Nedir bu Tekkeköy'ün, Tekkeköylünün çektiği? Azot Fabrikası, Gübre Fabrikası vs. derken deniz alanının doldurularak yapılacak asit depolama tesisi ile bir kez daha gündeme gelen Tekkeköy'de Eti Bakar'a ait bacalardan çıkan gaz bölge halkının uzun yıllardır kabusu oldu.
Birçok baca gazı üreten tesise sahip olan ve bu nedenle Samsun'da uzun yıllardır gündemden düşmeyen Tekkeköy ve hava kirliliği ve zehirli hava konusu ile ilgili vatandaşların şikayetleri ve endişeleri ilk günkü heyecanı ile devam ediyor. Samsun'da Asit Fabrikasının bacasından çıktığı ve son derece tehlikeli olduğu iddia edilen SO2 ve SO3 gazlarını görüntüleyen vatandaşlar duruma çektiği fotoğraflarla tepki gösteriyor.
Çevre kirliliğinin baş aktörleri Fabrikalar ve baca gazları
Çağımızın en büyük sorunlarından biri, belki de en önemlisi olan çevre kirliliği yaşamı ve doğal hayatın devamlılığını tehdit ediyor. Çevre kirliliğine neden olan pek çok etken var. Bu etkenlerden en önemlisini belki de hızla sanayileşme çağında olmamızdan dolayı fabrikalar oluşturuyor. Fabrikalar, hava, su, toprak, görüntü ve hatta gürültü gibi birçok kirlenmeye yol açıyor.
İnsanların doğal kaynakları aşırı ve yanlış kullanımı sonucu çevre bozulmakta ve tahrip olmaktadır. Bu durumda doğanın temel unsurları olan hava, su ve toprağın yapısı da orantılı olarak bozuyor. Çevrenin bozulması veya tahrip olmasıyla başta insanlar olmak üzere, tüm canlı varlıklar zarar görmekte ve olumsuz yönde etkiliyor. Bu olumsuz etkilenmeden ortaya çıkan çevre sorunlarına çevre kirliliği deniliyor. Kısaca çevre kirliliği çevrede olması istenmeyen unsurların toplamını oluşturuyor. Bunların belli başlıları; hava, su, toprak, görüntü ve gürültü kirliliği. Doğada her şeyin bir bütün olduğunu unutmamamız gerekiyor. Dengeyi sağlayan unsurlardan birinin kirlenmesi ise tüm doğanın zarar görmesine neden oluyor.
Asit Yağmurları ve Sera Gazları
Fabrika bacalarından, egzoz borularından çıkan gazlar atmosfere yükseliyor ve rüzgârın etkisiyle taşınıyor. Taşınan bu gazlar, sis ve bulutlardaki su ile birleşerek sülfürik asit ve nitrik aside dönüşüyor. Bu asitler yağmur damlaları ile yere inerek bitkiler, toprak, canlı varlıklar, yapılar, göller, akarsular ve denizler üzerine düşüyor. Asit yağmurlarının doğal çevredeki etkisi ve miktarları, mineral toprağın kalınlığı, jeolojik yapısı, bitki örtüsü v.b unsurlara ve kullanım biçimine bağlı olarak az veya çok oluyor. Fabrika ve ev bacalarından, taşıtların egzozlarından çıkan gazlardan; karbondioksit, azotoksit, metan, ozon ve kloroflor karbon gazları sera gazları olarak biliniyor. Fosil yakıtların (petrol ürünleri, doğal gaz, linyit kömürü v.s.) yakılması sonucu yayılan gaz ve ısı, yer kürenin ısınmasına neden oluyor. Yeryüzünün daha fazla ısınmasına neden olan bu etkiye sera etkisi deniyor. Asit yağmurları ve sera etkisi ise doğanın doğal dengesini bozuyor.
ÖZEL HABER - SAMSUN SON HABER : H.ASLAN