Samsun'da eğitim sendikaları ayrı ayrı yaptıkları basın açıklamalarında 'şiddete karşı yasal düzenleme' talebinde bulundular.
Eğitim Bir-Sen: 'Şiddete karşı yasal düzenleme istiyoruz'
Eğitim Bir-Sen Samsun 1 Nolu Şube Başkanlığı önünde 'eğitimde şiddete hayır' konulu bir basın açıklaması yapıldı. İl Başkanı Hamdi Yıldız yaptığı konuşmada, 'Son olarak İstanbul/Eyüpsultan'da eski bir öğrenci okul müdürü İbrahim Oktugan'a silahla saldırıda bulunmuş, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan okul müdürümüz maalesef kurtarılamayarak vefat etmiştir. Yıllardır, kanayan bir yara hâline gelen şiddet olaylarına dikkat çekiyor, tedbir alınması için yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Bu çağrımızı yıllardır yapıyoruz. Sesimize kulak verilseydi, gereken önlemler zamanında alınmış olsaydı belki de bugün başka şeyler konuşurduk. Ancak ne yazık ki birçok konuda olduğu gibi bu konuda da geç kalınmıştır. Şiddetin her türlüsüne ve kime yapılırsa yapılsın karşı olduğumuzu ve mağdurun yanında saf tutarak destek olduğumuzu her platformda ifade ediyoruz. Ancak ne hazindir ki bu ülkede bir futbol hakeminin uğradığı şiddet oluşturduğu gündem kadar geleceğimizi imar edecek nesilleri yetiştiren kutsal mesleği icra eden öğretmene, eğitim çalışanına yapılan şiddet gündem oluşturmuyor bu içimizi acıtıyor. Şiddete karşı yasal düzenleme istiyoruz' dedi.
Türk Eğitim-Sen: 'Eğitimde Şiddet Yasası bir an önce çıkarılmalı'
Türk Eğitim-Sen Samsun 1 Nolu Şubesi de Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Eğitimciler adına okunan basın açıklamasında, eğitimde şiddetin önlenmesi, etkili ve caydırıcı tedbirler geliştirilmesi, eğitim çalışanlarının güvenli bir ortamda çalışmasının yasal koruma altına alınması amacıyla Türk Eğitim-Sen'in hem 2019 hem de 2023 yıllarında iki kez kanun teklifi hazırlayarak, milletvekilleri aracılığıyla TBMM'ye ilettiği hatırlatılırken, Eğitimde Şiddet Yasası'nın bir an önce çıkarılması istendi. Bunun yanı sıra Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, Türk Ceza Kanunu'nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmesinin de Türk Eğitim-Sen'in öncelikli taleplerinden olduğu ifade edildi. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili yasal düzenlemenin yer alması gerektiği belirtilirken, 'Eğitimde şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemenin yer almadığı bir Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hiçbir surette kabul etmiyoruz. Üstelik bu da yetmez diyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı mutlaka kamu/özel ayrımı yapmadan eğitimde şiddete yönelik özel bir politika geliştirmesini istiyoruz' denildi.