OMÜ'de Çanakkale Geçilmez Oratoryosu

OMÜ'de Çanakkale Geçilmez Oratoryosu

Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) Çanakkale Geçilmez Oratoryosu yapıldı.


Türk milletinin birlik ve beraberlik içinde verdiği destansı mücadelenin simgesi olan, Türk ve dünya tarihine geçen, Anadolu halkına verdiği cesaret, azim ve mücadele ruhuyla Kurtuluş Savaşı'nın kıvılcımını başlatan Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü, OMÜ'de çeşitli etkinliklerle anılmaya devam ediliyor. Etkinlikler kapsamında İlkadım Emine-Ahmet Yeni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi (AİHL) tarafından sahnelenen 'Çanakkale Geçilmez' isimli oratoryosu, katılımcıların büyük beğenisine mazhar oldu. Samsun Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin de canlı performans ile destek verdiği oratoryo izleyicilere duygusal anlar yaşattı. Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ve akabinde Çarşamba AİHL öğrencisi Bilal Balcı'nın şehitler için Kuran-ı Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından şehitler adına okunan tüm hatimlerin duası Çarşamba AİHL öğrencisi Veli Üyür tarafından edildi.

OMÜ'de Çanakkale Geçilmez Oratoryosu
Rektör Ünal: 'Eğer biz güçlüysek insanlık teminat altındadır'
Program başlangıcından önce söz alan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, 'Bu savaşı bir daha yaşamamak için kimliğimizi ve toprağımızı korumak zorundayız. Ben birçok ülke gezdim ama bizim gibi bayrağı karşısında titreyen bir millet daha görmedim. Vatan, din, mazlum denildiğinde bu güçle ayağa kalkacak bir başka millet tanımıyorum. Bu milletin insanlığa kattıkları ve insanlığın da bu millete olan ihtiyacı, yaşadığımız yüzyılda her zamankinden daha fazla. Eğer biz güçlüysek insanlık teminat altındadır. Lise ve üniversiteden gelen kardeşlerim: Sizler çok değerlisiniz ve çok önemli bir mirasa sahipsiniz. Bu mirası ilelebet korumalı ve geleceğe taşımalısınız. Müslüman olmadan önceki değerleriyle bile dünyada farklı olan bir milletin çocuklarıyız ve bizi güçlü kılan değerlerimiz var. Gazze'de yaşanan olaylar yeni değil, o coğrafya İngilizlerin eline geçtiğinde başladı. Onlara bizim ne kadar kötü olduğumuzun propagandası yapıldı. Bize de onların ne kadar büyük ihanet ettikleri anlatıldı, ama anlatan aktörler aynıydı. Bizler savaştık, onlar bize silah sattı. Bugün de yaşanan vahim tablo maalesef aynı' diye konuştu.

'Çanakkale'nin çocukları olarak bizler gurur duyuyoruz'
Çanakkale Zaferi'nin tarihsel önemi ve anlamından bahseden OMÜ Rektörü Ünal, 'Çanakkale'nin çocukları olarak bizler Çanakkale Zaferi'nden gurur duyuyoruz. Oradaki direniş, bu milletin vatanına ne kadar bağlı ve düşkün olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. 'Türklerin çiçeklerini kopardık, bir daha ürün veremeyecekler' dediler, ama o topraklar bir nesil doğurdu. Türkiye yüzyılı olarak adlandırılan bu dönem içerisinde milletimiz ayağa kalkacak ve dünyadaki zulme karşı mazlumların yanında olacak ve güvence oluşturacaktır. Bu öz görev (misyon), ecdadımızın bizim omuzlarımıza yüklediği bir sorumluluktur' şeklinde konuştu.

'Bizler ecdadımızın kanıyla sulanmış bu vatanın, bu toprakların yılmaz savunucusu ve bekçiyiz'
Oratoryo bitiminde konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır ise mart ayının Türk milletinin özgürlüğünü haykırdığı ve 'Çanakkale Geçilmez' damgasını vurduğu bir ay olduğunun altını çizdi. Alışır, 'Biz vatan denildiği zaman küllerinden yeniden doğan, karadan gemileri yürüten bir neslin torunlarıyız. Vatan mevzubahisse gözünü kırpmadan canının parçası çocuklarını vatanı uğruna şehit eden anaların evlatlarıyız. Bizler ecdadımızın kanıyla sulanmış bu vatanın, bu toprakların yılmaz savunucusu ve bekçiyiz. Bu onurlu görev için bilimin, adaletin ve liyakatin rehber olduğu yolda ilerlemek boynumuzun borcudur' ifadelerini kullandı.
Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, İlkadım Emine-Ahmet Yeni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Muhammet Aykan'a teşekkür belgesi takdim etti. Hatıra fotoğrafı çekimiyle program sona erdi. Atatürk Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen programa fakülte dekanları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.