Marina Projesi Ölü Yatırım Mı?

Marina Projesi Ölü Yatırım Mı?

Uzun bir süredir Samsun gündemini işgal eden Kurupelit Yat Limanı projesinin Samsun'da daha önce yapılan birçok projesi gibi ölü yatırım olacağı belirtildi.

Samsun Son Haber'de her hafta yayınlanan Bilirkişi Raporu Programında ele alınan Samsun'un Atakum ilçesi Kurupelit Yat Limanı'nın doldurularak yerine yeni yat limanı yapılmasını öngören Çevre Bakanlığı'nın koordinesindeki projenin ölü bir yatırım olacağına yönelik endişeler ele alındı.  

Bilirkişi Raporu programında Samsun'un Atakum ilçesi Kurupelit Yat Limanı'nın doldurulup yerine yeni yat limanı yapılmasını öngören Çevre Bakanlığı'nın koordinesinde devam eden projenin akıbetinin, bundan önceki süreçte Samsun'da inşa edilen Golf sahası ve Millet Bahçesi projeleri ile aynı olacağı ve vatandaşların bu yatırımlardan yeterince faydalanmadığı endişeleri dile getirildi.

Milletvekilleri bir araya gelerek Samsun için düşünebilmeli!

Samsun'un bugün yaşadığı ve özellikle halkın gündeminde yer alan her konuda olduğu gibi Kurupelit Yat Limanı Projesi ile ilgili özellikle iktidar partisinin Samsun Milletvekillerinin daha duyarlı olmaları gerektiğinin vurgulandığı Bilirkişi Programı'nda Önceki Dönem Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, "Samsun'u ilgilendiren her konuda hem iktidar partisi hem de muhalefet partilerinin milletvekillerinin daha hassas düşünerek bir araya gelmeleri gerekir. Bu marina bölgesi 19 Mayıs Üniversitesi'nin hemen altında olan bir bölge. Dolayısıyla buranın çok ciddi anlamda bir öğrenci yoğunluğu var. Öğrenci yurtlarının burada olduğu ve öğrencilerin deniz kenarına gelerek nefes aldıklarını unutmamak gerekir. Dolayısıyla bu alan başta büyük bir üniversite gençliğinin ve vatandaşların kullandıkları sosyal bir alan. Bugün insanların bir çay-kahve içmeye dahi gidemezlerken, sandalyesini atıp, masasını kurdukları, yeri gelip dostları ile sohbet ettikleri yaşanabilir, paylaşılabilir ve doğal bir alandır" dedi.

Önceki Dönem Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, "Kurupelit Yat Limanı projesinin planlandığı alanda, ticari ve konut alanının çok yoğun olarak meydana geldiğini görüyoruz. Bu şekliyle zaten bu alanın sosyal yönü öldürülmeye çalışmış durumda. Bunun üzerine, yeni bir dolgu alan projesi ile yeni bir ticari alan yükü kazandırılması düşüncesi doğru bir düşünce değil" diye konuştu.

Yat Limanı Projesi'nde planlanan dolgu alanının yap, işlet, devret modeli ile planlanan bir dolgu alanı olacağını dile getiren Hayati Tosun, "Zaten bu yönüyle buradaki planlanan şeyin rant olduğunu görüyoruz. Birileri yapacak, işletecek ve para kazanacak. Dolayısıyla burada bir kamu yararı söz konusu değil. Modellenin şey bu yönüyle rant modelidir. Bugün insanlar aracına koyabilecek yakıt bulamazken, burada düşünülen yatlar kimler yatı olacak. Günümüzde ülkemizin karşı karşıya kaldığı ekonomik tablo açısından da bu proje anlamsız ve halkın, vatandaşın sosyal yaşamından uzak bir projedir" şeklinde konuştu.

Marina halkın yaşam alanı olarak kalmalıdır!

Samsun'un en önemli özelliğinin sahilleri ve kumsalları ve bu alanlardaki kumun özelliği ile dikkati çektiğini vurgulayan Hayati Tosun, "İnsanların aile fertleri ile yararlanabileceği bu alanların kullanılamaz duruma getirilmesi son derece yanlıştır. Dolayısıyla Samsun sahillerindeki yanlış uygulamalar uzun zamandır bir birini takip ederek devam ediyor. Sahiller ve marina doğal haliyle vatandaşın yaşam alanı olarak kalmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Marina temizlenebilir!

Marina alanında meydana gelen kirliliğin ortadan kaldırılması için hiç mücadelenin gerçekleştirilmediğine dikkati çeken Önceki Dönem Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu ise; "Adeta bu kirli görüntü özelikle yaratıldı. Oysa buranın temizlenmesi ile ilgili konuştuğumuz birçok bilirkişi, buranın temizlenebileceği görüşünü belirtiyor. Evet bunun elbette bir maliyeti var ancak bu maliyet şu anda düşündükleri plan ve projelerden çok daha düşük bir maliyet. Dolayısıyla buradaki tema, burayı rehabilite etmek değil, bir rant alanı elde etmek yönündedir" şeklinde konuştu.