Osman 'baba' mı?

Osman 'baba' mı?

Samsunspor'un kayyumunda bilinmeyenler nelerdir? Dönemin valisi Osman Kaymak bahsedildiği gibi babalık mı yaptı?

Samsunspor, 2017-18 sezonuna Erkut Tutu başkanlığında başladı. Bir önceki sezon son maçta kümede kalmayı başarmıştı ve başkan yine Tutu'ydu. Tutu, iktidarın desteğiyle Samsunspor başkanlığını yürütüyordu. Hatta şimdinin AK Parti Milletvekili olan teknik direktör Alpay Özalan bu destek ve iktidara yakınlık sayesinde Samsunspor'un başına getirildi. Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iftar programında bir araya geldiklerinde ortaya çıkmıştı bu fikir.

Şampiyonluk iddiası ile yola çıkıldı o sezon. Fakat Samsunspor taraftarları yeni stadın resmi açılış maçının Samsunspor'un yerine Süper Kupa finaliyle Konyaspor ve Beşiktaş'a oynatılmasına tepkiliydi. Kendi stadının açılışını bile yaptırmıyorlardı. Bu nedenle stattaki ilk hazırlık maçında iktidarın bazı belediye başkanları ve vekillerinin yuhalanması ve tepki göstermeleri üzerine bu siyasi destek ortadan kalktı. Erkut Tutu da en kısa sürede Samsunspor Başkanlığı'ndan istifa etti. Ardından kötü günler başladı.
Yine de 2018'e girerken Samsunspor'un öyle abartılı bir borcu yoktu. Ama takım sahipsiz kalınca ödemeler yapılamadı ve futbolcuların bazıları şehri terk ettiler. Bir el Samsunspor'un desteksiz bırakılıp, borcu yüzünden düşmesini istiyor gibiydi.

Bu kötü gidişatın önüne geçmek ve yönetim boşluğunu kapatmak için birkaç eski yönetici, bir liste çıkarmak istedi ama iddia odur ki engellerle karşılaştı. Bırakın, kayyuma kalsın denildi. Kamuoyuna da tek kurtuluşun kayyum olacağı mesajı verildi. Hem böylece eski yönetimlerden hesap sorulabilecekti!

Yönetim boşluğu olunca da dönemin valisi Osman Kaymak bir anda "Samsunsporlu vali" diye çıktı karşımıza. Samsunspor için Kayyum dönemi başlamıştı.

Samsun Valiliği'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Samsunspor Kulübü´ne, kulüp genel kurulu tarafından yönetim kurulu seçilip göreve başlayıncaya kadar, TMK 427/4 hükmü gereğince adı belirtilen Samsunspor Kulübü´nün işlerini yürütmek üzere; Samsun 3. Sulh Hukuk Mahkemesi´nin Esas No:2018/177 ve Esas Karar No:2018/197 kararı ile Ahmet Güral Karayılmaz, Nihat Soğuk, Suat Çakır, Mesut Aydoğdu, Mehmet Hayri Şen, Osman Arslan ve Mehmet Cem Yazgan kayyum olarak atanmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Kayyum yönetimi hemen harekete geçti ve son beş yılın yönetimleri için soruşturma açıldı. Ancak birkaç yıl içinde bitecek olan bu soruşturmada herhangi bir suç unsuruna rastlanmayacağı görülecekti.

Sahipsiz kalan Samsunspor için taraftarın gördüğü uğraşan tek isim Vali Kaymak gibi oldu. Bir bürokrat ve Samsunlu olmayan Kaymak bir anda öne çıkmıştı. İyi de Vali Kaymak, bir Samsunspor taraftarının yapabileceğinin fazlası ne yaptı da Osman Baba oldu? Kayyuma engel mi oldu? Borçları kapatabilecek bir girişimde bulunup, sorunu mu çözdü? Ya da küme düşülmesini engelleyebildi mi? Bir kulüp başkanı gibi tesislere gitmek ve protokolde maç izlemek dışında, fazladan ne yaptı? O dönem yakınında bulunan bazı yüksek mevkili kişilerin yanlış yönlendirmesi olmuş mudur?

Yerel yönetimlerden, iş adamlarından, sokaktaki Samsunsporlulardan sürekli maddi destek istendi o dönem. Samsun Valisi Osman Kaymak ise bir maaşını bağışladı kampanyaya. Ancak, bunun çok daha fazlasını yapan sıradan Samsunsporlular varken nasıl oldu da, vali Osman Kaymak, Osman Baba oluverdi? Örneğin geçimini kağıt toplayarak sağlayan Kibar Keskin, Samsunspor'a yardım kampanyasına 555 TL yatırarak destek oldu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in Samsunlu olmaması geniş kitleleri rahatsız ederken, Osman Kaymak'ın Samsunlu olduğu mu sanılıyor mesela? Yine bu kadar sevilirken kendisini görevden aldıran parti teşkilatına rağmen AK Parti'den aday olması, bürokrasiye "ben de sizdenim" mesajı vermekten başka bir anlam taşımıyor olabilir mi?

Samsunspor'u o duruma getirenlerden birisinin, sanki o durumdaki kahramanmış gibi algılanması da ilginç bir durum olsa gerek.