ÇED gerekli değil denilerek Türkiye'nin en değerli ovalarından birisi olan Çarşamba Ovası'nın ortasına dikilen Biyokütle Enerji Santrali için samsun halkının hukuk savaşı ve toplumsal direnişi devam ediyor.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'nın açtığı dava sonucunda Çarşamba Eğercili Mahallesi'nde inşa edilen "Samsun Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali" ile ilgili "ÇED Gerekli Değildir" kararı, Danıştay Altıncı Dairesi'nce bozulmuştu. Bu karar sonrasında hale faaliyetine ara vermeden devam eden; 2020'de Samsun Valiliği'nin ÇED gerekli değildir kararı ile kurulan Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali için yerel halkın ve çevre platformlarının mücadelesi sürüyor. Yerel Mahkemenin Samsun Valiliğinin ÇED gerekli değil raporu için verdiği yürütmeyi durdurma kararı sonrasında, 4'üncü kez bilirkişi heyeti bölgede inceleme yapmak üzere çalışmalarına başladı.
Heyet iddiaları araştıracak
Türkiye'nin en verimli ovalarından biri olan ve 'tarımsal SİT alanı' statüsünde bulunan Çarşamba Ovası'na kurulan Biyokütle Enerji Santrali (BES) ile ilgili verilen hukuk savaşında Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin 4. kez keşif kararı vermesi üzerine, heyet bugün BES'teki incelemelerine başladı, vatandaşları dinledi.
Samsun'un Çarşamba ilçesindeki biyokütle enerji santraline 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için açılan dava ile ilgili bugün 8 kişilik bilirkişi heyeti bölgede incelemeye başladı. Çarşamba ilçesindeki Biyokütle Enerji Santraline 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için açılan dava ile ilgili Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda bugün alanında uzman 8 bilirkişiden oluşan heyet, Eğercili Mahallesi'nde bulunan BES'de 4. kez incelemelerde bulunarak, davacıların ve avukatların görüşlerine başvuracak.
SAMÇEP, bilirkişi heyetini karşıladı
Çevreye zararlı olduğu gerekçesiyle köylülerin açtığı davalar üzerine Yürütmeyi durdurma kararı verilen ve çalışmasına engel olunan hukuki kararlara rağmen hala çalışmaya devam eden Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali için 4. bilirkişi heyetinin alana yaptığı ziyarette davalılar, avukatlar ve SAMÇEP üyeleri de yer aldı.
BES tesisinin Samsun Valiliği'nin 2020 yılında ÇED gerekli değildir kararı ile faaliyete geçtiğini belirten Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, "Bu tesis günde 658 ton biyokütle yakma kapasitesine sahip olmasının yanı sıra saate 1,5 ton yeraltı suyu kullanmaktadır. Şu anda bu değerli ova olağanüstü kirletici bir tesisle karşı karşıyadır. Bu verimli ova tehdit altındadır" diye konuştu.
8 kişilik heyet rapor hazırlayacak
Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin kararıyla, Prof. Dr. Faruk Yorulmaz (Halk Sağlığı Uzmanı), Prof. Dr. Burhanettin Farizoğlu (Çevre Yüksek Mühendisi), Prof. Dr. Bilal Kutrup (Fauna Uzmanı), Dr. Öğretim Üyesi Esra Temizel Hatipoğlu (Jeoloji Yüksek Mühendisi-Hidrojeoloji Uzmanı), Prof. Dr. Gülendam Tümen (Biyolog-Flora Uzmanı), Prof. Dr. Celal Duran (Kimya Mühendisi), Doç. Dr. Ali Turan (Ziraat Yüksek Mühendis), Dr. Öğretim Üyesi Veli Yavuz (Meteoroloji Mühendisi) 15 Aralık'ta bölgede keşif yaparak, rapor hazırlayacak.