MÖ 5900'lü yıllara ait volkanik cam kaya Samsun Müzesi'nde sergileniyor

MÖ 5900'lü yıllara ait volkanik cam kaya Samsun Müzesi'nde sergileniyor

Samsun merkezde yer alan Dündartepe'de 1940-1941 yıllarında yapılan kazılarda bulunan yaklaşık MÖ 5900-3200 yılları arasını kapsayan Kalkolitik Çağ'a ait obsidian (volkanik cam kaya) dilgi ve birçok araç gereç, Samsun Müzesi'nde sergileniyor.


Samsun'un İlkadım ilçe sınırları içinde yer alan Dündartepe, halk arasında 'Öksürük Tepe' ve 'Söğütlübahçe' isimleriyle biliniyor. Yerleşim, yaklaşık 200'e 220 metre ölçülerinde bir alanı kaplıyor. 1940-1941 yıllarında bölgede gerçekleştirilen yüzey araştırmalarıyla tespit edilen höyükte eş zamanlı kazı çalışmaları da gerçekleştirildi.

MÖ 5900'lü yıllara ait volkanik cam kaya Samsun Müzesi'nde sergileniyor
Araştırmalar ışığında aşağı ve yukarı şehir olarak tanımlanan 2 bölümlü yerleşimde 3 kültür katı tespit edildi. En eski yerleşim tabakaları (1. Kat) eneolitik olarak tanımlanırken kronojik dizinde Genç Kalkolitik Çağ'a tarihlendiriliyor. Alişar 2 ve Alacahöyük 4. tabakayla aynı zamanda yerleşim gören Dündartepe'nin 2. katı ise Erken Tunç Çağı'na tarihlendiriliyor. İlk araştırmalar ve sonuçlarının paylaşıldığı yayınlarda Hitit dönemine tarihlenen 3. katın tarihlendirilmesi güncel bulgularla tartışılıyor.

MÖ 5900-3200 yılları arasındaki Kalkolitik Çağ'a ait volkanik cam kaya dilgi de müzede yer alıyor
Minyatür çanak çömlekler, ağırşaklar, tezgah ağırlıkları ve meral objelerden oluşan Dündartepe buluntuları, bölgenin kültürünü yansıtıyor. Samsun Müzesi'nde özel alanda sergilenen Dündartepe buluntuları arasında ayrıca Kalkolitik Çağ'dan kalma taş, serpantin balta, çakmak taşından ok ucu, obsidian (volkanik cam kaya) dilgi, çakmak taşından dilgi, radyolarid dilgi ve kalsedon dilgiler de müze ziyaretçilerinin dikkatini çekiyor.