Kahverengi kokarca Sinop'ta da görüldü

Kahverengi kokarca Sinop'ta da görüldü

Türkiye'nin tarım sektöründe önemli bir sorun olarak ortaya çıkan kahverengi kokarca zararlısı, yakın zamanda Sinop'ta da görüldü. Ziraat Mühendisi Göksel Demirel, zararlı hakkında uyarılarda bulundu.


2017 yılında Gürcistan'ın Batum şehrinden Türkiye'ye giriş yapan tarım ürünlerine kalıcı zarar veren kahverengi kokarca kabusu Sinop'a sıçradı. Yakın zamanda Sinop'ta görülen zararlı, sektör temsilcilerini bir araya getirip atılması gereken adımları konuşmuştu. 25 yıllık Ziraat Mühendisi Göksel Demirel, kahverengi kokarca hakkında detaylı bilgiler vererek çiftçileri uyardı.
Kahverengi kokarcanın ortaya çıkış sürecini anlatan Ziraat Mühendisi Göksel Demirel, 'Kahverengi kokarca zararlısı geçen sene Sinop'ta fakat bu sene çok yaygınlaştı. İlk Gürcistan'dan geldi, bu böcek Türkiye'de ise 2017'de ilk Artvin Hopa'da görülmüş. Daha sonra insanların oradan buraya, buradan oraya gitmeleriyle, fidan ve fide taşıyan kamyonlara fiziksel temasla da bu böcek buraya gelmiş olabilir. Fındık olan her yerde var. En büyük zararı fındığa yapıyor. Fındığı yediğiniz zaman acımtırak bir tat bırakıyor. Mısır koçanının üzerinde hasar oluşturuyor. Emici dişleri ile fasulye de çukurlar oluşturuyor, bu görüntü de malın değerini düşürüyor. Turunçgiller de aynı şeyi yapıyor. Elma ve armutta da benzer şeyleri yapıyor. Özellikle fındığın, mısırın, fasulyenin olduğu yerlerde bunları yapıyor' dedi.
Zararlı ile mücadele yöntemlerini anlatan Demirel, biyolojik mücadeleye ve yakalama tekniklerine dikkat çekti. 'Giderek çoğalıyor. Bunun sadece ilaçla mücadelesi yok. Yeni bir mücadele şekline gidilecek. Feromon tuzakları ile yapılan cezbedici mekanik yakalama yöntemleri var. Bir de avcı böcek türü var. Bu böceği yiyen bir arı türü var. Bununla ilgili üniversiteler çalışma yapıyor. Bununla ilgili bir çalışma en yakın zamanda başlayacak. Eğer başlamaz ise bunun bizim başımıza bela olacağı kesin. Kestane galarısı gibi yarında bu kokarca böceği başımıza bela olacak' diye konuştu.

Görüldüğü yerde imha edilmesi lazım
Kahverengi kokarcanın yuvalandığı yerleri sıralayan Demirel, çiftçilere seslendi:
'Özellikle köylerde, odunluklarda, depolarda, araba garajlarında asılı olan montlar, kazaklar, bahçe elbiseleri, branda gibi yerlerde kışı geçiriyor. İmkanı olan herkes gitsin il ve ilçe müdürlüklerinden bilgi alsın, kullanılabilecek ilaçlar ile buraları ilaçlasınlar. Çünkü 10-14 bin civarında sadece bir böcek yumurta bırakıyor. Ergin olanı ise 1 günde 20 kilometre yol gidebiliyor. Bu yüzden buraların güzelce kontrol altına alınması lazım. Çiftçilerimize sesleniyorum, bu görüldüğü yerde yetkililere haber verin. Görüldüğü yerde imha edilmesi lazım.'