Mustafa Bilik'in kaleminden AK Parti'de yaşanan 'İrtifa kaybının faturası kime kesilecek?'
31 Mart yerel seçimlerine, ittifaksız giren CHP, 1977 seçimlerinden sonra birinci parti konumuna yükselerek kendi açısından tarihi bir "zafere" imza attı. CHP artık yüzde 25 pırangasını kırdı ve Türkiye genelinde parti ışıkları erkenden sönmedi. İktidardaki, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise yarışı ikinci sırada tamamladı ve 22 yıllık iktidarında ilk kez seçim yenilgisini tattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadesi ile Türk milleti yine sandığı vesile kılarak mesajlarını siyasetçilere ulaştırdı.
Şimdi asıl önemli olan 14-28 Mayıs seçimlerinden kısa süre sonra yerel seçimde umduğunu alamayan Erdoğan'ın bu mesajı nasıl okuduğu. Erdoğan seçmenin verdiği mesajı ekonomi politikaları üzerinden okursa topun ağzındaki isim Mehmet Şimşek olacaktır. Fakat seçmenin mesajını sadece ekonomi üzerinden almazsa o zaman AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz topun ağzında demektir.
Zira AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz'ın dizayn ettiği aday kadrosu Samsun'da 7 ilçede kaybetti. Yılmaz'ın, aday belirleme sürecinde sadece Atakum İlçesi'nde dahli olamadı. Özlem Maraş kadın dayanışması ile işi yukarıdan halletti ve aday oldu. Ancak, CHP'li Serhat Türkel'in yarısı kadar oy almayı başardı o da.
Sadece Samsun yerelinde değil, 2024 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde böyle bir tablonun ortaya çıkacağını düşünmemiştim. AK Parti'yi AK Parti yapan belediyecilikteki gücü idi. Türkiye genelinde de AK Parti, 2024 yerel seçimlerinde toplamda 507 belediye başkanlığı kazandı. 2019'da ise bu sayı 776 belediyeydi.
Samsun yerelindeki sonuçları AK Parti dışından da irdeleyecek olursak Tekkeköy'de Hasan Togar ve Çarşamba'da Hüseyin Dündar kendi partileri olan AK Parti'nin karşısında ilk defa aday oldular. Seçim sonuçları da kimin parti olmadan var olamayacağını da gösterdi. Yeniden Refah Partisi'nin adayı olarak seçime giren Hasan Togar, AK Parti olmadan mevcut belediye başkanı olmasına rağmen seçimi kazanamadı. Hüseyin Dündar, ise bir dönem önce belediye başkanlığı yapmış olmasına ve seçime kendine güvenerek bağımsız belediye başkan adayı olarak girmesine rağmen seçimi kazandı.
MERAL AKŞENER'İN İYİ PARTİSİ ARTIK AYAKTA KALAMAZ
Necattin Demirtaş, cephesinden seçimden kısa süre önce anketlerde 7 puan önde gözüktüğüne dair iddialar dolaştı. Ama gerçek anket olan sandık Demirtaş'ı siyasetin tozlu sayfalarının arasına gönderdi. Bunda İYİ Parti ve CHP arasındaki gerilim ve çatışma etkili olsa da Demirtaş'ın 'güvenilir dürüst başkan' sloganının dışında ortaya bir vizyon ve proje koyamaması da etkili oldu. Seçim kampanyasını belediyedeki diğer görevlerde olduğu gibi yanlış ve liyakatsız ellere veren Demirtaş hezimete uğradı.
İYİ Parti'de bu seçimde resmen ve alenen bitti. Meral Akşener, artık siyaseten ayakta kalamaz. Özgür Özel'in dümeninde bulunduğu CHP, sadece AK Parti'yi yenmedi gemiden ayrılanları da yendi bu seçimde.
Yakakent'te seçimi kazanan Şerafettin Aydoğdu İYİ Parti'nin ortadan kalkmasının ardından gideceği parti belediye başkanlığı dağılımını değiştirecektir.
RACONU YENİDEN REFAH KESTİ
Samsun'da 3 ilçeyi alan Yeniden Refah Partisi Türkiye genelindeki sonuçlarla da ülkenin en çok oy alan 3. partisi konumuna geldi.
"Karamsarlığa ve ümitsizliğe mahal yoktur" diyen Devlet Bahçeli belki de artık AK Parti için vazgeçilmez koalisyon ortağı olmayabilir.