TEMA Vakfı, tonlarca verimli toprağın, binlerce dönüm ormanın ve doğanın nasıl katledildiğini video ile bütün detaylarıyla gözler önüne serdi. Samsun TEMA Vakfı İl Temsilcisi Leman Gürses Özay, Erzincan İliç'te yaşanan olayın ihmal olarak değil, bütün yönleriyle ele alınması gereken, geleceğimiz açısından bir durum ortaya koyduğunu söyledi.
Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait 10 milyon metreküp hacimli Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması faciası Türkiye'de gerçekleştirilen altın madenciliği konusunu bütün yönleriyle tartışmalı hale getirdi. Çevreciler özellikle Avrupa'da yasak olan yöntemle Türkiye'de Liç işlemi ile gerçekleştirilen altın madenciliğinin Türkiye'ye verdiği zarara dikkat çekiyor.
TEMA Vakfı'nın videosu gündem oldu: Siyanürlü madenciliğin yıkıcı etkileri anlatılıyor!
Erzincan'daki altın madeni faciası, TEMA Vakfı'nın siyanürlü madenciliğin yıkıcı sonuçlarını anlattığı videosunu yeniden gündeme getirdi. Erzincan'daki altın madeni faciası, TEMA Vakfı'nın siyanürlü madenciliğin yıkıcı sonuçlarını anlattığı videosunu yeniden gündeme getirdi. Videoda, siyanürlü yöntemin yol açtığı devasa doğa tahribatına ve biyoçeşitliliğe etkisi anlatılıyor. Samsun TEMA Vakfı İl Temsilcisi Leman Gürses Özay, "TEMA Vakfı'nın hazırladığı bu video ne bir eksik ne de bir fazla bilgi içeriyor. Türkiye'yi düşünen, yaşadığı ülkeyi düşünen bütün vatanseverler lütfen izlesin. Ülkesini, toprağını, insanını seven her bir yurttaşın duyarlı olması ve artık bir şeylerin farkında olunması gerekiyor. Bugün Erzincan da yaşananlar yarın Cerattepe'de, Fatsa'da, Samsun'da Şahin Dağları'nda yani bizim bölgemizde de yaşanacak. Amerikalılar, altını alıp gidecek bize zehirli havası, suyu, değersizleştirilmiş milyonlarca ton tarım toprağı, tonlarca ağırlıkta altında canlarımızın kaldığı göçüğünü bırakacaklar" diye konuştu.
Türkiye bu olayı konuşuyor!
Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait 10 milyon metreküp hacimli Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması faciasında en az 9 işçi göçük altında kalmış, 800 metre hareket ettiği belirtilen toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar gelmişti. Siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne ulaşmaması için önlem alınırken başlatılan soruşturma kapsamında saha sorumlusu 8 kişi gözaltına alınmıştı. Tüm bu yaşananların ardından siyanürle yapılan madencilik bir kez daha gündeme geldi.
ÖZEL HABER - SAMSUN SON HABER