ÇİFTLİK CADDESİ: BAŞKAN ADAYLARINA NOTLAR (4)

ÇİFTLİK CADDESİ: BAŞKAN ADAYLARINA NOTLAR (4)

Akın Üner yazdı:ÇİFTLİK CADDESİ: BAŞKAN ADAYLARINA NOTLAR (4)

Bir zamanlar Samsun'un sembol caddesi olan Çiftlik, İstanbul'daki İstiklal Caddesine benzeyen yapısıyla şehrin göz bebeği idi.


Son yıllarda AVM'lerin açılması, Atakum sahili gibi yeni alternatiflerin ortaya çıkması, satın alma gücü yüksek vatandaşların gökdelenlerin ya da sitelerin olduğu bölgeleri mesken tutması ve kampüs kültürünün hâkim olduğu özel okulların popüler hale gelmesi nedeniyle Çiftlik Caddesi eski günlerini aramaya başladı.


Yusuf Ziya Yılmaz Başkanımızın döneminde Çiftlik Caddesini yeniden canlandırabilmek için Cadde AVM konsepti ile trafiğe kapatıldı. Gerçekten de caddeye değer katacak modern bir düzenleme yapıldı ve bunun için çok kaynak harcandı.


Ancak Cadde AVM konseptini tamamlayacak bazı düzenlemeler düşünülmedi. Mesela otoparklar, tuvaletler, güvenlik gibi bir cadde AVM'nin temel ihtiyaçları planlanmadı.


Buna ilave olarak Cadde esnafı da yapılmak istenen düzenlemelere adapte olamadı. İnsanların siparişlerini internetten yaptığı bir çağda hala eski alışkanlıklarla ticaret yapmaya çalışan esnaf, buna ilave olarak yaşanan ekonomik krizi göz ardı edip caddenin trafiğe kapanması nedeniyle gelirinin düştüğünü zannetmeye başladı.


Yeni başkanımız Mustafa Demir ise esnafın şikâyetlerini dinledi, caddeyi tekrar trafiğe açtı. Sayın Başkan, kendinden önce yapılan büyük masrafların heba edilmesi pahasına aldığı bu karar ile büyük bir kısım tarafından eleştirilse de Caddede dükkânı bulunan esnafların taleplerini yerine getirmiş oldu.
Yeniden trafiğe açılan Çiftlik Caddesinde "kiralık" tabelası asılan pek fazla dükkân kalmadı.


Ancak cadde üzerinde marka mağazaların yerini yerel işletmeler aldı. Birçok marka AVM'lere taşınırken tavuk dönerciler, gümüşçüler, kestaneciler filan Çiftlik Caddesini mesken tuttu.


Çiftlik Caddesi ne yazık ki sıradanlaştı.


Önümüzdeki yıllarda Çiftlik Caddesini tekrar eski günlerine döndürecek bir yayalaştırma hamlesi yapılır mı, yoksa şimdiki düzene rıza gösterilerek kendi haline mi bırakılır; bu yeni seçilecek Büyükşehir Belediyesi yönetiminin politikasına bağlı...


Benim fikrimi soracak olursanız, Çiftlik Caddesi tekrar yayalaştırılacak ise bunu Saathane - Subaşı Meydanı - Mecidiye - Cumhuriyet Meydanı - Tekel Binaları - Gazi Caddesi ile Çiftlik arasındaki bazı sokaklar biçiminde uzanan entegre bir yayalaştırma projesiyle yapmak lazım.


Çiftlik Caddesi boyunca gidip gelen bir nostalji treni, cadde çevresinde sanat aktivitelerinin teşvik edilmesi, çiçekçiler sokağı gibi albenisi olan alanlar üretilmesi gerekir.


Umumi tuvalet - otopark - mescit - toplu taşıma durakları gibi hacimlerin caddenin yakın çevresindeki ulaşılabilir noktalarda oluşturulması unutulmamalıdır.


Cadde üzerinde güvenlik algısını arttıracak ışıklandırma, özel giyimli görevlilerin dolaşması, kamera sistemleri de olumlu katkı sağlayacaktır.
Bütün bunlar yapılmadan caddeyi trafiğe açmanın bir faydası olmayacaktır.
Ancak Samsun'un Çiftlik Caddesinin eski prestijli günlerine dönmesini sağlayacak çok iyi bir yayalaştırma projesine ihtiyacı olduğuna inananlardanım.