Samsunsonhaber olarak Samsun'un eski tütün fabrikasını sizin için araştırdık..
İlklerin hikayesine konu olan yerlerden bir diğeri de tütün fabrikasıdır. Samsun, Osmanlı döneminde İzmir ve Manisa şehirlerinden sonra en fazla tütün yetiştiren bir il olmaktadır. Bunun yanı sıra tütün oymakları yetiştirme alanında da oldukça başarılı olan Samsun, en kaliteli tütünlerini Dünya sıralamasında bulundurmaktaydı. Bu bölge içerisinde üretimi yapılan tütünlerin yaklaşık %10'u Türkiye kapsamında yer almaktaydı. Bu döneme göre yaklaşık 25 yıl öncesinde oldukça önemli yer edinen tütün, 1980 yılında uygulanan politikaların sonucunda çıkan yasalardan dolayı az sayıda yetiştiriciler tarafından üretilir olmuştur.
Ortalama 150 yıldır tütün olarak üretilen bu bölge içerisinde tütünlerin işlenmesi, 1887 yılında sigara fabrikasının Reji binaları denilen yerde kurulmasıyla yeni bir serüven başlatmıştır. Samsun tütün fabrikası kurulumunun ardından İstanbul, Cibali ve İzmir sigara fabrikasından sonra memlekette kurulan üçüncü sigara fabrikası olarak konumlanmıştır.
Zaman sonra kentin en işlek yeri olan bu alan içerisinde binalarda üretim durdurulmuştur. 1997 yılından sonra da yeni yapılan Ballıca Sigara Fabrikası olarak üretime devam edilmiştir. 2008 yılında ise ekonomik gelişmeler sonucunda TEKEL adı altında özelleştirilerek Ballıca Sigara Fabrikası da dahil olmak koşuluyla tüm uluslararası sigara tekelleri British American Tobacco'ya satılmıştır.
Samsun halkının en önemli geçim kaynaklarından biri olan tütün üreticiliğinin yok edilmesi ile birlikte fabrika tüketimin merkezi olan bir Avm'ye dönüştürülmüştür.