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden 3 BİN TL daha fazla arttıran M.A kazandı.
Kent merkezinde kamu yararı bakımından anlamı ve hangi amaca hizmet ettiği anlaşılamayan projelere ciddi kaynaklar ayıran Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin, yöre halkı ve hatta kent için doğal varlık olan ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmış hafıza mekanının ihalesinin özel bir şahıs lehine az bir farkla bırakması manidar.
Bu doğal ve kültürel miras ne pahasına olursa olsun kamu menfaati adına Atakum ve Büyükşehir belediyesi tarafından korunmalıydı.
Sorumlu belediyecilik bunu gerektirirken olur olmaz projelere kaynak aktaran, kendi istediği projelerde olmazı oldurulduğu Mustafa Demir döneminde Büyükşehir Belediyesi sadece 3 BİN TL fiyat yükseltemiyorsa bunun izahı farklıdır.
Halkın yeri artık 1 kişinin yeri!
İhale süreci sürerken ve henüz tapusu alınmadığı zamanlarda, araziyi satın alan M.A "Ben yayla şenliklerine karşı değilim, daha iyisini hep beraber yapmak için talip oldum, kültürümüze karşı değilim" gibi söylemlerde bulunurken tapuyu aldıktan sonra alanda şenlik yapılması için maddi talepte bulunmaya başladığı iddia edildi. Bu nedenle de Gökçepınar Yaylası Kadırga Şenlikleri'nin yapılması artık zor gözüküyor.
ÖZEL HABER - SAMSUN SON HABER