Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası önünde toplanan mali müşavirler çalışma koşulları ve iş yükünün fazla olması nedeniyle eylem yaptı. Eylemde, çalışma koşullarının düzeltilmesi, iş yükünün azaltılması ve meslek odalarının desteği istendi.
Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) önünde toplanan mali müşavirler çalışma koşulları ve iş yükünün fazla olması nedeniyle eylem yaptı. Eylemde "Angaryalara hayır", "Çalışan altyapı istiyoruz", "Enflasyon düzeltmesi yıllık yapılsın", "Çalışan portal istiyoruz", E-Defterler yıllık gönderilsin", "KDV beyanları birleştirilsin" dövizleri açıldı. Başkan Dilaver Öğütçü yaptığı konuşmada Mali Müşavirlerin artan iş yüklerine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı;
"Devletlerin vergi gelirlerini toplamak ve hükümetlerin çeşitli alanlarda geleceğe yönelik planlamalar yapmak için bazı verilere ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Ancak, bu veriler toplanırken, istenilecek verilerin mümkün olduğunca tek elden alınması, gereksiz bilgi toplamanın önüne geçilmesi ve veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışması büyük önem arz etmektedir. Ancak bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına aksine zorlaşmaktadır.
Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz Mali Müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize kapatılmış durumdayız. Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilen belgeler Mali Müşavir tarafından hazırlanmakta, bu durum zaten ağır iş yükü altında çalışan meslek mensuplarının daha fazla iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermektedir. Beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini artırmaktadır. Meslektaşlarımız, rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimleri sağlıklı bir şekilde hazırlayamaz hale gelmiştir. Sadece Nisan ayında GIB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli altı beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir.
Bu beyan ve bildirimlerin yanında bir de en son 20 yıl önce uygulanan ve genel tebliği ile sirküleri henüz iki üç ay önce yayımlanan, hala uygulamada birçok tereddüttü barındıran enflasyon düzeltme işlemlerine ilişkin yapılacak çalışmaları da aynı takvimde tamamlanmak zorunda bırakılmasını adil ve uygulanabilir bulmuyoruz! Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez aktardık. Önerilerimize yıllardır sessiz kalınması sebebiyle büyüyen bu sorunların ortadan kaldırılması için beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernizasyonu şarttır."