'Samsun'da Batı Çevre Yolu daha kazma vurulmadan kent içi yola dönüştürüldü'

'Samsun'da Batı Çevre Yolu daha kazma vurulmadan kent içi yola dönüştürüldü'

Bilirkişi Raporu Programı'nda yine Samsun halkını yakından ilgilendiren problem ve gelişmelere mercek tutuldu.

Samsun'da yapılacak Batı Çevre Yolu Projesi'nin yanlış planlamalar nedeniyle daha kazma vurmadan kent içi yola dönüştürülmesi Bilirkişi Raporu Programı'nın gündemini oluşturdu.

Her hafta Samsun Son Haber ekranlarında yer alan Bilirkişi Raporu programında önceki dönem Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, önceki dönem Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun ve önceki dönem Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, Samsun gündemini masaya yatırdılar. 

Tarım sektöründe yapılan yanlış uygulamalar neticesinde köylünün şehre göç ettiği, köylerdeki yaşlı nüfusun arttığı ve tarımsal ürünlerin giderek pahalı olmaya başladığına dikkat çekildi. Özellikle kurban bayramı öncesi hayvan ithalatı yapılmasının hem üreticiye hem de gelecek seneler için vatandaşa ciddi zararlar vereceği ifade edildi. Öte yandan yerel yöneticilerin kent planlamalarında kamu yararı gözetmemelerinin ciddi faturalar doğurduğu ancak bu faturaların sorumluluğunu da almaktan kaçtıklarına vurgu yapıldı.

"Tarımsal üretim Türkiye için stratejik öneme sahip"

Bilirkişi Raporu Programı'nın bu haftaki bölümünde, 2024 yılı alım fiyatları açıklanan buğday ve çay üretimi ve çitçisinin içinde bulunduğu durum, problem ve gelişmelere yönelik konular ele alındı. Programda Türkiye'de tarımsal üretim ve kent planlaması masaya yatırıldı.

Gündemde olan çay ve buğday konuları üzerinden Türkiye'de uygulan tarım politikaları ve stratejisinin masaya yatırıldığı bu haftaki Bilirkişi Raporu Programı'nda, anavatanı Türkiye olan buğdayın katma değeri yüksek olan bir ürün olduğu ancak buna rağmen değerlendirilemediği, diğer taraftan Karadeniz'de büyük bir nüfusun çay ile geçimini sağlanmasına rağmen, üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını belirtildi. 

Her hafta Samsun Son Haber'de ekranlara gen Bilirkişi Raporu programında önceki dönem Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, önceki dönem Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun ve önceki dönem Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, Samsun ve Türkiye gündemine dair güncel konuları ele aldılar.

Önemli tarım ürünlerinde üreticinin emeğinin karşılığını alamamasının ve yeterince desteklenmemesinin yaratacağı olumsuzlukları dile getiren Önceki Dönem Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, "ÇAYKUR zarar ederken, özel şirketler kar ediyor. Bu sorgulanması gereken bir konudur. Kaynaklar siyasi amaçla kullanıldığında kar etme şansları yoktur. 2023 rakamlarına göre toplam 14 milyar dolar civarında bir tarımsal ürün ithalatı yaptı Türkiye. Bu 21 ithal edilen üründen 20 tanesi Türkiye'de yetiştirilen ürünler. Dolayısıyla bu duruma bitkisel ve hayvansal üretim değeri olarak baktığımızda bu ürünlerden bir tanesi de buğday. Rusya'dan ve Ukrayna'dan buğday ithalatı yapıyoruz. Savaşan iki ülkeden. Yine aynı şekilde Türkiye ham yağ ithal ediyor. Bu sonuç üreticinin doğru ve yeterli bir biçimde desteklenmediğini gösteriyor. Ürün fiyat artışları, girdi maliyet artışının altında. Anavatanı Türkiye olan buğday üreticisi perişan. Açıklanan bu fiyatlarla gelecek yılda bu ürünlerde üretim düşer" diye konuştu.

Önceki Dönem Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz ise, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum ve üretime yönelik sorunların yarattığı nedenlerden dolayı, tanıdığı birçok insanın bu olumsuz tablodan etkilendiğine şahit olduğunu ve hatta ekonomik nedenlerden dolayı hayatında ilk defa kurban kesemeyecek duruma gelen insanlarla karşılaştığını dile getirdi. Gürbüz, "Bir emekli maaşının iki katıyla bir kurban hissesine girildiği bir durum normal bir durum değildir" dedi.

Üretim olmadan tüketim yapmaya çalışan bir konuma geldiğimize dikkati çeken Önceki Dönem Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, "Tarımsal üretim ve bu üretimin yapıldığı alanlardaki istihdamın kaybedilmesi kentleşmede de çok büyük baskı uyandırıyor. Dolayısıyla gibi kentleşme konusunda oldukça geri olan ülkemizde bu durum ciddi krizlere neden oluyor" şeklinde konuştu. 

EN ÇOK OKUNAN HABERLER