Op. Dr. Mustafa Çağlar, 'Erken boşalma bir hastalık değil, cinsel davranış bozukluğudur. Altta yatan nedenler psikoseksüel olarak ele alınır ve tedavi edilir' dedi.
Erken boşalmanın erkeğin kadının orgazm olmadan önce boşalması olarak tanımlanabildiğini belirten Op. Dr. Mustafa Çağlar, "Erken boşalma bir hastalık değil, cinsel davranış bozukluğudur. Altta yatan nedenler psikoseksüel olarak ele alınır ve tedavi edilir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Çağlar, erken boşalma hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
"İlişkide sevgi ve şefkat önemli"
Cinsel ilişkide en önemli şeylerden biri uyum, sevgi ve şefkat olduğunu vurgulayan Op. Dr. Çağlar, "Bu yüzden de erkeğin, kadının orgazma ulaşmasından önce veya ona ruhen yetecek kadar beraber olamayıp erken boşalmasını bir sorun olarak tanımlamaktan daha çok, cinsel uyumsuzluk olarak gösterilmesi gerçekçi bir yaklaşımdır" ifadelerine yer verdi.
"Basit ve etkili tedavi yöntemleri var"
Sonuç olarak erken boşalmayı cinsel yetersizlik değil, sadece çözülmesi gereken bir uyumsuzluk olarak tanımlamamız gerektiğini söyleyen Op. Dr. Çağlar, "Erken boşalmanın tedavisi de oldukça basit ve kolayca yapılabilmektedir" dedi.
"Kadın geç, erkek erken boşalıyorsa ciddi uyumsuzluk kaçınılmaz"
Bir erkeğin eşiyle kurduğu ilişkide kendisi boşalmadan eşi orgazma ulaşabilir veya tam tersine eşi geç orgazm olabileceğini ve kendisinin ondan önce boşalabileceğini belirten Op. Dr. Çağlar, "Bu durumda farklı şartlara göre kişinin boşalması farklı şekilde tanımlanabilir. Yapılmış olan istatistiksel çalışmalara göre kadınların ve erkeklerin ortalama normal sayılan boşalma süreleri vardır ve eğer erkek bu sürenin altında (erken) ve kadın da bu sürenin üstünde (geç) boşalıyorsa, bu çiftin ciddi bir cinsel uyumsuzlukla karşı karşıya kalacağı kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.
"Erken boşalma yaygın karşılaşılan ve tedavisi olan bir sağlık sorunu"
Çiftler arasındaki cinsel uyumsuzluğun ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Op. Dr. Çağlar, "Hem erkeğin erken boşalmasının tedavisi hem de kadının geç orgazma sebep olan problemlerinin ortadan kaldırılması veya her iki bireyin de sorunlarının aynı anda tedavi edilmesi yahut ortadan kaldırılması gerekmektedir" dedi.
Op. Dr. Çağlar, erken boşalmayı şöyle sınıflandırdı;
"Penis vajinaya girmeden önce boşalma olursa ileri derecede erken boşalma, penis vajinada iken 1 dakika veya daha altı zamanda boşalma orta derece erken boşalma, penis vajinada iken 1 ilâ beş dakika arası boşalma sadece erken boşalma olarak kabul edilir."
"Cinsel uyum ve ideal ilişki süresi 5-15 dakika arasıdır"
Bu şartlar altında normal ilişki süresinin, penis vajinada iken en az 5 dakika ve üstü olarak kabul edilmekte olduğunu söyleyen Op. Dr. Çağlar, "İdeal süre ise 5 ilâ 15 dakika arasıdır, ama bahsedildiği gibi bu daha çok bireysel ve çiftlere bağlı bir durumdur ve erken boşalma bir uyum sorunudur" ifadelerinde bulundu.
"Sık görülüyorsa tedavi edilmesi gerekir"
Yine de son tanımlamalarda, bu sürenin erkeklerde 1-2 dakikaya kadar düşürüldüğünü belirten Op. Dr. Çağlar, "Erken boşalma arada sırada ortaya çıktığında normal bir süreç olarak değerlendirilirken, örneğin ilişki denemelerinin yüzde 50'sinden fazlasında görülmekteyse, sorun artık süreğenleşerek, tedavi edilmesi gereken bir aşamaya gelebilmektedir" dedi.
"Geciktirici kremler ve spreyler ters tepebilir"
Cinsel ilişkiye endişeli başlayan, hızlı hareket eden, ön sevişmeyi kısa tutan uzun süre boşalmayan ve düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkeklerin boşalma denetimi sağlamasının güç olduğunu söyleyen Op. Dr. Çağlar, "Erkekler bu sorunu çözmek için geciktirici krem ve spreyler kullanmaktadır. Bu tür spreyler ve kremler penis baş kısmında duyarlılığı azaltmak için verilir bu da erkeğin hazzını azaltır, ayrıca kadınında cinsel organında uyuşukluğa neden olduğu için kadında zevk alamaz ve beklenenin tam tersi etki yapar" diye konuştu.
"Cinsel terapi ile erken boşalma tedavisi: ilaçsız ve etkili bir yöntem"
Erken boşalma sorunun ilaçsız tedavisinin mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Çağlar, "Kişinin erken boşalmaya neden olan herhangi bir hastalığı yoksa cinsel terapi teknikleri ile boşalma süresi 8-10 dakikaya kadar çıkarılabilir" dedi.
"Sorun sadece erkek partnerde olmayabilir"
Erken boşalma şikâyetiyle gelen bir hastanın psikoseksüel, ilişkisel ve tıbbi bakımlardan tetkikinin mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Çağlar, "Erken boşalma varlığında sıklıkla kadın tarafında da cinsel işlev bozukluğu görülebileceğinden mümkünse erkeğin partnerinin de değerlendirmeye dâhil edilmesi uygun olacaktır. Çiftin erken boşalma nedeniyle başvurusuna neyin sebep olduğu ve tedaviden ne beklenildiği özellikle araştırılmalıdır" şeklinde konuştu.
"Çiftin davranışları ve toplumsal tutumların rolü"
Erken boşalma bir sorun haline dönüştüğünde, problemin sadece penisin vajina içine girmesinden sonra ejakülasyonun erken aşamada gerçekleşmesinden ibaret kalmadığını, soruna her iki tarafın davranış ve tutumlarının da dâhil olduğunu belirten Op. Dr. Çağlar, "Burada erkek ve kadının sosyokültürel alt yapıları, toplumun erken boşalmaya yönelik tutumu da işin içine girmektedir" dedi.
"Utanma duygusu normaldir, ancak doktorunuza güvenin"
"Önceden yaptırdıysanız, tıbbi-ürolojik tetkiklerinizi yanınızda getirmelisiniz" diyen Op. Dr. Çağlar, "Cinsel sorunlar hakkında konuşmaktan utanmanız normal bir durumdur, ancak doktorunuzun şimdiye kadar birçok başka erkekle benzer sorunları konuşmuş olduğunu bilmelisiniz" diyerek sözlerini noktaladı.