TEMA Vakfı Samsun İl Temsilciliği bölge halkı ve yaşam alanları için büyük bir tehdit oluşturacağını ifade ettiği Eti Bakır Kıyı Dolgu Projesi'nin durdurulması gerektiği çağırısında bulundu.
TEMA Vakfı Samsun İl Temsilciliği Eti Bakır Kıyı Dolgu Projesi hakkında yaptığı basın açıklamasında, projenin kıyı dolgusu yapılması planlanan 18 hektarlık bir alanı etkileyeceği ve deniz ekosistemi üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açacağı vurgulandı. Ayrıca, dolgu faaliyetleri sırasında gerçekleştirilecek malzeme temini ve taşınmasının da doğal varlıklara zarar vereceğine dikkat çekildi.
TEMA Samsun İl Temsilciliği adına açıklama yapan TEMA İl Temsilcisi Yardımcısı Yusuf Dursun Durmuş, "Kıyı ve sahil şeritleri; kara ve deniz ekosisteminin kesiştiği, korunması gereken önemli alanlardır. Aynı zamanda Anayasa'nın 43. Maddesi uyarınca da kıyı; herkesin eşit ve serbest kullanımına açık ve kamu yararına kullanılması zorunlu olan bir alan olarak tanımlanmaktadır. Ancak son dönemde iklim değişikliği, ekolojik tahribat ve plansız yapılaşma gibi faktörler nedeniyle çevre felaketleri artmış ve bu alanların korunması daha da kritik hale gelmiştir" dedi.
"Bölge için büyük bir tehdit oluşturmaktadır"
Depolama Amaçlı İlave Dolgu Alanı Projesi'nin bölge halkı ve yaşam alanları için büyük bir tehlike ve tehdit oluşturduğuna dikkati çeken TEMA Samsun İl Temsilci Yardımcısı Yusuf Dursun Durmuş, "Söz konusu proje, kıyı dolgusu yapılması planlanan 18 hektarlık bir alanı etkileyecek ve deniz ekosistemi üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açacaktır. Bu dolgu faaliyetleri sırasında gerçekleştirilecek malzeme temini ve taşınması da doğal varlıkları olumsuz etkileyecektir. Buna ek olarak, kıyı dolgu alanları üzerine inşa edilecek tanklarda biriktirilecek maddeler son derece zehirli kimyasallar olup yaşam alanlarımız üzerinde ciddi bir risk oluşturacaktır" diye konuştu.
"Çevreci politikalara ihtiyaç duyuyoruz"
Doğal varlıkların ve yaşam alanların korunmasına yönelik politikalara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yusuf Dursun Durmuş, "Doğal ekosistemler ve yaşam alanlarımız, iklim krizi gibi giderek derinleşen bir tehdit altındayken doğal varlıklarımızı ile yaşam alanlarımızı koruyacak politikalara olan ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır. Buna karşın 2020 yılında Kıyı Kanunu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler ile "Kıyıda, Denizde ve Doldurma ve Kurutma Yoluyla Kazanılan Arazilerde" yapılaşma koşulları esnetilerek ne yazık ki kıyı ekosisteminin tahrip edilmesinin önü açılmıştır. Kıyı dolgu projeleri gibi çevresel müdahaleler, deniz seviyesi yükselmesi ve sıcaklık artışı gibi iklim değişikliği etkilerini daha da şiddetlendirme riski taşır. Aynı zamanda bu projelerin doğal denge üzerindeki olumsuz etkisi, doğal karbon yutağı gören deniz ve kıyı ekosistemlerinin sağlığını bozarak biyolojik çeşitlilik üzerinde de uzun vadeli zararlara yol açabilir" şeklinde konuştu.
Yusuf Dursun Durmuş açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
"Samsun ilinin Tekkeköy ilçesinde yapılması planlanan bu proje, olumsuz etkileri ve beraberinde getireceği riskler açısından, ÇED raporunda düzenlemeler yapılsa dahi telafi edilemeyecek niteliktedir. Bu nedenle projenin bir an önce durdurulması ve bu yanlıştan geri dönülmesi kamu yararına olacaktır. Bu önemli konuda tüm yetkilileri projenin durdurulması için harekete geçmeye çağırıyoruz"
Basın açıklamasına ayrıca, Önceki Dönem Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, Önceki Dönem Mimarlar Odası Başkanı Mimar İshak Memişoğlu, Önceki Dönem Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun ve SAMÇEP adına Adnan Korkmaz da katıldı.